از تاثیر مثبت معدل تا بحران تاثیر قطعی/ سرنوشت کنکور باز هم به، اما و اگر‌ها رسید
آخرین اخبار:
کد خبر:۱۳۲۸۵۳۹
گزارش|

از تاثیر مثبت معدل تا بحران تاثیر قطعی/ سرنوشت کنکور باز هم به، اما و اگر‌ها رسید

باز هم سرنوشت کنکور به موضوع تاثیر معدل گره خورد به گونه‌ای که پای کمیسیون آموزش مجلس به این قضیه باز شد.

از تاثیر مثبت معدل تا بحران تاثیر قطعی/ سرنوشت کنکور باز هم به، اما و اگر‌ها رسید

 

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- آزمون سراسری، که به حق از آن به عنوان «غول کنکور» یاد می‌شود، همواره یکی از سرنوشت‌سازترین و پرچالش‌ترین مراحل زندگی تحصیلی دانش‌آموزان ایرانی بوده است؛ آزمونی که نیازمند عبور از هفت خان رستم از نظر مطالعه و آمادگی روحی است. این آزمون، معیار اصلی ورود به دانشگاه‌های سطح بالای کشور و تعیین‌کننده مسیر آینده بسیاری از جوانان است. رقابت در این عرصه نه تنها بر پایه دانش تئوری، بلکه بر اساس مدیریت استرس، برنامه‌ریزی بلندمدت و توانایی پاسخگویی سریع در شرایط فشار بالا سنجیده می‌شود.

 

اما در سال‌های اخیر، این غول با مانعی جدید و بحث‌برانگیز رو‌به‌رو شده است: «تأثیر قطعی سوابق تحصیلی» یا همان نمره نهایی معدل. این تغییر ساختاری، موجی از نگرانی و اعتراضات را در میان داوطلبان و خانواده‌ها ایجاد کرده و دوباره کانون توجهات عمومی و رسانه‌ای قرار گرفته است. تغییر رویکرد از «تأثیر مثبت» به «تأثیر قطعی»، عملاً میزان وزن دهی به عملکرد دانش‌آموز در طول سال‌های پایانی دبیرستان را به شدت افزایش داده و ماهیت رقابت را دگرگون ساخته است.

 

این تغییر، سؤالات بنیادینی را در مورد مبانی عدالت آموزشی، اندازه‌گیری شایستگی واقعی، و استاندارد‌های سنجش مطرح می‌سازد. آیا عملکرد سه ساله یک دانش‌آموز در شرایط متفاوت مدارس، که ممکن است تحت تأثیر عوامل خارج از کنترل او باشد، باید وزنی معادل یا حتی بیشتر ازعملکرد او دریک آزمون استاندارد و متمرکز داشته باشد؟ این موضوع به یکی از داغ‌ترین بحث‌های نظام آموزشی کشور تبدیل شده است که در ادامه گزارش به آن می‌پردازیم.

 

از تاثیر مثبت معدل تا بحران تاثیر قطعی/ سرنوشت کنکور باز هم به، اما و اگر‌ها رسید

 

ازتاثیرمثبت به سمت تاثیر منفی

بحث پیرامون میزان و نحوه تأثیر معدل در کنکور، تاریخچه‌ای طولانی دارد. در گذشته، تأثیر نمرات نهایی معمولاً به صورت «تأثیر مثبت» (یا حداکثر ۱۰ تا ۲۵ درصد) اعمال می‌شد. در این رویکرد، نمره کنکور معیار اصلی بود و معدل صرفاً می‌توانست در صورت بالاتر بودن از نمره آزمون، به بهبود رتبه کمک کند. این مکانیزم به خوبی شایسته‌سالاری مبتنی بر سنجش توانایی در لحظه آزمون را تضمین می‌کرد.

 

اما اکنون، با تبدیل شدن این تأثیر به «تأثیر قطعی» که میزان آن بسته به مصوبات متفاوت متغیر بوده، اما همواره وزنی قابل توجه دارد)، وضعیت به یک بحران عمیق تبدیل شده است. این وضعیت، مفهوم عدالت آموزشی و شایسته‌سالاری را زیر سؤال برده است، زیرا معدل نهایی دانش‌آموز محصول عملکرد او در طول سه سال دبیرستان تحت شرایط و استاندارد‌های متفاوت مدارس است، نه صرفاً عملکرد او در یک روز آزمون متمرکز و استاندارد مانند کنکور.

 

از تاثیر مثبت معدل تا بحران تاثیر قطعی/ سرنوشت کنکور باز هم به، اما و اگر‌ها رسید

 

پای کمیسیون آموزش مجلس به تاثیر معدل باز شد

کانون اصلی این مناقشات، اخیراً در مراسمی رسمی در نهاد قانون‌گذاری کشور نمود پیدا کرد. کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در مراسمی که با هدف تجلیل از نفرات برتر کنکور سراسری سال ۱۴۰۴ ترتیب داده شده بود، فرصتی فراهم آورد تا داوطلبان موفق و ممتاز نظرات خود را مستقیماً بیان کنند. این مراسم به محلی برای شنیدن صدای کسانی تبدیل شد که با وجود موفقیت در شرایط فعلی، نسبت به آینده نظام سنجش نگران بودند.

 

در اقدامی قابل تأمل، این داوطلبان برتر که خود به بالاترین درجات موفقیت دست یافته بودند، به‌طور هماهنگ بر اثرات منفی و بالقوه مخدوش‌کننده سوابق تحصیلی بر سنجش نهایی توانایی‌هایشان تأکید کردند. این افراد، کسانی بودند که توانستند در سیستم موجود، بالاترین رتبه‌ها را کسب کنند؛ اما بیان آنها نشان می‌داد که حتی در صورت پیروزی در این سیستم، آن را عادلانه و مبتنی بر سنجش خالص شایستگی نمی‌دانند.. نخبگان برتر کنکور بر این باور بودند که تداوم قطعی بودن معدل در پایه یازدهم موجب ایجاد ناامیدی و اضطراب تحصیلی در میان دانش‌آموزان شده است؛ به گفته آنها، این مسئله باعث می‌شود داوطلبان نتوانند برای مسیر آموزشی و آینده خود برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشند. برخلاف هدف مصوبه، تأثیر قطعی معدل به افزایش توجه دانش‌آموزان به معلم و مدرسه منجر نشده است. این دانش آموزان برتر در کنکور ۱۴۰۴ تأکید داشتند بسیاری از دانش‌آموزان فقط از سر اجبار و برای کسب نمره، خود را موظف به حضور در کلاس‌ها می‌دانند و انگیزه واقعی علمی در این زمینه شکل نگرفته است.

 

تاثیر قطعی معدل اگرچه با نام عدالت آموزشی خود را در حواشی کنکور سراسری جای داده‌است، اما در عمل نه تنها باعث عدالت آموزشی نمی‌شود بلکه آن را نقض می‌کند براساس گزارش دقیق مرکز پژوهش‌های مجلس و آمار‌های رسمی سازمان سنجش، اجرای این مصوبه در سه سال گذشته نه‌تنها به نفع مناطق محروم نبوده، آنها را در رقابتی نابرابر قرار داده‌است.

 

این بحران، بار دیگر بر اهمیت بازنگری ریشه‌ای در کل سیستم سنجش تأکید می‌کند؛ سیستمی که باید هدف اصلی آن شناسایی بهترین استعداد‌ها برای ورود به دانشگاه باشد، نه صرفاً رتبه‌بندی آماری عملکرد سه سال گذشته دانش‌آموزان در محیط‌های متفاوت. تغییر در این غول عظیم آموزشی، نیازمند درایت، مشورت با کارشناسان سنجش، و مهم‌تر از همه، احترام به اصل شایسته‌سالاری است که همواره آرمان اصلی نظام آموزشی کشور بوده است.

نظرات شما
حسین خانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۴
تاثیر باید مثبت باشه
10
2
Razi
Iran (Islamic Republic of)
۱۸ آبان ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۳
سلام و احترام. واقعا تحلیل بسیار خوبی بکد و البته حقیقتی تلخ .متاسفانه بعد از تاثیر قطعی معدل در کنکور و تمایل شدید بچه ها به موسسات آموزشی و معلم خصوصی، مدرسه رفتن براشون بی معنی شده و تدریس معلم ها هم سطحی و ضعیف چون اغلب بچه ها معلم های تاپ خارج از مدرسه دارن بخاطر امتحان نهایی. فرزند من و خیلی از دوستانش که همه دبیرستان دوره دوم هستن میگن مدرسه رفتن اتلاف وقته و از مدرسه فراری شدن و ترجیح میدن توی خونه درس بخونن.این قانون تاثیر قطعی داره دانش آموزان و مدرسه و معلم ها و جامعه رو باهم نابود میکنه!!
18
5
لیلا
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ آبان ۱۴۰۴ - ۰۲:۲۸
تاثیر معدل به صورت ۶۰ درصد قطعی دوازدهم و ۴۰ درصد کنکور کاملا چیز درستی هست و اکثر خانواده ها هم اینو پسندیده اند و فرق دانش آموز ذاتا درس خون با کسی که فقط پول خرج کرده و زرنگ بازی تو تست رو یاد گرفته رو مشخص میکنه این ده امتحان نهایی دوازدهم و فقط این تاثیر یازدهم به نظرم اذیت کننده هس که ایشالا اونم مثبت میشه تا فشار روی داوطلبا کمتر بیاد و همه هم خوشحال میشن .
21
9
کاظم
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۴
با سلام
سوابق تحصیلی بسیار به عدالت نزدیکتر هست من به عنوان معلم که مستقیم با دانش آموزان ارتباط دارم اکثر دانش آموزان به شیوه راضی تر هستند.
سوال اینست اگر دانش آموز نتواند در امتحان نهایی نمره کسب کند چطور می تواند به سوالات کنکور که بسیار سختر هست نمره لازم را بیاورد.
بیشترین داد و اعتراض از طرف مافیای کنکور هست.
7
21
A
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ آبان ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۲
همه چیز کنکور به ضرر مناطق محروم بوده . آموزش افتضاح در این مناطق و تاثیر خیلی زیاد معدل و همچنین سهمیه های ۵ درصدی که کنکور را در بر گرفته. از همه بدتر دانشگاه آزاد هم هیچ توجهی به مناطق محروم ندارد و فقط تراز برایش مهم است یعنی منطقه ۳ و محروم کاملا جا مانده اند.
11
2
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ آبان ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۳
ازتاثیر قطحی معدل یامثبت بودن ان یک مسئله مهم دیگه این مورد سهیه ها هست که مراکز علمی و فرهنگی کشور را به بی عدالتی کشانده جوان یکسال یابیشتر زحمت می کشه ودربیشتر مواقع نمرات خوبی رو هم می یاره ودر تعیین رتبه مورد ظلم و بی عدالتی قرار می گیره وکسانی که لایق اون رشته ورتبه نیستن جا ی اون رو می گیرن این کار هم به جوانان باسواد کشور لطمه می زنه وهم سطح علمی دانشگاه راپایین می یاره
10
1
شجاع
Iran (Islamic Republic of)
۱۹ آبان ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۰
بهترین روش تاثیر قطعی معدل است و هرکسی زرنگ باشه درس میخواند و معدل خود را می‌برد بالا
اصلا کنکور باید حذف شود چون بیشتر به نفع کاسبان کنکور است واسترس زیادی برای ما به وجود میارد
8
12
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ آبان ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۳
امتحانات نهایی دوازدهم کاملاً برای ارزشیابی و سنجش دانش آموزان کافی است . دیگه چه نیازی به برگزاری یازدهم هست ؟؟ ۲۰ تا امتحان اونم در یک ماه مانده به کنکور با اون حجم استرس آیا واقعا منطقیه؟؟ با تاثیر قطعی یازدهم واقعا فشار زیادی به دانش آموزان وارد میشه چه از لحاظ مالی چه از لحاظ روحی
12
0
بی نشان
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ آبان ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۷
نظر بنده.تاثیر مثبت هست.یک دانش اموز کنکوری چگونه می تواند تمامی این کتابها را بخواند.در صورتی که یکبار پاس شده اند.همچنین از برگزار کنندگان ومسیولین خواهشمندیم.که امتحانات نهایی را به میل ودرخواست خود نمره نده اند.چون نتیجه با سرنوشت یک دانش اموز بازی می کند.به صورت تیمی تصحیح شوند.که نظر بقیه هم مد نظر باشد.
9
0
متین
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ آبان ۱۴۰۴ - ۱۶:۲۲
هرچه سریع تر تاثیر یازدهم باید به صورت قطعی و برای همه سال ها مثبت بشه چون خواست بیشتر دانش آموزان است. مثلا اگر کسی بخواد پشت کنکور بمونه باید 21 امتحان رو تو یک ماه بده و واقعا کار غیر ممکنی است و باعث نا امیدی بین دانش آموزان می شودو افزایش شدید هزینه برای ثبت نام در ترمیم و خرید کتاب کمک آموزشی باعث فشار بر روی خانواده ها می شود.
8
0
الهام
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ آبان ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۵
چرا به جای اینکه اوضاع رو درست کنید.از به روز بدترش می کنید،واقعا چرا؟ ؟ ؟؟؟
2
0
کریمیان
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ آبان ۱۴۰۴ - ۱۶:۲۵
با سلام ای کاش اگه قراره یازدهم تاثیر بدن ترمیم معدل بصورت تک درس رو مدنظر بگیرن چون شاید یک دانش آموز فقط در یک درس یا دودرس ضعف داشته باشه مجبور نشه همه ی دروس رو دوباره شرکت کنه و این بدترین تصمیمی بود که میتونستن بگیرن وگرنه خود امتحان نهایی مشکلی نیست یا اینکه برای رشته تجربی چه لزومی داره درس تاریخ نهایی باشه باحجم ۲۶ درس ی بازنگری باید بشه ولی کو گوش شنوا 😢
1
0
میدان
Iran (Islamic Republic of)
۲۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۲
معدل کتبی نشان دهنده سواد علمی واقعی است و کمترین استرس دارد .چون در بازه های مختلف چندین امتحان می گیرند
0
0
جعفر
Iran (Islamic Republic of)
۲۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۸
معدل کتبی بهترین معیار علمی است .مافیای قلم چی و.....استرس ..پول ..وقت بچه ها تلف کرده
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار