
جنگ و خونریزی؛ نسخه جهانی حقوق بشر آمریکایی
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو ؛ سالروز حمله امریکا به هواپیمای مسافربری ایران در ۱۲ تیر ماه ۱۳۶۷ به نام روز «افشای حقوق بشر امریکایی» نامگذاری شده است. جنایت هولناک نظامیان امریکایی در این روز در هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری ایران در خلیج فارس با ناو متجاوز امریکایی را باید یکی از دردناکترین فجایع انسانی دوران معاصر دانست، چرا که عاملان آن به رغم اعتراف معاون رئیسجمهور وقت امریکا در حمله عامدانه به هواپیمای مسافربری، نه تنها توبیخ نشدند، بلکه توسط رئیسجمهور وقت امریکا مدال شجاعت! گرفتند.
آنچه به ابعاد ضد انسانی این جنایت میافزاید سکوت سازمانهای مدعی حقوق بشری غرب در قبال آن و عدم محکومیت آن توسط سازمان ملل متحد است و همین امر سبب گردیده که سران رژیم جنایتکار واشنگتن، منشأ اصلی بسیاری از جنایات تاریخ معاصر علیه ملتهای مستضعف باشند، چرا که به دلیل نظام ناعادلانه فعلی حاکم بر جهان، کاخ سفید خود را در برابر هیچ مرجعی پاسخگو نمیداند.
از همین روی ششم تا دوازهم تیرماه، هفتهای پرحادثه بود که در آن استکبار جهانی و در رأس آن آمریکای جنایتکار با انواع ترورها و اقدامات ضد بشری، نقش اصلی را در خلق حوادث تلخ ایفا کرد.
فراتر از ترور سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی و دانشمندان هستهای، تا دست داشتن در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران که عالیترین فرماندهان نظامی، دانشمندان هستهای تا غیر نظامیانی از توزاد دوماهه تا پیرو جوان در این ۱۲ روز به شهادت رسیدند و البته این کارنامه سیاه آمریکاییها را باید درکنار بیش از ۱۸ هزار نفر از مردم ایران اسلامی از جمله زنان و کودکان قربانی ترورهای کور آمریکا و ایادی مزدورش شدهاند قرار داد.
اعمال تحریمهای ظالمانه، ترور نخبگان علمی و نظامی، شعلهور کردن جنگهای تحمیلی توسط صدام و رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران و حمایت از آشوبها و اغتشاشات داخلی تنها بخشی از پرونده سیاه جنایتهای آمریکا علیه ایران اسلامی است.
ایالات متحده آمریکا از گذشتههای دور تا کنون همواره داعیه دفاع از مبانی و اصول حقوق بشر را داشته و موضوع حمایت از حقوق بشر یکی از مهمترین شعارها و ادعاهای مقامات آمریکایی در نظام بین الملل به حساب میآید. این در حالی است که دولتمردان آن کشور، موضع گیری در خصوص وضعیت حقوق بشر در جهان را بر مبنای ترجیحات و منافع سیاسی انجام میدهند و همین رویه موجبات سوء استفاده ابزاری آمریکا از موضوع حقوق بشر را در سطح بین المللی فراهم ساخته است.
به همین مناسبت، هر ساله ششم تا دوازدهم تیرماه به تدبیر مقام معظم رهبری هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی نامگذاری شده است طی این هفته در طول سالهای پس از انقلاب اسلامی جنایاتهای مستقیم و غیر مستقیمی توسط استکبار جهانی به رهبری ایالات متحده آمریکا علیه ملت ایران صورت پذیرفت که از جمله میتوان به ترور نافرجام مقام معظم رهبری در ششم تیر ۱۳۶۰، حادثه هفتم تیر و بمب گذاری در سالن جلسات حزب جمهوری اسلامی و شهادت آیه الله بهشتی و ۷۲ تن از مقامات و شخصیتهای کشورمان، بمباران شیمیایی سردشت، ترور شهید کچویی رئیس زندان اوین، ترور آیت الله صدوقی امام جمعه شهر یزد و عملیات تروریستی شلیک موشک و ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران-ایر بر فراز آبهای نیلگون خلیج فارس اشاره کرد. مقام معظم رهبری در همین راستا میفرمایند: "آمریکاییها میگویند ما طرفدار حقوق بشریم! ما میگوییم: اصلاً شما حقوق بشر را قبول ندارید. شما معتقد به حقوق کمپانیها و سرمایهداران بزرگ آمریکایی هستید. شما (فقط) معتقد به منافع نامشروع رژیم آمریکا در سراسر دنیا هستید! " و یا در بخش دیگری تأکید میفرمایند: "طرح مسألهی حقوق بشر توسط آمریکا برای فریب و وسیلهی فشار است. هرجا که با دولتی مخالف باشند و بخواهند او را زیر فشار قرار بدهند، مسألهی حقوق بشر را عَلَم میکنند. "
اساسا مواردی نظیر ترور هدفمند سردار سلیمانی، مسدود کردن منابع مردم افغانستان، تاسیس زندان ابوغریب و گوانتانامو و شکنجه و آزار زندانیان، دزدی دریایی محمولههای نفتی ایران، اعمال تحریمهای گسترده و مسدودسازی دسترسی ایرانیان به دارو و نقض حق سلامت، نقض حقوق سیاهپوستان در آمریکا و در نهایت شلیک عمدی به هواپیمای مسافربری ایران بر فراز خلیج فارس، از جمله مواردی است که وزارت امور خارجه بهعنوان مصادیق نقض حقوق بشر توسط آمریکا، همواره مورد تأکید جمهوری اسلامی ایران بوده است.
