صادرات نفت خام کشور در بالاترین سطح قرار دارد/ سرمایهگذاری در صنعت نفت ضامن رشد اقتصادی است

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محسن پاکنژاد، وزیر نفت در افتتاحیه بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش گفت: امروز و در آستانه آغاز به کار بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، به عنوان بزرگترین رویداد تخصصی صنعت نفت و گاز کشور، فرصتی تاریخی فراهم شده است تا در این گردهمایی بینالمللی، ظرفیتهای تخصصی بخشهای مختلف این صنعت را به معرض دید قرار داده و زمینهای برای تعامل و تبادل اندیشهها، آرا و تجارب حضار محترم فراهم کنیم.
وی با اشاره به اینکه این رویداد تنها یک گردهمایی تجاری نیست، عنوان کرد: نمایشگاه نفت نشاندهنده عزم ملی ایران برای تبدیل شدن به مرکزیت انرژی و توسعه همکاریهای منطقهای در حوزه نفت و گاز است. نمایشگاه امسال با شعار سرمایهگذاری در صنعت نفت ضامن رشد و توسعه اقتصادی کشور آغاز به کار میکند که این شعار همراستا با رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری در آغاز سال جدید و نشانگر اولویتها و رویکرد وزارت نفت در سال پیش رو است.
پاکنژاد ادامه داد: این نمایشگاه پوشش وسیعی در بیش از ۳۷ رشته تخصصی از بالادست تا پاییندست صنعت نفت و گاز، همچنین موضوعات مرتبط مالی، تجارت، بازرگانی، فناوریهای نوین و حوزه شرکتهای دانشبنیان دارد. حضور شرکتهای نوپا و نوآور، استارتآپهای جسور، دانشگاههای پیشرو و پارکهای فناوری در کنار شرکتهای بزرگ صنعتی، نشاندهنده پیوند عمیق تجربه و نوآوری در مسیر پیشرفت این صنعت است.
وزیر صمن اشاره به اینکه هدف اصلی از برگزاری این دوره، تقویت سرمایهگذاری در قالب پروژههای مشخص عملیاتی است بیان کرد: ما بر این باور هستیم که صنعت نفت باید بر پایه دانش روز و فناوریهای پیشرفته بازتعریف شود. در این مسیر، حمایت از ساخت داخل و توانمندسازی نیروهای متخصص داخلی اولویت جدی ما است.
در ادامه این مراسم وزیر نفت به دستاوردها و برنامههای وزارت نفت در ۹ ماه گذشته اشاره کرد و افزود: وزارت نفت در طول ۹ ماه گذشته در چارچوب میثاق دولت چهاردهم، گامهای عملیاتی جدی در راستای تحقق اهداف قانون برنامه هفتم پیشرفت برداشته است. در این راستا، قراردادهای مهمی در حوزه توسعه و نگهداشت تولید از میادین نفتی و گازی منعقد شده و شرایط اجرایی شدن این قراردادها فراهم گردیده است. چندین طرح در حوزههای مختلف از جمله جمعآوری گازهای همراه و کیفیسازی فرآوردههای پالایشگاهی به بهرهبرداری رسیده است.
وی ادامه داد: ظرفیت تولید نفت خام کشور در این مدت حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است. همچنین تولید گاز خام نیز با افزایش ۳۰ میلیون متر مکعب در روز، رکورد قابل توجهی را ثبت کرده است. این افزایش تولید در حوزه بنزین و گازوئیل نیز به ترتیب به میزان ۷ و ۸ میلیون لیتر در روز بوده است. با وجود تمامی محدودیتها و تحریمهای ظالمانه، صادرات نفت خام کشور در بالاترین سطح ممکن ادامه داشته است.
پاکنژاد افزود: برنامهریزی برای تکمیل بیش از ۳۰ طرح بزرگ صنعت نفت با سرمایهگذاری حدود ۱۰ میلیارد دلار تا پایان سال ۱۴۰۴ از اولویتهای اجرایی و عملیاتی ما است. تکمیل و راهاندازی این طرحها، مجدداً به افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز خواهد انجامید و به همین ترتیب، ظرفیت تولید گاز خام و پالایشگاهها نیز افزایش خواهد یافت.
وزیر نفت ادامه داد: در سال پیش رو، ظرفیت پالایشگاهی کشور انشاءالله تا ۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت و انتظار داریم ظرفیت تولید فرآوردههای پتروشیمیایی نیز تا حدود ۷ میلیون تن در سال افزایش پیدا کند.
پاکنژاد با اشاره به اینکه برای توسعه و نگهداشت تولید از میادین نفتی و گازی، سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است، افزود: جذب این میزان سرمایهگذاری تنها از مسیر طراحی و بازآرایی ابزارها، به کارگیری راهکارهای نوین و استفاده از ظرفیتهای جدید امکانپذیر است. در این راستا، بر اساس پیگیریهایی که انجام شده، اخیراً مصوبه هیئت وزیران برای مشارکت صنایع انرژیبر و پتروشیمیها در توسعه میادین گازی اخذ گردیده است. این اقدام، مطابق با قانون برنامه هفتم پیشرفت، مسیر سرمایهگذاری در این بخشها را هموار کرده و هدف آن کاستن از چالشهای ناترازی انرژی در کشور است.
