
از ممیزی اشعار آئینی تا پدری برای مداحان؛ حاصل یک عمر فعالیت «آهی»
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، همایش علمدار ستایشگری پاسداشت مرحوم علی آهی در مجتمع فرهنگی انقلاب اسلامی سرچشمه با حضور پیرغلامان ذاکرین و فعالان عرصه ستایشگری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم پیام محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی توسط ایمان شمسایی رئیس مرکز ارتباطات، رسانه و امور فرهنگی مجلس قرائت شد.
در پیام رئیس مجلس است: عشاق را به تیغ زبان گرم میکنیم، چون شمع، تازیانه پروانهایم ما سنت پسندیده ستایشگری، میراثی ارزشمند از قریحه دلنشین، هنرآیینی، ادبیات و ارادت ما ایرانیان به پاکترین مخلوقات خداوند است که نسل به نسل از بزرگان این عرصه برای ما به یادگار مانده است.
عشق به خاندان آل الله علیهم السلام و شعائر مذهبی، بخشجدانشدنی از هویت دینی و عامل ثبات و قوام مردم شیعی و غیور ایران اسلامی است که شعور و حماسه را در خدمت تعالی انسان متمدن و رهرو راستی و صداقت قرار داده است که نمونهی حقیقی آن، نهضتاسلامی به رهبری امام خمینی (ره) و مشارکت پرشور هیاتهای مذهبی و حضور آنان در کانون اصلی انقلاب بهعنوان طلایهدار بود که با اثربخشی شیفتگان حسینی و نقشآفرینی آنان امام راحل بزرگوار فرمود: «محرم و صفر را زنده نگه دارید که ما هرچه داریم از محرم و صفر است.»
ضمن گرامیداشت یاد و نام ستایشگرانو مداحان گرانقدر و رحمت و رضوان برای درگذشتگان این عرصه خدمتگزاری به اهل بیت که اعتلا و استمرار این مسیر تابنده مرهون تلاش و مجاهدت آنان است شایسته میدانم از مقام رفیع و ماندگار مرحوم استاد حاج علی آهی که ۱۰ سال از فقدانش میگذرد و به معنای درست کلمه، ستون خیمهی ستایشگری در عصر معاصر بود و برکاتش سالها پس از عروج زمینی نیز حس میشود تجلیل نمایم.
این مرحوم، هم در مجالس مقدس آیینی محور بود و هم در جامعهی مداحان و ستایشگران. دلسوزیهای او در ساماندهی امور ذاکران فراموش نمیشود و یادگارانش، چون خانه مداحان و تشکل.های متعدد هیاتی، هماره نام او را زنده نگاه خواهد داشت.
از خداوند سبحان برای بازماندگان و شاگردان و خاندان شریف این مرد بزرگ به ویژه همسر گرامی و فرزندان فرهیخته ایشان، سعادت و از برگزار کنندگان مراسم تجلیل از مقام این استاد فقید قدردانی میکنم.
خداوند روح حاج علی آهی را با اربابش حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام محشور گرداند.
حجت الاسلام مهدی خداجویان مدیرعامل بنیاد دعبل خزاعی در ابتدای نشست با تجلیل از مقام آمیرزاعلی آهی گفت: این اولین مجلس از سلسله منزل علمدار ستایشگری پاسداشت مرحوم حاج علی آهی است. حاج آقا آهی زمانی که در خانه مداحان خدمت ایشان میرسیدیم از اینکه خدمت جدیدی برای جامعه ستایشگری ایجاد کنند یا گفتمان و ادبیات جدیدی برای خدمت به پیر غلامان شکل بدهند خوشحال بود.
وی در توصیف شخصیت آهی از زبان رهبر انقلاب تصریح کرد: کلمه به کلمه رهبری حکمت است و استفاده از هر واژه را باید قدر دانست از این رو ایشان در سخنانی سه بار از واژه تعهد در توصیف حاج آقا آهی استفاده کردند. دقت ایشان برای تعهد به خدمت، تعهد به جامعه ستایشگری به عنوان خادمان بارگاه اباعبدالله و تعهد به نگاه داشتن فضای گفتمانی ادبیاتی و محتوایی با جریان ستایشگری بود.
