سرنوشت بانک گردشگری مانند بانک آینده میشود؟/ درخواست ۲ میلیارد دلاری جهانگیری از این بانک
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: درحالی که تورم به یکی از بزرگترین چالشهای اقتصادی کشور تبدیل شده، برخی بانکها نه تنها نقشی در کنترل آن ایفا نمیکنند، بلکه خود به یکی از پیشرانهای اصلی آن تبدیل شدهاند. این بانکها با اعطای بیضابطه تسهیلات، بهویژه به اشخاص و شرکتهای وابسته به خود، به شکلی نگرانکننده منابع مالی را از مسیر تولید و اشتغال منحرف کردهاند.
بانک گردشگری یکی از نمونههای بارز این تخلف سیستماتیک است؛ بانکی که بخش قابل توجهی از وامهای اعطا شده خود را یا به صورت غیرمجاز و عدول شده از حد تعیین شده برای هر بانک پرداخت کرده است و یا به حلقهای محدود از افراد نزدیک به بدنه مدیریتی خود اختصاص داده و عملاً جریان نقدینگی را به سمت جیب خودیها هدایت کرده است. در شرایطی که مردم برای دریافت یک وام ضروری ماهها در صف انتظار میمانند، این روند، نهتنها چرخهی فساد مالی را تقویت میکند، بلکه فشار بر معیشت مردم را و بی اعتمادی عمومی را دوچندان میسازد.
بانک گردشگری، بانکی خصوصی است که در سال ۱۳۸۹ توسط مهدی جهانگیری تاسیس شد. جهانگیری تا سال ۱۳۹۸ مدیرعامل این بانک به شمار میرفت و پس از آن عنوان مدیرعاملی بانک گردشگری از وی برداشته شد و در جایگاه مدیرعامل گروه مالی این بانک منصوب شد.
خطای ۵ هزار میلیاردی بانک گردشگری
این بانک از جمله بانکهایی است که به صورت غیر مجاز و خارج از آیین نامههایی که تعیین میکند هر بانک تا چه مقدار توانایی اعطای تسهیلات دارد، وام پرداخت کرده است. به عنوان مثال هر بانک تا ۴۰ درصد سرمایه نظارتی خود میتواند به افراد و شرکتهای وابسته به بانک مذکور، وام پرداخت کند. اما بانک گردشگری بر اساس صورت مالیهای منتشر شده در سایت کدال، طی سال ۱۴۰۲ بیش از ۵ برابر از حد تعیین شده، به اشخاص مرتبط به خود وام اعطا کرده است؛ درواقع این بانک ۵ هزار میلیارد تومان بیشتر از مقداری که باید تسهیلات پرداخت میکرده، وام داده است.
از طرف دیگر طبق اطلاعاتی که در سایت بانک مرکزی منتشر شده است، بانک گردشگری تا اسفند ماه سال گذشته به افراد و شرکتهای وابسته به خود بیش از ۳۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است. همه اینها در حالی است که این بانک در اعطای تسهیلات کلان نیز از حدود مقرر شده عدول کرده و بیش از ۲ برابر مقدار مشخص شده وام کلان به شرکتها پرداخت کرده است.
درخواست ۲ میلیارد دلاری!
با گذشت از اعطای بی حساب و کتاب تسهیلات در بانک گردشگری، به درخواست وام ۲ میلیارد دلاری مهدی جهانگیری، موسس بانک گردشگری میتوان رسید. چند هفته گذشته، یک نماینده مجلس شورای اسلامی گفته بود که مهدی جهانگیری قرار است ۲ میلیارد دلار، معادل ۱۷۰ هزار میلیارد تومان، از صندوق توسعه ملی برای واردات پنل خورشیدی از چین بگیرد؛ رقمی که برابر یک سوم پول بلوکه شده ایران در قطر است.
درخواست وام جهانگیری درحالی است که حکم این شخص در سال ۹۹ در دادگاه قطعی شد. اتهامهای وارده به وی عبارت بودند از اخلال در نظام اقتصادی کشور، قاچاق حرفهای ارز و تحصیل مال نامشروع.
با اتهاماتی که ۵ سال قبل به جهانگیری وارد و حکم او نیز قطعی اعلام شد، اعطای وام با این مقدار بالا به وی منطقی بنظر نمیرسد. چرا که شاید با این اوصاف، عاقبت بانک گردشگری مانند بانک آینده و عاقبت مهدی جهانگیری مانند علی انصاری شود.