کد خبر:۱۵۴۰۸۸
امام جمعه مشهد:
تمایز اندیشه اسلامی و سکولار نقطه ربالعالمی بودن خداست
امام جمعه مشهد با بیان اینکه لازمه سکولاریسم انکار ربوبیت خداست، گفت: انسان گاهی ندانسته در اندیشه سیاسی کافر میشود، در حالی که نقطه تمایز اندیشه اسلامی و سکولار نقطه ربالعالمی بودن خداست.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، آیت الله سید احمد علم الهدی روز گذشته در جلسه تفسیر سیاسی آیات قرآن در دانشگاه فردوسی مشهد اندیشه های سیاسی را در سه بخش نظریه پردازی، عملیاتی و پارادایم و بنیان اندیشه سیاسی با یکدیگر قابل مقایسه دانست و تصريح كرد: تا پارادایم در این خصوص برای ما روشن نشود در سایر بخش ها نمی توانیم وارد شویم و تفاوت اندیشه ها را درک کنیم.
حوزه سیاسی حوزه تخصصی است
وی افزود: با وجود اینکه حوزه سیاسی حوزه تخصصی است و کارشناس خود را می طلبد، اما همه به عنوان حقوق اجتماعی برای خود حق اظهارنظر قائل هستند؛ البته ما قبول داریم که انسان ها حق اظهارنظر دارند، اما حق ندارند نظر خود را به اندیشه ای خاص نسبت دهند، براي مثال یک مسلمان حق ندارد نظر شخصی خود را به اسلام نسبت دهد.
امام جمعه مشهد با تاکید بر این مهم که برای شناخت اندیشه سیاسی اسلام باید به سراغ بنیان ها و پارادایم ها و اصول اندیشه سیاسی اسلام برویم، در تعربف اندیشه سیاسی آن را نوعی تفکر برای مدیریت جامعه دانست و همچنين سیاست را به معنای تدبیر امور جامعه و اجرای سیاست مدیریت جامعه برشمرد.
علم الهدی سپس چهار اصل هستی شناسی، انسان شناسی، جامعه شناسی و حیات شناسی را بنیان اندیشه سیاسی هر اندیشه ای برشمرد و افزود: به تعبیر دیگر امکان ندارد هیچ نظریه پردازی در هیچ اندیشه ای خارج از این چهار اصل، اندیشه ای را ارائه بدهد.
انسان شناسی اومانیسم مبتنی بر هستی شناسی مادی است
وي انسان شناسی اومانیسم را مبتنی بر هستی شناسی مادی دانست و اظهار داشت: اصل اسلام در هستی شناسی، بر توحید حاکم است و جهان مولود تصادف و اتفاق و هستی منحصر در انسان نیست، بلکه واقعیت هستی بالاتر از انسان است.
عضو خبرگان رهبری تاكيد داشت: کسانی که هستی را منحصر در ماده می بینند و می گویند كه در ماوراي ماده چیزی وجود ندارد و از نظر آنها بالاترین موجود انسان است، اعتقاد دارند كه همه امکانات انسان و هستی باید برای انسان استخدام شود.
علم الهدی با بیان اینکه انسان شناسی اومانیسم مبتنی بر هستی شناسی مادی است، ادامه داد: اگر گفتیم كه هستی در ماوراست، پس انسان باید مانند همه نقاط هستی حرکت کند که به نقطه بالاتر برسد.
وي تصریح کرد: پس انسان براساس انسان شناسی اومانیسم موجودی ایستا و متوقف است؛ چون بالاتر از آن نقطه ای نیست، اما براساس خداشناسی توحیدی انسان موجودی است که باید به نقطه بالاتر برسد و خداگونه شود.
امام جمعه مشهد اظهار داشت: اگر بنا باشد انسان موجودی متوقف باشد بر همین اساس انسان در بستر زندگی به دور خود می چرخد.
در جامعه دینی باید منحصراً اندیشه سیاسی اسلام اجرا شود
علم الهدی گفت: براساس انسان شناسی اسلامی انسان موجودی متحرک و در حال پیشرفت است و زندگی برای انسان یک جریان حرکتی است که باید به نقطه خداگونگی برسد.
وي در بیان تفاوت اندیشه سیاسی اسلام و مادی اظهار داشت: اندیشه های سیاسی مبتنی بر ماده، می خواهند یک رستوران را مدیریت کنند، اما اسلام می خواهد یک کشتی را اداره کند که رستوران دارد؛ اما آن هم تحت مدیريت کشتی است.
امام جمعه مشهد تصریح کرد: در جامعه دینی باید منحصراً اندیشه سیاسی اسلام اجرا شود و سایر اندیشه ها در جامعه و امت قابل اجرا نیست.
علم الهدی در ادامه هستی را دارای دو اصل هدفمندی و مدیریت جهان دانست و بیان داشت: ما که می گوییم ماوراي ماده، هستی و اراده است و این دو وجود دارد، بنابراین هستی هدفمند است چون معلول حکمت و اراده است و این دو عنصر چیز بی هدف ایجاد نمی کند.
وی در توضیح اصل دوم گفت: جهان چون هدفمند است باید این جهان و هستی برای رسیدن به هدف تحت مدیریت باشند، همان کس که با اراده و حکمت جهان را به وجود آورده، باید آن را مدیریت کند؛ اگر جهان با هدف است پدید آورنده آن نمی تواند آن را رها کند و باید آن را مدیریت کند؛ لذا ما برای خالق جهان ربوبیت که همان مدیریت جهان است، قائل هستیم.
امام جمعه مشهد با اشاره به این نکته که در قرآن 242 بار عنوان رب و از این تعداد 42 بار رب العالمین آمده است، گفت: این امر یعنی ربوبیت حق به کل هستی نسبت داده شده است.
علم الهدی با یادآوری این نکته که بسیاری از لغات عرب قابل ترجمه نیست و بخشی از آن ترجمه می شود و نمی توانیم لغتی به جامعیت عربی آن بیاوریم، گفت: ترجمه واژه رب به پروردگار غلط است و یا حداقل لازم به معناست.
وی افزود: اگر کسی مطلبی را از نظر عقلی ثابت کرد، نمی تواند آن را به اسلام نسبت دهد و اگر می خواهد آن را به اسلام نسبت دهد علاوه بر عقل باید سند از اسلام هم بیاورد.
امام جمعه مشهد گفت: در قرآن از جمله آیه 54 سوره اعراف آیاتی داریم که ثابت می کند ربوبیت خدا مال همه هستی است. در این آیه خورشید ماه و ستارگان تعبیر از کل هستی است، پس همه موجودات تسخیر شده خدا هستند و نکته اصلی در تسخیر هر چیزی مدیریت آن است و وقتی حقایق تحت مدیریت یک واقعیت درآیند تسخیر آن واقعیت هم می شود.
علم الهدی ادامه داد: یکی از اجزای هستی انسان است و خداوند که همه هستی را مدیریت می کند انسان را هم باید مدیریت کند.
وی در ادامه به توضیح آیه شش زمر پرداخت و گفت: این آیه هم مشخص می کند که همان طور که پدید آمدن انسان متعلق به خداست، مدیریت انسان هم متعلق به خدا مي باشد و این مدیریت تنها روح و بدن نیست، بلکه جامع است پس باید زندگی اجتماعی ما را هم خدا مدیریت کند.
امام جمعه مشهد تاکید کرد: مدیریت همه ابعاد حتی اموری که انسان در آن دخالت دارد در سایه مدیریت خداست.
علم الهدی خاطرنشان کرد: اگر بگوییم اجتماع ربطی به خدا ندارد، اینجا مدیریت خدا دیگر مدیريت جامع نیست و ناقص است؛ لذا ما می گوییم مدیریت اجتماعی انسان به خدا مربوط است و انکار بخشی از ربوبیت خدا انکار همه آن و کفر است و این نقطه تفکیک اندیشه اسلام و سکولار است.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