آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۸۸۳۶۱

کنترل منشا خارجی گرد و غبار، فراتر از توان گلستان است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: کنترل کانون‌های خارجی گرد و غبار خارج از توان استان است، اما تقویت پوشش گیاهی در مناطق مرزی می‌تواند اثرات مخرب آن را کاهش دهد.
کنترل منشا خارجی گرد و غبار، فراتر از توان گلستان است

به گزارش گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، علی‌اصغر نیکویی در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: پدیده گرد و غبار که زمانی هر چند سال یک‌بار رخ می‌داد اکنون چندین بار در سال تکرار می‌شود و شدت آن در پی افزایش دماهای حدی و تغییرات فشار جوی به‌مراتب بیشتر شده است.

وی بیان کرد: طوفان‌های گرد و غبار، ذرات خاک را از کانون‌های خارجی مانند صحرای قره‌قوم ترکمنستان و بالکان و همچنین کانون‌های داخلی در شمال و شرق گلستان به جنگل‌های هیرکانی می‌رسانند.

 

نیکویی ادامه داد: چنان‌که در یکم مرداد ۱۴۰۴ نواحی جنوبی گلستان زیر هجوم گسترده ریزگردها قرار گرفت، خشکسالی و کاهش بارندگی در سال جاری رطوبت خاک و پوشش گیاهی را به شدت کاهش داده و مناطق نیمه‌خشک شمال‌شرق استان به دلیل فقر پوشش گیاهی به کانون‌های فرسایش بادی تبدیل شده‌اند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان بیان کرد: وزش بادهای شدید و فعالیت‌های انسانی غیراصولی نیز این بحران را تشدید کرده‌اند.

به گفته نیکویی، بر اساس مطالعات منابع طبیعی ۳۰۶ هزار هکتار از مراتع شمالی گلستان در معرض بیابان‌زایی قرار دارند و این زنگ خطری جدی نه‌تنها برای گلستان بلکه برای استان‌های همجوار است.

نیکویی طرح کمربند سبز را راهکاری استراتژیک برای مهار گرد و غبار و بیابان‌زایی می‌داند؛ این طرح با کاشت گونه‌های گیاهی مقاوم ایجاد بادشکن‌های زنده و احیای مراتع تخریب‌شده دیواری سبز در برابر طوفان‌های گرد و غبار ایجاد می‌کند.

وی گفت: هرچند کنترل کانون‌های خارجی گرد و غبار خارج از توان استان است اما تقویت پوشش گیاهی در مناطق مرزی می‌تواند اثرات مخرب آن را کاهش دهد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزود: اجرای این طرح نیازمند تأمین بودجه و حمایت سازمان‌های فرادستگاهی است.نیکویی همچنین بر ضرورت همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی تأکید کرد و خواستار مشارکت فعال دستگاه دیپلماسی، سازمان منابع طبیعی، حفاظت محیط زیست و نهادهای بین‌المللی شد.

وی ادامه داد: استانداری گلستان نیز باید سازوکاری برای هماهنگی با کشورهای همسایه به‌ویژه ترکمنستان که گلستان با آن ۳۴۸ کیلومتر مرز خشکی و ۹۰ کیلومتر مرز آبی دارد تدوین کند تا منشأ خارجی ریزگردها مهار شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: جنگل‌های هیرکانی به‌عنوان گنجینه‌ای جهانی نیازمند حفاظت و اعتبار فوری هستند و اجرای کمربند سبز همراه با همکاری‌های منطقه‌ای می‌تواند این میراث طبیعی را از خطر بیابان‌زایی و گرد و غبار نجات دهد

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار