کد خبر:۱۷۲۹۴۸
بررسی فساد اقتصادی اخیر در برنامه «دیروز، امروز، فردا»؛
مصباحی مقدم: سال 88 هشدار دادیم ولی کسی توجه نکرد/زارعی: از فتنه 88، جرات و جسارت تخلف افزایش یافت/خباز: وام های بالای 500 میلیون در اینترنت منتشر شود
در برنامه «دیروز، امروز، فردا»، مصباحی مقدم، زارعی و خباز به بررسی علل بروز فساد اقتصادی و اختلاس اخیر و راهکارهای پیشگیری از آن پرداختند.
گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، حجت الاسلام مصباحی مقدم، عضو جبهه متحد اصولگرایان؛ علی اصغر زارعی، عضو جبهه پایداری و محمدرضا خباز از جبهه اصلاحات که هر سه هم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هستند، دوشنبه شب با حضور در برنامه «دیروز، امروز، فردا» به بررسی علل بروز فساد اقتصادی بخصوص اختلاس اخیر، اولویت های اقتصادی مجلس نهم و تهدیدها و فرصت های موجود در این زمینه پرداختند.
مصباحی مقدم: اگر سامانه جامع نظام بانکی آماده می شد، اختلاس اخیر رخ نمی داد
حجت الاسلام مصباحی مقدم در خصوص فساد اقتصادی اخیر و نقش نظارتی مجلس در این زمینه و راهکارهای مجلس برای جلوگیری از وقوع حوادث این چنینی گفت: فساد اقتصادی بزرگ معلول عدم وجود ساز و کار کافی و عدم نظارت در درون سیستم و بیرون سیستم نسبت به بده بستان ها و مبادلات بانکی است.
وی ادامه داد: در خصوص راه حل این مشکل باید بگویم دو دوره است که نماینده قوه مقننه در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی هستم، در این رابطه در مجلس هفتم طرحی توسط ستاد و با پیشنهاد نمایندگان ارائه شد مبنی بر اینکه دو قسمت را ما باید به صورت الکترونیک کامل در بیاوریم، یکی سیستم بانکی و دیگر بخش ثبت اسناد و املاک؛ برای اینکه ما بیشترین مشکلات را در این حوزه ها داریم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بیان داشت: سیستم بانکی اگر به صورت سامانه جامع الکترونیکی شکل بگیرد و همه اطلاعات بانک ها و حساب های مختلف آنها یک جا متمرکز شود، ناظرین بانک مرکزی می توانند به خوبی نظارت کنند؛ در این حالت اگر کسی از چند جا تسهیلات بگیرد با یک دکمه اطلاعات آن بدست می آید.
مصباحی مقدم گفت: این سیستم بنیان گذاری شده است و سه سال قبل من این سیستم را در بانک مرکزی دیدم ولی متاسفانه تاکنون 100 درصد نشده است و طبق آخرین گزارش به بالای 95 درصد رسیده که آن هم به خاطر وجود حساب های قدیمی است که این قضیه را معطل کرده است.
وی ادامه داد: این مسئله خیلی دیر شده است و دائما هم از بانک مرکزی وعده می دهند که این سامانه را صد در صد و بروز خواهند کرد ولی متاسفانه هنوز عملی نشده است.
عضو جبهه متحد اصولگرایان تصریح کرد: اگر این سامانه آماده شده بود من به صراحت می گویم که فساد اقتصادی اخیر رخ نمی داد.
مصباحی مقدم بیان داشت: غیر از این سامانه جامع که نوعی نظارت داخلی است، نظارت بیرون از سازمان هم داریم مثل سازمان بازرسی کشور که می تواند تاثیرگذار باشد.
وی خاطرنشان کرد: نکته جالب این جاست که در سال 88، کمیسیون اصل 90 در خصوص فساد اقتصادی اخیر گزارشی را برای بانک مرکزی ارسال کرد و یک گزارش هم از درون خود بانک صادرات به یکی از اعضای هیئت مدیره ارسال شد، یعنی عدم اقدام به موقع و به هنگام هم یکی از نقاط ضعف هاست.
