درپی تحریم بانکی ایران و مشکلاتی که برای دریافت پول فروش نفت از خریداران پیش آمده، هند و چین جایگزینی طلا دربرابر نفت ایران را بررسی میکنند.
به گزارش گروه اقتصادي «خبرگزاري دانشجو»، براساس گزارش روزنامه «راشا تودی» چاپ مسکو هند موافقت کرده بهای نفت وارداتی از ایران را با طلا پرداخت کند تا از تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا دور بماند.
طبق این گزارش ایران و هند مذاکراتی را برای یافتن جایگزینهای طلا دربرابر نفت با چین و روسیه شروع کردهاند تا اگر این روش نیز با مخالفت آمریکا و اتحادیه اروپا روبهرو شد، گزینه دیگری را درنظر بگیرند.
ایران دومین تامینکننده نفت هند پس از عربستان است. هند حدود ۱۲ درصد از نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین میکند و روزانه ۳۷۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد میکند.
روزنامه راشا تودی در ادامه این گزارش نوشته است که چین نیز ممکن است برای ادامه رابطه تجاری با ایران، به روش پرداخت طلا در برابر نفت روی آورد.
چین تا ماه اکتبر سال ۲۰۱۱ روزانه ۵۴۷ هزار بشکه نفت از ایران خریده است اما براساس گزارشها این کشور در ماه ژانویه (دی ماه) واردات نفت از ایران را از ۵۵۰ هزار بشکه به ۲۸۵ هزار بشکه در روز رسانده است.
به نوشته راشا تودی چین و هند در مجموع خریدار ۴۰ درصد از نفت صادراتی ایران هستند و ذخایر طلای هر دو کشور بسیار بالا است.
همزمان رئیس بانک مرکزی هند نیز اعلام کرده که تمهیداتی برسر بازپرداخت پول نفت به ایران درنظر گرفته شده است.
روش پرداخت طلا به ایران دربرابر خرید نفت پس از تحریم های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، در دستور کار هند و چین قرار گرفته است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه سوم بهمن ضمن موافقت خود با تحریم خرید نفت از ایران، تحریم بانک مرکزی ایران و تحریم فروش فلزات گرانبها ازجمله طلا، جواهرات، سکه طلا و اسکناس به این کشور را اعلام کردند.
هند در شرایطی روش پرداخت طلا در برابر نفت ایران را پیشنهاد داده که ماه گذشته پس از تحریم بانک مرکزی ایران توسط دولت آمریکا، دهلی نو اعلام کرد که قصد دارد بدهی نفتی خود به ایران را به روپیه بپردازد چراکه نگران است تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران ظرف ششماه آینده اجرایی شود.
تحریمهایی که پیشتر از سوی آمریکا علیه شرکتهای طرف حساب ایران اعمال شده بود، محدودیتهایی را در پرداخت پول نفت ایران برای هند به وجود آورده است.
هند هر ماه حدود یک میلیارد دلار از طریق یکی از بانکهای ترکیه به جمهوری اسلامی میپردازد اما نگران است که ترکیه تحت فشار آمریکا، این کانال پرداخت پول را قطع کند.
مشکل پرداخت پول نفت به ایران از دیماه ۸۹ شروع شد؛ وقتی که بانک مرکزی هند به دلیل فشارهای بینالمللی در راستای تحریم ایران، ارائه تسهیلات بانکی برای خرید نفت و گاز از ایران را متوقف کرد.