بزرگترین ضعف جامعه روانشناسی، عدم ایفای نقش در تصمیمگیریهای کلان است/بیمههای پایه و تکمیلی باید خدمات روانشناسی را پوشش دهند

محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو اظهار داشت: مردم ما به مسائل پزشکی و آناتومی بدنشان توجه دارند و در صورت احساس درد به پزشک مراجعه میکنند، اما به مسائل روانی توجه ندارند و آگاهی لازم را ندارند که این مسائل تا چه حد میتوانند در آینده حتی عوارض جسمی ایجاد کنند.
وی افزود: به نظر من، یکی از علتهای عدم مراجعه مردم به روانشناسان، کاهش سلامت روانی جامعه است؛ موضوعی که رسانهها، دانشگاهها و مدارس باید مسئولیت آن را بر عهده بگیرند. در واقع، باید یک نهضت برای ارتقای سلامت روان مردم ایجاد شود.
حاتمی با اشاره به موضوع تعرفهها گفت: تعرفههای روانشناسی و مشاوره، هرچند از دید روانشناسان پایین است، اما همین مبلغ هم برای مردم بالا محسوب میشود. یکی از عواملی که مردم نمیتوانند به روانشناسان مراجعه کنند، همین مشکل مالی است. طبق قانون شورای عالی بیمه سلامت، باید بیمههای پایه و تکمیلی خدمات روانشناسی را پوشش دهند تا مردم بتوانند از این خدمات بهرهمند شوند.
وی در خصوص ذهنیت منفی مردم نسبت به روانشناس افزود: ۲۰ سال پیش که مشاوره میدادم، مراجعهکنندهها میگفتند: «کسی نفهمه، پرونده تشکیل نده، فکر میکنن ما دیوانهایم»، اما روانشناسی فقط مخصوص «دیوانهها» نیست. کسانی که میخواهند زندگی بهتری داشته باشند، روابط بهتری با اطرافیان برقرار کنند یا بهزیستی روانی خود را ارتقا دهند، هم به روانشناس مراجعه میکنند. یعنی افراد عادی هم باید مراجعه کنند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با بیان اینکه خوشبختانه این ذهنیت در حال تغییر افزود: بعضی از دوستان من که بسیار فعال هستند، حتی نوبتهای شش ماه آیندهشان پر شده است. با توجه به افزایش روانشناسان و مشاوران در دانشگاهها، تأسیس سازمان نظام روانشناسی، توجه رسانهها و مسئولان، و حتی تأکید مقام معظم رهبری که مردم باید به موضوع مراجعه به متخصصان توجه کنند، همه اینها نشان میدهد که این فرهنگ در حال تغییر است و مراجعه به روانشناس کمکم تبدیل به یک رفتار فرهنگی میشود.
حاتمی در پاسخ به این سوال که روانشناسان چقدر در تصمیمهای کلان کشور مشارکت دارند و چقدر باید مشارکت داشته باشند گفت: بزرگترین ضعف جامعه روانشناسی و مشاوره همین است که روانشناسان و مشاوران در تصمیمگیریهای کلان، مانند سیاستگذاریها، قوانین و برنامههای اجرایی کشور، هیچ نقشی ندارند. یکی از دلایلی که آن معضلاتی که مطرح کردید وجود دارد، همین مسئله است.
وی افزود: در حوزه پزشکی، کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مجلس وجود دارد که تمام مطالبات جامعه پزشکی را پیگیری میکند. یک وزارتخانه هم هست که گرچه مسئولیت سلامت روان را بر عهده دارد، اما اولویتش سلامت جسم است. در واقع نگاه آنها جسممحور است و روانشناسی و مشاوره در حاشیه قرار دارد. بسیاری از مسئولان کشور پزشک هستند؛ آقای دکتر مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و وزیر سابق، آقای دکتر ولایتی، وزیر امور خارجه سابق و رئیس یکی از نهادهای مهم، و افراد دیگری که همه پزشک هستند.
وی در ادامه گفت: این تنها ضعف عمدهای است که در جامعه روانشناسی وجود دارد. من امیدوارم در سالهای آینده در مجلس شورای اسلامی، و حتی در کابینه، روانشناسانی را ببینیم که بتوانند نقش خود را در سیاستگذاری، اجرای قوانین و برنامهها ایفا کنند.