آمریکا همواره در مجامع بین المللی از موضوع حقوق بشر استفاده ابزاری کرده و استانداردهای دوگانه این کشور در خصوص حقوق بشر بارها به نمایش در آمده است. در همین راستا با توجه به اینکه مهمترین مصداق بروز و ظهور جنایات آمریکا در سال گذشته در فلسطین و به صورت خاص در غزه رخ داده است، جنایات این کشور که نقض آشکار حقوق بشر محسوب میشود، در دو بخش فلسطین و سایر حوزهها مورد بررسی قرار میگیرد.
فلسطین :
استمرار کشتار هزاران غیرنظامی به ویژه از میان زنان و کودکان در غزه و کرانه باختری در سایه حمایت آشکار آمریکا به واسطه وتوی قطعنامه توقف جنگ علیه غیرنظامیان و مردم مظلوم فلسطین، به وضوح اثبات کرد که دفاع از حقوق بشر و زنان از سوی دولتمردان آمریکا، دروغی بیش نیست.
ارائه کمک همه جانبه (بهویژه کمک نظامی) به رژیم صهیونیستی که به نقض فاحش حقوق بشر دوستانه و حقوق بشر بین المللی متهم است.
امریکا همچنین قطعنامه شورای امنیت مورخ ۱۸ آذرماه ۱۴۰۲ که این کشور پیش نویس قطعنامه شورای امنیت را که خواستار آتش بس فوری بشردوستانه در غزه و آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگانها بود، وتو کرد.
عدم همکاری عملی برای وادار کردن رژیم صهیونیستی به اجرای حکم اخیر دیوان بین المللی دادگستری در خصوص توقف حمله به رفح و صدور اجازه دسترسی به کمیتههای حقیقت یاب بین المللی برای تحقیق در خصوص اتهام نسل کشی، عدم همکاری عملی برای تصویب قطعنامه ۲۷۲۰ شورای امنیت در خصوص ارسال کمکهای بشر دوستانه به غزه و فراهم آوردن شرایط لازم برای آتش بس، عدم همکاری عملی در خصوص قطع کمکهای نظامی به رژیم صهیونیستی برای اجرائی شدن قطعنامه ۲۷۳۵ شورای امنیت و توقف حملات آن رژیم در غزه و برقراری آتش بس، همچنین سرکوب خشونت آمیز تظاهرکنندگان مسالمت آمیز، دستگیری ها، بازداشت ها، خشونت پلیس و اقدامات غیرقابل قبول علیه جامعه آموزشی که از حق خود برای تجمع مسالمت آمیز و آزادی بیان استفاده میکنند؛ همراهی آمریکا با رژیم صهیونیستی در بکارگیری سلاحهای بسیار مخرب در حمله به غیرنظامیان غزه و عدم توجه به اخطارهای مقامات حقوق بشری سازمان ملل متحد و متعاقب آن از سرگیری ارسال بمبهای یک تنی به رژیم صهیونیستی، اینها موارد آشکار نقض حقوق بشر توسط امریکاست. امریکایی که همواره نسبت به نقض حقوق بشر در دیگر کشورها حساسیت نشان داده و آنها را به چالش کشیده است.
