آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۴۷۶۳۹

اولین نشست کارگروه ملی زیارت در سال ۱۴۰۴ با حضور مقامات عالی‌رتبه کشور در مشهد مقدس برگزار شد

نخستین جلسه کارگروه ملی زیارت در سال جاری با حضور شخصیت‌های ارشد کشوری و استانی در تالار اماکن متبرکه آستان قدس رضوی برگزار شد.

اولین نشست کارگروه ملی زیارت در سال ۱۴۰۴ با حضور مقامات عالی‌رتبه کشور در مشهد مقدس برگزار شد

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نخستین جلسه کارگروه ملی زیارت در سال جاری با حضور آیت‌الله احمد مروی تولیت معزز آستان قدس رضوی، دکتر عارف معاون اول رئیس‌جمهور، سردار رحمانی مدیرعامل هلدینگ راه و شهرسازی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) و جمعی از مسئولان و اعضای کارگروه برگزار شد و به بررسی راهبردهای توسعه زیرساختی زیارت در کشور اختصاص یافت.

کارگروه ملی زیارت که با هدف ارتقاء خدمات به زائران شکل گرفته، ادامه‌دهنده مسیر شورای عالی زیارت است که طی سالیان اخیر با مصوبه دولت به ساختار ملی ارتقاء یافت. در این جلسه، مباحث کلیدی چون توسعه شبکه حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای، تسریع در اجرای پروژه آزادراه حرم تا حرم، بهبود خدمات رفاهی از جمله پارکینگ و سرویس‌های بهداشتی و تسهیل در تردد زائران داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفت.

آیت‌الله مروی در این نشست با تأکید بر اینکه زیارت تنها یک عمل عبادی نیست بلکه یک ظرفیت عظیم فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است، خواستار نهادینه شدن نگاه راهبردی به مقوله زیارت در برنامه‌ریزی‌های کلان کشور شد. وی همچنین خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم توسعه هدف‌گذاری شده تا پایان این برنامه، تعداد زائران و گردشگران غیرایرانی به ۱۵ میلیون نفر برسد، که تحقق آن مستلزم توسعه زیرساخت‌ها و خدمات زیارتی است.

در ادامه، دکتر عارف معاون اول رئیس‌جمهور نیز ضمن ابراز امیدواری نسبت به تحقق اهداف کارگروه، تأکید کرد: فراهم آوردن امکانات شایسته برای زائران، یک وظیفه معنوی نظام است و باید با نگاه فراگیر در سطح ملی دنبال شود.

استاندار خراسان رضوی نیز با اشاره به اهمیت راهبردی پروژه قطار سریع‌السیر مشهد-تهران و بخش باقیمانده آزادراه حرم تا حرم از سبزوار تا مشهد، از تأخیر در اجرای برخی مصوبات گذشته انتقاد کرد و افزود: در آخرین نشست این کارگروه، پنج بند کلیدی برای تسهیل تأمین مالی پروژه تصویب شد که از جمله آن‌ها می‌توان به مشارکت راه‌آهن جمهوری اسلامی، درج پروژه در بودجه سنواتی و اصلاح سهم مشارکت قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) اشاره کرد.

در همین راستا، مدیرعامل هلدینگ راه و شهرسازی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص)، تغییر سهم مشارکت قرارگاه در پروژه آزادراه حرم تا حرم از ۷۰ درصد به ۵۰ درصد را یکی از راهکارهای کلیدی برای خروج پروژه از رکود دانست و اظهار داشت: با اعمال این اصلاح، روند تأمین منابع مالی تسهیل شده و پروژه با شتاب بیشتری به نتیجه خواهد رسید.

وی همچنین گزارشی از آخرین وضعیت پروژه‌های در دست اجرای قرارگاه در سطح کشور ارائه نمود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار