«ننه دلاور و فرزندانش» ؛ متن فرنگي – اجراي فرنگي‌تر!
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۶۱۴۱
نگاهي به اجراهاي نمايشي جشنواره تئاتر دانشگاهي؛

«ننه دلاور و فرزندانش» ؛ متن فرنگي – اجراي فرنگي‌تر!

نمايش «ننه دلاور و فرزندانش» مثل بسياري از آثار ديگر اين جشنواره، صرفا تصوير نحيف و كمرنگي است از يك متن غير اينجايي بدون لحاظ كردن مختصات هنر اصيل تئاتر.
گروه فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»، شايد اگر جناب برتولت برشت مي دانست كه قرار است روزي متن نمايش «ننه دلاور و فرزندانش» او توسط يك كارگردان ايراني در جشنواره اي دانشگاهي به روي صحنه رود، حتما به او يادآوري مي كرد كه اجراي يك اثر از يك فرهنگ و قبيله ديگر در سرزميني ديگر آنهم با تفاوت ها و تمايزات فاحش و مختلف و انكارنشدني حتما بايد حائز دو مولفه و شاخصه آن هم به صورت جدي و حرفه اي و معتبر و تمرين شده و ضمانت گشته باشد:

اولا آنكه متن بايد كاملا حرفه اي و با ميزانسن هاي تئاتري باشد و همه چيز در حد متن برتولت برشت برسد و بعد روي سن برود نه اينكه اجرا در حد ابتدايي و مبتديانه اش روي صحنه برود و نه ريتمش درست باشد و به ويژه نه پايان بندي اش كه كليت كار را بهسقوط كشاند و رساند.

دوم اينكه كارگردان اثر حتما بايد در نظر داشته باشد كه متن اش براي چه مخاطبي يا چه ويژگي هايي و در چه جايگاهي عرضه مي شود. ايران، جشنواره تئاتر دانشگاهي، مخاطب عام!

احتمالا اينها مولفه هاي ساختاري و متني و فرامتني يك اجراي نمايشي اقتباس و اخذ شده از «يك جاي ديگر» و يك «آدم ديگر» با «فرهنگ» ي ديگر است و اگر اينها در متن و اجرا لحاظ شود آن وقت نتيجه همين مي شود كه در نمايش «ننه دلاور و فرزندانش» به كارگرداني مريم مالمير ديديم.
 
كسي در توانايي بازيگران – به ويژه برخي از آنها – در اين تئاتر، شكي ندارد، هر چند امكانش بود كه با يك كارگرداني و بازيگراني حرفه اي تر و جدي تر، بازي ها خيلي بهتر از اين باشد و معطوف به بازيگر نقش دختركان نوجوان نشود اما آنچه در راس اصول و اصالت هاي يك اجراي نمايشي آن هم با ويژگي هاي تئاتري مثل «ننه دلاور و فرزندانش» است همان 2 فاكتور و مولفه جدي است كه متاسفانه در اين اجرا كمتر نشاني از آنها بود.

اينكه يك كارگردان ايراني با يك گروه و فضاي دانشگاهي، صرفا به كپي و رونويسي و اجراي فعل به فعل يك «متن فرنگي» كه متعلق به فضا و فرهنگي ديگر است رو بياورد و هيچ «آن» هنرورزانه اي از خودش به متن و اجرا نيافزايد هنر نيست بلكه تقليد صرف و بي سبب و بي نتيجه است.

خلاصه آنكه، ‌آن دو مولفه پيش گفته يعني اجراي حرفه اي و محكم و منسجم و شناخت و دخالت دادن فضا و موقعيت منطقه اجرايي، لحاظ نشود.

نمايش «ننه دلاور و فرزندانش» مثل بسياري از آثار ديگر اين جشنواره، صرفا تصوير نحيف و كمرنگي است از يك متن غير اينجايي بدون لحاظ كردن مختصات هنر اصيل تئاتر.
 
و اين جاي تاثر دارد و افسوس و ... ديگرهيچ! /انتهاي پيام/ 
پربازدیدترین آخرین اخبار