عضو جبهه متحد اصولگرایان در خصوص نقش مجلس در مواجه با فساد اقتصادی اخیر گفت: در بعد نظارتی کمیسیون اصل 90 در سال 88 به موقع وارد شد و هشدار داد، ستاد مبارزه با فساد اقتصادی هم سامانه جامع نظام بانکی و سامانه جامع اطلاعاتی ثبت اسناد و املاک را حدود 18 سال است که دنبال می کند و دائما روی این قضیه کار می کند؛ ولی متاسفانه کند پیش می رود.
زارعی: از فتنه 88، جرات و جسارت تخلف افزایش پیدا کرد
در ادامه علی اصغر زارعی در خصوص عوامل تاثیرگذار در شکل گیری فساد اقتصادی و به خصوص اختلاس اخیر بیان داشت: امروزه فناوری اطلاعات به عنوان یک ابزار محسوب می شود تا بتوانیم نظارت درست را انجام بدهیم و کنترل دقیق تری را اعمال بکنیم و این یک ضرورت است و باید آنرا داشته باشیم.
وی ادامه داد: با این حال عوامل دیگری هم در مسئله فساد اقتصادی وجود دارد، فرض کنید که اصلا این فناوری اطلاعات نباشد آیا این مفهومش این است که ما باید شاهد چنین اتفاقاتی باشیم مطمئنا این اصلا قابل قبول نیست؛ خود این مسئله نشان می دهد که عوامل دیگری هم در این قضیئه دخیل هستند.
عضو جبهه پایداری بیان داشت: یکی از این عوامل عوامل مدیریتی است، مدیران ما به خصوص در جایی که گردش مالی وجود دارد و حجم آن هم بالاست هرگاه خودشان روحیه فسادستیزی داشته باشند و به محض مشاهده فساد، بلافاصله عکس العمل نشان بدهند و این حساسیت به بدنه سازمان منتقل شود، یقینا در کاهش تخلفات بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
زارعی ادامه داد: البته این به این معنی نیست که مدیران ما مشکلی دارند، بسیاری از مدیران و کارکنان ما آدم های سالم و پاکی هستند، ولی پاک بودن و سالم بودن کافی نیست، به خصوص در جاهایی که گردش مالی در آنجا وجود دارد.
وی اظهار داشت: در دولت های قبلی مدیران و مسئولانی بودند که تخلف می کردند و عده ای می گفتند که این ها کارشان مهم است بگذارید کار این افراد انجام بشود بعدا اقدام می کنیم، این موکول کردن به بعداها، مشکل ساز می شود.
عضو جبهه پایداری ادامه داد: در این خصوص گزارش هایی هم به دست ما می رسید به این نحو که در قبال تخلفات اقتصادی می گفتند حالا بگذارید کارش را انجام بدهد یا مثلا می گفتند حالا مثلا چقدر خورده است.
زارعی تصریح کرد: وقتی ما عزم را جزم کنیم و مدیران را با صلاحیت ها و لیاقت های خاص انتخاب بکنیم خیلی در کاهش تخلفات و فسادهای اقتصادی تاثیر گذار است.
وی ادامه داد: البته عوامل دیگری هم همچون شرایط سیاسی حاکم بر جامعه بر این مسئله تاثیرگذار می باشد.
عضو جبهه پایداری بیان داشت: از نظر جامعه شناسی گفته می شود که هر زمانی شرایط درونی جامعه حادتر شده و مسائل سیاسی و تنش های سیاسی بیشتری وجود داشته باشد، فرصت طلبان بیشتر از این شرایط برای چنگ اندازی، دست اندازی و رانت خواری استفاده می کنند مثل حادثه 88 که وقتی گزارشات مربوط به فساد اقتصادی را رسد می کردیم، می دیدیم که از سال 88 و در فتنه 88 جرات و جسارت تخلف افزایش پیدا کرد.
زارعی ادامه داد: نکته سوم این است که بعد از انقلاب در زمینه مبارزه با فساد اقتصادی و مجازات ها و هزینه های مربوط به آن حرف های جدی نداشتیم، در مسائل اخلاقی، سیاسی و اعتقادی، حساسیت نظام خیلی بالاست ولی در حوزه اقتصادی این خلا احساس می شود و در بعضی مواقع میزان جرائم تخلفات اقتصادی خیلی پایین است.
خباز: اسامی گیرندگان وام های بالای 500 میلیون تومان از طریق اینترنت در اختیار همه قرار بگیرد
در ادامه این گفت گو محمدرضا خباز در خصوص راهکار جلوگیری از فساد اقتصادی و اختلاس گفت: راهکار مبارزه با فساد اقتصادی خیلی آسان است و آنرا بارها در کمیسیون اقتصادی وقتی که وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و مدیران عامل بانکها حضور داشتند عرض کردم و حتی زمانی که مجلس جلسه غیر علنی غیر رسمی داشت باز این مسئله را عنوان کردم.
وی ادامه داد: بعد از آن که گزارشات مربوط به اختلاس اخیرارائه شد به رئیس مجلس تذکر دادم که شما سوال بکیند که آیا این آخرین پدیده شوم اختلاس و فساد مالی خواهد بود؟ آیا دوستان می توانند خیال ما را راحت کنند که این آخرین فساد هست و هیچ اتفاقی بعد از این نخواهد افتاد یا نه، چه بسا الان که ما در مجلس به این مسئله مهم می پردازیم یک اتفاق ناگواری در شرف تشکیل است؟
عضو جبهه اصلاحات افزود: در این هنگام ریاست مجلس گفت که شما پیشنهادی دارید، من گفتم که بله این کار خیلی آسانی است، اگر شورای عالی بانک ها و یا شورای پول و اعتبار به همه بانک ها اعلام کنند که اگر هر کس در هرجای کشور وام های بالای 100 میلیون تومان یا 500 میلیون تومان دریافت کند، این مسئله از طریق اینترنت در اختیار افکار عمومی قرار بگیرد که این اصلا کار سختی نیست.
خباز بیان داشت: اگر این اتفاق بیفتد اولین خاصیت آن این است که افکار عمومی این وام گیرنده را تعقیب می کند، دوم اینکه خبرنگاران در صدد هستند که این موضوع را تعقیب کنند، سوم، فردی که این تسهیلات را گرفته چون می داند که افکار عمومی به عنوان امر به معروف و نهی از منکر دارد به وی نگاه می کند، طبعا آن شخص مجبوراست تسهیلاتی را که گرفته در پروزه های مربوطه هزینه بکند چون در معرض نگاه مردم است.
عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ادامه داد: از همه مهمتر اگر این فرد این کار را نکرد، بانک ها و افکار عمومی اجازه گرفتن تسهیلات دوم را به وی نمی دهند، و اگر به وی تسهیلات دوم را بدهند طبیعتا مورد اعتراض افکار عمومی و دستگاه های نظارتی قرار می گیرد، مشکل اینجاست که تا الان این شفاف سازی رخ نداده است.
وی عنوان داشت: من معتقدم مجلس در همه امور می تواند راه درست را در مقابل دستگاه های اجرایی قرار بدهد، این فرمان امام و رهبری است کار مجلس همین است که راه درست را مقابل دولت و دستگاه های اجرایی قرار بدهد.
خباز ادامه داد: اگر این راه درست را ارائه کنیم از دو حال خارج نیست یا پیشنهاد می کنیم و شورای عالی بانک ها این کار را انجام می دهد یا انجام نمی دهد اگر انجام نداد خودمان یک طرح می نویسیم و مصوب می کنیم و می گوییم وام های بالای 500 میلیون تومان باید از طریق اینترنت در دسترس همه قرار بگیرند.
عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه اظهار داشت: من به عنوان یک نماینده مجلس احساس می کنم که ما هم در نظارت باید جدی تر از این بودیم یعنی کمیسیون اصل 90 بعد از آنکه در سال 88 گزارش تخلف را داد و مشاهده کرد که ظرف یک و دو ماه خبری نشد، باید وارد می شد و یک اقدام جدی تری انجام می دادیم تا این اتفاق نمی افتاد.
وی در پایان بیان داشت: دستگاه های اجرایی یعنی همان دولت فرزند مجلس است این تعبیر، تعبیر شهدی رجایی است که می فرماید مجلس پدر است و دولت فرزند؛ اگر در بدنه اجرایی کشور چه در بانک ها و چه در دستگاه های دیگر نابسامانی مشاهده شد طبیعتا این پدر نمی تواند خودش را دخالت ندهد و بگوید من بی خبر بودم، خود این بی خبری ما هم همانند دستگاه های اجرایی متخلف بدون مواخذه نیست و ما باید خودمان را آماده کنیم تا یک راه حلی برای حل مسئله پیدا بکنیم.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.