
افزایش ۲۰ درصدی حضور ناشران در نمایشگاه کتاب/اختصاص ۲۰۰ میلیارد بن خرید کتاب

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مدیران نمایشگاه بینالمللی کتاب در ادامه نشست خبری برگزاری این رویداد، پاسخگوی سوالات اهالی رسانه بودند.
محسن جوادی رئیس نمایشگاه کتاب تهران در پاسخ به سوالی درباره برگزاری افتتاحیه سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: روز چهارشنبه از ساعت ۹ و نیم صبح در نیم طبقه شبستان مراسم افتتاحیه با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجس شورای اسلامی به عنوان سخنران برگزار میشود. از همه عزیزان دعوت میشود در این برنامه حضور داشته باشند تا شروع خوبی برای نمایشگاه باشد همچنین در این روز افتتاح غرفه مهمان ویژه را خواهیم داشت.
جوادی در پاسخ به سوالی درباره یارانه دانشجویان گفت: دانشجویان اگر با سقف یک میلیون تومان خرید داشته باشند، ۵۰۰ هزارتومان مشارکت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد را در کنار خود خواهند داشت.
وی همچنین درباره یارانه کتابهای خارجی ادامه داد: همچنین ۱۰ میلیارد تومان به عنوان یارانه برای کتابهای خارجی در نظر گرفته شده است که شامل کتابهای عربی و انگلیسی است؛ رویکرد اختصاص یارانه در این بخش کتابهای جدید است. از نظر مشارکت با نهادها وسازمانها نیز تا سقف ۳۰ درصد مشارکت داریم، خوشبختانه امسالنهادهایی که برای خرید کتاب آورده دارند خیلی زیاد است و این خوشحال کننده است که مجموعهای یارانه برای همکاران خود اختصاص میدهند.
همچنین وزارت علوم به طور اختصاصی برای کتابهای خارجی مورد نیاز پژوهشگران و دانشجویان خود آوردهای را داشتند.
جوادی درباره یارانه فیزیکی در این دوره از نمایشگاه کتاب گفت: از آنجایی که یک قسمت از یارانه برای دانشجویان تعریف میشد عموم مخاطبان نادیده گرفته میشدند، اما امسال رویکرد یارانه عمومی برای مخاطبانی که خرید از داخل نمایشگاه دارند، خواهیم داشت و به این معنا نیست که بن حضوری در نمایشگاه داده میشود.
در ادامه ابراهیم حیدری، قائم مقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره تعامل نمایشگاه کتاب با شرکت ملی پست گفت: با نگاه توسعه عدالت علیرغم اینکه ۵۰ درصد هزینه پست اضافه شده است، اما با نگاه فرهنگی سعی کردیم درصد ناچیزی نسبت به سال گذشته اضافه داشته باشیم و البته هزینهای توسط خریداران پرداخت نمیشود.
وی درباره میزان مشارکت ناشران نسبت به سال گذشته نیز گفت: در بخش ناشران عمومی ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش حضور داشتیم.
حیدری در ادامه نیز درباره بودجه و هزینه برگزاری نمایشگاه کتاب تهران تصریح کرد: در مجموعه معاونت سعی میکنیم همه هزینهها را که به محتوا تحمیل میشود کم کنیم تلاش کردیم با هزینه حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد پایینتر از سال گذشته نسبت به برگزاری این رویداد اقدام کنیم، اما در حوزه بن خرید کتاب تلاش کردیم ۲۰۰ میلیارد اختصاص داشته باشیم و تقویت حوزه یارانه را دنبال میکنیم؛ البته برخی هزینهها هزینههای تحمیلی است که براساس تورم گریزناپذیر بوده است.
ابراهیم حیدری نیز در پاسخ به سوالی درباره جلوگیری از ناشرانی که اقدام به عرضه کتابهای سایر ناشران میکنند (ناشران پختهخوار) گفت: تلاش میکنیم در راستای قانون با حضور این ناشران برخورد شود البته باید در اسناد بالادستی تدبیری داشته باشیم که به طور کامل با این مسئله برخورد شود. همچنین برنامههایی در اداره کتاب داریم که این اشکال به طور اساسی برطرف شود.
حیدری در پاسخ به سوال دیگری درباره عدم حضور کتابفروشان در این دوره از نمایشگاه کتاب گفت: ما در آییننامه نمایشگاهی که قابل اصلاح است در سالهای گذشته کتابفروشان حضور نداشتند، اما در بحثی که برخی رسانهها مطرح کردند نگاه به این شکل بود که منابع محدود است و کتابفروشان و باقی ارکان نشر هریک سهمیه خاص خود را دارند و فعلا باید همگی به این منابع راضی باشیم و تلاش کنیم در حوزههای مختلف کتابفروشان را حمایت کنیم. طبق وعده دیروز فراخوان کتابفروشیها و تخصیص یارانه ۱۰ میلیاردی انجام شده است همچنین یارانههای خرید از سایت نیز با همان شرایط در حوزه کتابفروشیها آورده شده است و ارسال بستهها نیز به صورت رایگان است.