اقدامات غرب و بویژه ایالات متحده در خصوص حقوق بشر و استفاده ابزاری از این موضوع و مکانیسمهای بین المللی تعریف شده برای دفاع از حقوق بشر، کاملا مبتنی بر استفاده از استانداردهای دوگانه بوده است. بر اساس مطالعات دانشگاه براون آمریکا، جنگهای ایالات متحده در عراق، افغانستان، سوریه، یمن و پاکستان پسا ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به مرگ دست کم چهار و نیم میلیون کشته، بی خانمانی ۳۸ تا ۶۰ میلیون نفر و گرسنگی هفت میلیون و ششصد هزار نفر منجر شده است.
ابزار تحریم :
در دو دهه گذشته تحریمها به ابزار اصلی سیاست خارجی دولتهای غربی به رهبری ایالات متحده تبدیل شدهاند. آمریکا بزرگترین مجری تحریمها در جهان است. در سالهای اخیر، تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کشورهایی از جمله ایران، سوریه، روسیه، کره شمالی، بلارس، ونزوئلا، کوبا، زیمبابوه، نیکاراگوئه و ... بهطور تصاعدی افزایش یافته است. این امر ظرفیت و سطح حمایت از حقوق بشر کشورهای تحریمشده را به شدت تضعیف کرده است. نتیجه آن ناتوانی کشورهای تحت تحریم در تهیه غذا و داروی اولیه برای مردم خود بوده است.
اعمال بی رویه تحریمها بروز بحرانهای حقوق بشری در کشورهای دیگر را موجب شده که به شدت از سوی جامعه جهانی محکوم شده است. مقامات آمریکایی سیستم بانکی سراسر جهان را برای اجرای یک سیاست خارجی تبیهی به خدمت گرفتهاند. این کشور با محدود و مسدود ساختن تعاملات و تبادلات بانکی، به طور مستقیم و غیرمستقیم حقوق اولیه انسانی مانند حق حیات، حق امنیت و توسعه اجتماعی کشورها را هدف قرار داده است.
بهره برداری از گروههای تروریستی:
همکاری و بهرهبرداری از گروههای تروریستی نقش مستقیم آمریکا در تاسیس داعش در طول بحران سوریه و تداوم حمایتهای همهجانبه آنها از گروههای تروریستی با اراده تشکیل ارتشهای محلی در شرق، شمال و جنوب برای تامین اهداف و مطامع آمریکا در خاک سوریه است که تا به امروز هم چنان تداوم داشته و فجایع حقوق بشری گستردهای را رقم زدهاست.
رژیم صهیونیستی با اتکا به حمایت همه جانبه آمریکا در سرزمینهای اشغالی دست به اقدامات تروریستی از جمله ترور فرماندهان مقاومت فلسطینی، اعدام میدانی افراد و اشخاص فلسطینی در خیابان و مقابل انظار عمومی و دوربینهای تلویزیونی و حمله به منازل فلسطینیها به بهانه و اتهام دست داشتن با حمایت از عملیات ضد رژیم و حتی به جهت وابستگیهای خانوادگی به مظنونین، میزند.
تبعیض نژادی و نابرابری :
نژادپرسی در آمریکا کماکان رو به گسترش است و اقلیتهای قومی از تبعیض گسترده رنج میبرند. این دست جنایات در ایالات متحده بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ به طور چشمگیری افزایش یافته است. تنها در خصوص اقلیت آمریکاییهای آسیایی تبار، ۸۱ درصد آنها خشونت علیه خود را تجربه کردهاند.
سیاهپوستان آمریکایی نژادپرستی را یک چالش همیشگی میدانند. نژادپرستی ساختاری نه تنها نتایجی را که مردم در تمام بخشهای زندگی تجربه میکنند شکل میدهد، بلکه تأثیرات روانی بر آنچه سیاهپوستان آمریکایی فکر میکنند نیز دارد. این استرس روانی ناشی از برخورد با نژادپرستی ساختاری مداوم در سراسر جامعه است.
نقض حقوق پناهجویان و مهاجران توسط آمریکا همواره از سوی نهادهای حقوق بشری مورد انتقاد قرار گرفته است. سیاست مهاجرت مرزی دولت آمریکا تهدیدی برای حقوق اولیه پناهجویان و تضعیف پایههای حقوق بشر و قوانین پناهجویان است. مسأله مهاجرت به ابزاری در مبارزات حزبی و درون حزبی آمریکا تبدیل شده و جمعیت مهاجر را با بیگانه هراسی شدید و رفتار بی رحمانه مواجه کرده است. ایالات متحده مهاجران را در مقیاسی وسیع در مرزهای جنوبی خود دستگیر میکند و عملا یک بحران جدی بشردوستانه خلق کرده است.
