
خروج ۹۵۵ هزار و ۶۳۷ تبعه غیر مجاز از کشور

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نادر یاراحمدی، رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به روند خروج اتباع غیرمجاز از کشور اظهار کرد: حضور هر فرد خارجی در یک کشور باید مبتنی بر دلایل مشخصی باشد، مانند تحصیل، گردشگری یا پناه جویی. اما در مورد برخی از این افراد، هیچگونه دلیل اقامتی یا سند هویتی ارائه نشده بود.
وی افزود: مطابق قانون، خروج از کشور برای این افراد از سال گذشته اعلام و از اول فروردینماه اجرایی شد. برخی تصور میکنند این روند به جنگهای اخیر مرتبط است، اما سیاست خروج از کشور برای اتباع غیرمجاز پیش از آن و به صورت مستقل اتخاذ شده بود. با این حال، شرایط جدید موجب تشدید و افزایش حجم خروجها پس از شروع جنگ شد.
یاراحمدی با اشاره به آمار خروج اتباع گفت: در حال حاضر، اتباع متعددی در کشور حضور دارند، اما جمعیت افغانها بیش از ۶ میلیون نفر برآورد شده بود. تاکنون، تا صبح امروز، حدود ۹۵۵ هزار و۶۳۷ نفر از مرزهای دوغارون و میلَک از کشور خارج شدهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
وی تأکید کرد: تمرکز اصلی ما این است که اتباع خارجی که در کشور حضور دارند، دارای مدارک معتبر و دلایل قانونی اقامت باشند تا بتوانند از مزایای موجود بهرهمند شوند. اما کسانی که خودمعرف هستند و بدون مدارک معتبر وارد کشور شدهاند، در فهرست سیاه ما قرار ندارند، اما مشمول طرح خروج میشوند.
رئیس مرکز امور اتباع همچنین افزود: پس از افغانها، برخی اتباع عراقی نیز از مرزهای شرقی وارد کشور شدهاند که روند بازگرداندن (طرد) آنها نیز در حال اجراست.
وی با اشاره به ورود غیرمجاز اتباع عراقی اظهار کرد: اخیراً شاهد ورود برخی اتباع از مرزهای پاکستان و حتی بنگلادش هستیم که در شرایط بسیار سختی توسط پلیس شناسایی و دستگیر میشوند. این افراد پس از شناسایی، از کشور طرد خواهند شد.
وی در ادامه با بیان تفاوت میان اتباع مجاز و غیرمجاز افزود: از میان حدود ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تبعه افغان که در ایران حضور داشتند، تنها ۳۳ هزار نفر در کمپهای پناهندگی زندگی میکنند و باقی در میان شهروندان و در بطن جامعه سکونت دارند. این افراد عملاً از یارانههایی همچون نان و برق بهرهمند شدهاند، در حالی که یارانه حقیست که باید صرف شهروندان ایرانی شود.
یاراحمدی تأکید کرد: به دلیل دشواری در تفکیک دقیق اتباع مجاز و غیرمجاز، بسیاری از این افراد در صف نانوایی یا مصرف خدمات یارانهای قرار میگیرند و حتی این افراد از دریافت یارانه بهرهمند بودند، حقی که برای شهروندان ایرانی است و همین موضوع، یکی از عوامل جذابیت ایران برای ورود غیرقانونی اتباع خارجی شده است.
وی با اشاره به اقدامات صورتگرفته برای ساماندهی این وضعیت گفت: پس از ۷ سال، موفق شدیم لایحهای که توسط دولت تدوین و با طرح مجلس تلفیق شده بود را به کمیسیون ببریم و بهزودی این لایحه به قانون تبدیل خواهد شد. هدف ما این است که این جذابیتها را برای حضور غیرمجاز را کاهش دهیم و از مزایا صرفاً افراد مجاز بهرهمند شویم.
یاراحمدی خاطرنشان کرد: حتی اتباع مجاز نیز باید مشمول پرداخت برخی مالیاتها باشند، اما ما تاکنون با نگاهی انسانی و رئوفانه، از دریافت مالیات از افراد غیرمجاز صرفنظر کردهایم.
وی ادامه داد: هر کسی که وارد کشور میشود مهمان ماست، اما برای مهمان نیز باید یک روال و قوانین مشخص وجود داشته باشد. اتباع مجاز میتوانند از تسهیلاتی که برایشان پیشبینی شده بهرهمند شوند.
وی در ادامه افزود: ما به اردوگاههای پناهندگان، اصطلاحاً «مهمانشهر» میگوئیم. در مورد روند خروج اتباع غیرمجاز هم باید بگویم که شرایط و تسهیلاتی که قبلاً برای اتباع مجاز وجود داشته، همچنان برقرار است. اما اتباع غیرمجاز باید کشور را ترک کنند و اگر خودشان اقدام نکنند، از پلیس درخواست کمک میکنیم تا خروج آنها انجام شود.
یاراحمدی تصریح کرد: برای کسانی که باید کشور را ترک کنند، در تهران گروههایی را در اردوگاهها ساماندهی میکنیم و پس از آن، آنها به مشهد منتقل میشوند تا مجدداً مورد بررسی قرار گیرند؛ تا اطمینان حاصل شود کسی به اشتباه طرد نمیشود، مثلاً به دلیل بیماری، مشکلات جدی یا داشتن مدرک هویتی معتبر، خروج آنها متوقف شود. در حال حاضر روزانه نزدیک به ۱۶ تا ۱۷ هزار نفر از اتباع غیرمجاز طرد میشوند.
وی درباره شرایط مرزی گفت: امروزه در مرزها هیچ سختگیری غیرمعمولی اعمال نمیشود؛ به کامیونها و خودروهایی که وسایل شخصی و حاصل تلاش خودشان است، اجازه خروج داده میشود.
یاراحمدی در ادامه به همکاری طالبان اشاره کرد و گفت: ابتدا طالبان همکاری لازم را نداشتند و پذیرای بازگشت این افراد نبودند، اما پس از مذاکرات انجام شده، طالبان متقاعد شدند که اتباع باید به کشور خود بازگردند و ما نیز نمیتوانیم آنها را بپذیریم.
وی در پایان بیان کرد: با توجه به شرایط پیشآمده، تعطیلات و گرمای هوا، روند خروج کمی طولانیتر شده است، اما ما به افراد باقیمانده اعلام کردیم که هر چه سریعتر کشور را ترک کنند، زیرا پس از این فرصت، مهلت اضافهای در نظر گرفته نخواهد شد.