وزیر نفت گفت: مذاکرات برای استفاده بهینه از سایر ظرفیتهای داخلی، مانند منابع صندوق توسعه ملی، بانکها و جذب منابع مالی بینالمللی نیز در دستور کار است. هدف ما این است که تا پایان سال جاری، با استفاده از مجموعه این ظرفیتها، ۱۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری جذب کنیم. اگرچه ممکن است این جذب در سال جاری به طور کامل محقق نشود، اما فرایند تأمین این میزان سرمایه در سالهای آینده ادامه خواهد یافت.
در همین راستا، رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه بالادستی نفت و گاز اخیراً برگزار شده و برای نخستین بار، ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری در بخشهای بالادستی و پاییندستی به طور رسمی و دقیق ارائه شده است.
پاکنژاد با اشاره به کاهش مدت زمان قرارداد سرمایهگذاری در صنعت نفت، گفت: یکی دیگر از محورهای مهم در این مسیر، تسهیل فرایند انعقاد قراردادها است. همانطور که مقام معظم رهبری بارها تأکید کردهاند، مدت زمان طولانی برای انعقاد قراردادها، مانند سه یا چهار سال، هیچگاه قابل توجیه نبوده است و یکی از موانع اصلی جذب و به کارگیری سرمایهها همین موضوع بوده است. خوشبختانه با تلاشهای صورتگرفته، مصوبه شورای اقتصاد در راستای کاهش زمان فرایند انعقاد قراردادها به تصویب رسید. بر اساس این مصوبه، زمان لازم برای تنفیذ قراردادهای بالادستی نفت و گاز از حدود سه سال به کمتر از یک سال کاهش پیدا کرده است. این اقدام باعث افزایش جذابیت قراردادهای نفتی و گازی کشور و رقابتپذیری آنها در مقایسه با قراردادهای مشابه در منطقه شده و به سرمایهگذاران انگیزه میدهد تا در این حوزه حضور و فعالیت داشته باشند.
وی ادامه داد: در بخش تولید داخلی و حمایت از ساخت داخل، تاکنون ۸۶ قرارداد با ۶۸ شرکت دانشبنیان به ارزش حدود ۲۰۰ میلیون دلار منعقد شده است. این قراردادها نه تنها منجر به صرفهجویی قابل ملاحظهای در تأمین تجهیزات و کالاهای مورد نیاز صنعت نفت شدهاند، بلکه در زمینه خودکفایی در تولید نیز نقش موثری ایفا میکنند. در نمایشگاه امسال نیز شاهد حضور گسترده شرکتهای دانشبنیان هستیم و امید است که در آینده، قرارداد ۱۶ طرح تولید بار اول با این شرکتها به ارزش حدود ۱۵۰ میلیون دلار منعقد گردد.
پاکنژاد گفت: تضمین امنیت ارتش و تأمین تقاضای انرژی از اولویتهای اصلی سیاست خارجی و دیپلماسی انرژی در حوزه صنعت نفت به شمار میآید. در این راستا، حضور فعال وزارت نفت در هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در اوایل اردیبهشت ماه، فرصتی طلایی برای مشارکت شرکتها و بخش خصوصی هر دو کشور در پروژههای مشترک فراهم کرده است. هدف این همکاری، ایجاد یک چهارچوب حقوقی امن و با حداقل ریسک برای سرمایهگذاری مشترک است. تصویب معاهدهای در مجالس دو کشور که هماکنون در دست پیگیری و اجرا است، این مسیر را برای همراهی بخش خصوصی هموار خواهد کرد.
وزیر نفت ادامه داد: اخیراً قرارداد سواپ گاز ترکمنستان به ترکیه از مسیر ایران منعقد شده که نقشی بسیار مهم در تقویت پیوندهای ایران با کشورهای همسایه دارد. این قرارداد به عنوان گامی مؤثر در جهت تبدیل جمهوری اسلامی ایران به هاب انرژی منطقه، به ویژه در زمینه انتقال انرژی، عمل میکند. در واقع، ما به دنبال ایجاد بازارهای جدید در منطقه و فراتر از آن هستیم تا سهم ایران در تجارت جهانی انرژی افزایش یابد.
وی در پایان عنوان کرد: گام دیگر ما، انتقال دانش طراحی و ساخت تجهیزات برای تولید محصولات در داخل کشور با استفاده از ظرفیتهای جوانان نخبه است. به این منظور، ما بر وجود پیوست فناوری برای تمامی قراردادها و پروژههای مهم صنعت نفت تأکید داریم تا از این طریق، دانش و فناوریهای روز دنیا در کشور نهادینه شود. همچنین، به فناوریهای نوظهوری مانند هوش مصنوعی توجه ویژه داریم. کشورهای همسایه به درستی و به موقع اقدامات لازم را در این زمینه انجام دادهاند و ما نیز در صنعت نفت از تمامی فناوریهای نوین، به ویژه از بخش خصوصی، استقبال کرده و از آنها حمایت خواهیم کرد.