در ادامه نیز چهار تن از همکاران و دوستان آمیرزاعلی آهی به بیان ویژگیهایی از وی پرداختند.
حاج یدالله آقابهتاش گفت: انسان باید اعمالی انجام دهد تا محبوب شود. دینداری، تواضع و بذل انسان را محبوب میکند. یکی علم دارد و بذل میکند، یکی پول دارد و بذل میکند. کسی که خیرش به مردم میرسد، خیرالناس است. مرحوم آهی برای جامعه ما خیر داشت و بنیاد دعبل، خانه مداحان و کارهای دیگر او نمونههای مهم این کارها هستند. او حسن خلق داشت و با آن پدرجانی که به همه میگفت، دل کسی را نمیشکست. پیامبر (ص) فرمودند: بزرگ هر قوم کسی است که خدمترسانیاش بیشتر باشد.
محمدرضا سنگری گفت: ایشان مقاتل را به خوبی خوانده بود و کتابی نوشته و به من داد تا قبل از چاپ آن را بخوانم. فرصتی گذاشتم و آن را خواندم. ۱۷ تا ۱۸ صفحه درباره کتاب نوشتم. ایشان بعد دیدن نکات من گفتند: من کتاب را نمینویسم، چون نیازمند این هستم که آن را بازنگری کنم.
علی عظیمی اظهار داشت: نکته مهم در شخصیت آهی که میتواند مفید و سزاوار الگوگیری باشد، این است که او سفرهای را پهن و محتوایی را وارد عرصه ستایشگری کرد که چهارچوب شد. بنیاد دعبل شکل گرفت و بخشی برای شعر ایجاد شد که خوراک اصلی مداحی را تأمین میکند دعبل مرجعیتی پیدا کرد تا عمل، مداحی و خدمت به اهلبیت با آن سنجیده شود.
وی ادامه داد: اگر در مجلسی شاعر و مداحی با زاویه صحبت میکرد، ایشان ممیزی انجام میداد و به زیان خودشان ممیزی مداحی و ستایشگری را داشتند. این موضوع الان کمی جایش در بنیاد خالی است.
غلامحسین رفیعا گفت: بنده ساعتها درباره شخصیت مرحوم آهی مطالعه کردم. اگر بخواهیم در رابطه با موضوعات و عناوینی که ابعاد شخصیتی ایشان را تشکیل میدهند، صحبت کنیم، این عناوین بیشتر جلب توجه میکنند: شخصیت خانوادگی، تحصیلات، اساتیدی که داشتند، فعالیتهای سیاسی، فعالیتهای فرهنگی، معرفی صداقت ایشان در جایگاه سخنوری و عرصه شعر و مداحی، تأسیس چند مسجد و حسینیه، کتابخانه، صندوق قرضالحسنه و فعالیتهای عامالمنفعه، تأسیس بنیاد دعبل و خانه مداحان، حضور مؤثر و فعال در برگزاری ۵ یادواره ستایشگران عشق ولایت که ۳ یادواره در تهران، چهارمی در قم و پنجمی در مشهد برگزار شد. اختصاص قطعهای در بهشت زهرا برای مداحان، تربیت شاگردانی که باید معرفی شوند و تالیفات ایشان.
وی گفت: مجالست با عالمان ربّانی در حالاتش موج میزد. رهبر انقلاب در ارتحال ایشان واژه عالم ربّانی را به کار برد که جز برای چند تن از بزرگان دیگر به کار نبردهاند. ایشان اساتیدی داشتند که در مصاحبههای خود از آنان نام برده و نزد آنان تلمذ کردهاند.
در پایان مراسم از همسر مرحوم آهی تجلیل و یادنامه او با عنوان آه سوخته رونمایی شد.