محسن جوادی نیز در این باره گفت: زنجیره معاونت فرهنگی یک دست است و هرجای این زنجیره دچار مشکل شود هدف اصلی که رسیدن کتاب به دست مخاطب است با مشکل روبهرو میشود. کتابفروشان از مهمترین حلقه این زنجیرهاند، اما آنچه که میتوانستیم انجام دادیم، اما به سراغ حمایتهای دیگر رفتیم و نگران این وضعیت هستیم، اما سعی کردیم این زنجیره فرهنگی حفظ شود. کتابفروشی فضای فرهنگی است و ما رویکرد حمایتی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: رویکرد ما این بوده که از هزینهها کم کنیم، اما نه به این معنا که از کار بکاهیم.
جوادی درباره تخصیص یارانه به اهالی قلم و معلمان گفت: یارانه اهالی قلم براساس آییننامه است و درباره معلمان نیز گفت برای معلمان مولف مانند اهالی قلم رفتار میکنیم.
حیدری نیز در این باره گفت: ما از آموزشوپرورش خواستیم که برای این منظور شاخصهایی را به ما بدهد مثلا معلمان مولف، معلمان مروج کتابخوانی که تا الان لیست زیادی به ما رسیده است.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران همچنین در پاسخ به سوالی درباره برگزاری فلوشیپ گفت: برنامه ما این است که فعلا فلوشیپ در نمایشگاه باشد.
حیدری نیز در این باره گفت: سالن فناوری نشر امسال با حضور شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاه حضور دارد. در فلوشیپ هم با حضور نزدیک به ۸۰ ناشر خارجی از ۲۰ کشور از رویکردهای جدید این حوزهها در نمایشگاه کتاب امسال هستند که توسط انجمن فرهنگی ناشران کودکونوجوان دنبال میشود و سعی کردیم یک پهنه فرهنگی خوب را ایجاد کنیم.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران همچنین در پاسخ به سوالی درباره هزینه نمایشگاه بیان کرد: مصلی برای اینکه در اختیار ما قرار داشته باشد رقمی نمیگیرد و هزینه برای تدارک و آمادهسازی محیط است. جزئیات ارقام از طریق قراردادها مشخص است. برای درآمدزایی هم از طریق فروش غرفه و یا تبلیغات اقدام میشود و البته برنامههای دیگری نیز هست که در آینده دنبال خواهد شد. پس از نمایشگاه صورت هزینهها مشخص خواهد شد.
وی تاکید کرد: حوزه کتاب با سایر حوزهها متفاوت است و شاید درآمدزایی به آن معنا نتوان داشت.
حیدری نیز در این باره گفت: معتقدیم بخشی از هزینهها که میتوانند صرف یارانهها شود صرف هزینههای جاری میشود بنابراین در این مسیر نیازمند همراهی شما هستیم.
مطلوبترین جایی که بتواند خدمات دهد و فضای مسقف زیادی داشته باشد، مصلی است که البته خب هزینههایی دارد و بخشی از مبلغی که از ما دریافت میکند هزینه حداقلی است و نه اجاره؛ تا الان قراردادی با دوستان مصلی انجام نشده است. در مورد هزینه برق نیز، برق مصلی برای کاربری خود مصلی تعریف شده است نه نمایشگاه کتاب، اما این مسئله هم توسط بخش مصلی، وزارت ارشاد و وزارت نیرو حل و فصل شده است.
جوادی همچنین در ادامه در پاسخ به سوالی درباره فرایند انتخاب مهمان ویژه گفت: شورای سیاستگذاری برای انتخاب مهمان ویژه هماهنگی و انتخاب را برعهده دارند، مثلا یکی از معیارهای انتخاب عرضه کتاب به تعداد قابل توجه است. بازار کتاب عربی در کشور ما مناسب است و از این جهت کشور عراق به عنوان مهمان ویژه انتخاب شده است.
وی افزود: هزینه کردن در حوزه فرهنگ در ایران کم است، در این کشور نویسندگان جوانی داریم که کار تالیف میکنند و نه دولت و نه بخش خصوصی حمایت نمیکنند ضمن اینکه مدیریت درست وصرفهجویی داریم، اما باید حوزه فرهنگ و کتابخوانی را تقویت کنیم و جا داریم هزینههای بیشتر و سرمایهگذاری بیشتر داشته باشیم.
سیو ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «برای ایران بخوانیم» از ۱۷تا ۲۷ اردیبهشت (۱۴۰۴) در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه https://book.icfi.ir به صورت مجازی برگزار میشود.