خشونت مسلحانه :
آمریکا بیش از هر کشور دیگری در جهان اسلحه دارد و هر ساله در حال افزایش است. اکثر آمریکاییها صاحب اسلحه هستند یا ممکن است روزی داشته باشند. در حال حاضر اسلحه در آمریکا به یک زنجیره صنعتی تبدیل شده و فاجعه خشونت ناشی از آن به جنایات بزرگی مانند قتل و سرقت فزاینده تبدیل شده است. مطابق آمار، آمریکا با کمتر از ۵ درصد جمعیت جهان، ۴۶ درصد از اسلحههای غیرنظامی را در اختیار دارد.
شرایط زندانیان :
آمریکا برخلاف آرمانهای ادعایی خود در مورد حفظ حقوق و کرامت بشری، حبس و زندانی کردن را در بافت جامعه درآمیخته است. حبس گسترده در این کشور، ادامه سیاست برده داری و نژادپرستی در آمریکاست که با هدف تحقیر سیاه پوستان و برای ابقای ایدههای سفیدبرترپنداری انجام میشود. آمریکا دارای بالاترین جمعیت زندانی نسبت به جمعیت کل در جهان است؛ زندانهای این کشور بیش از از حد پرازدحام هستند و به سازمانهای برده داری مدرن تبدیل شدهاند که در آنها کار اجباری و استثمار جنسی مسائلی عادی تلقی میشوند. شرایط زندانیان در این کشور بسیار بغرنج است. مطابق آمار شمار زندانیان در ایالات متحده حدود ۵ برابر انگلیس، ۶ برابر کانادا و ۹ برابر آلمان است. برای مثال بازداشتگاه گوانتانامو که در سال ۲۰۰۲ تأسیس شد، در مقطعی ۷۸۰ زندانی را بدون محاکمه در خود جای داده بود که تحت بازداشت و رفتار بی رحمانه و غیرانسانی قرار داشتند و جنایتی آشکار از جانب ایالات متحده محسوب میشد.
نقض حقوق زنان و دختران :
در میان همه مصادیق نقض حقوق بشر در آمریکا، نقض حقوق زنان و خشونت علیه آنان در همه طبقات اجتماعی، اقتصادی، نژادی، سنی و جغرافیایی آشکار است. اگر نگاهی به وضعیت زنان در این کشور بیندازیم متوجه خواهیم شد آمریکا در حالی ادعای حمایت از زنان را سر میدهد و وانمود میکند که حامی حقوق زنان در سراسر جهان است که خود گرفتار نقضهای مکرر و گسترده حقوق بشر نسبت به زنان شهروند آمریکایی از جمله مهاجرین و پناهجویان منتسب به گروههای نژادی، مذهبی و رنگین پوستان است. طبق گزارشها از هر چهار زن آمریکایی یک زن توسط شریک زندگی خود مورد ضرب و شتم قرار میگیرد. خشونت شریک جنسی و خشونت با اسلحه در آمریکا میلیونها زن، خانواده و جوامع را در سراسر کشور تحت تاثیر قرار میدهند.
سرکوب آزادی بیان و تجمعات :
اعمال زور گسترده علیه دانشجویان و اساتید دانشگاه و بازداشت آنها در آمریکا به دلیل دفاع از مردم بیگناه فلسطین در غزه، نقض فاحش حقوق بشر و سرکوب گسترده آزادی بیان است. سرکوب خشونت آمیز جنبشهای دانشجویی در آمریکا در امتداد سیاست حمایت علنی آنان از کشتارها و جنایات جنگی رژیم صهیونیستی است.
بررسی دقیق مواضع حقوق بشری آمریکا به صراحت نشان میدهد که دولتمردان این کشور موضع گیری در خصوص وضعیت حقوق بشر در سطح جهان را بر مبنای ترجیحات و منافع سیاسی انجام میدهند که موجب استفاده ابزاری از موضوع حقوق بشر در سطح بینالمللی میشود.
نکته مهم در این زمینه این است که چنین قضاوتها و نظراتی مبنای رفتار سیاسی آمریکا در رابطه با کشورهای هدف است که باعث ایجاد فشارهای سیاسی میشود. این در حالی است که این کشور در داخل در ارتباط با شهروندان خود به طور مکرر و فاحش حقوق بشر را نقض میکند.