عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی و آموزشی امام خمینی(ره) گفت: در تدوين علوم انساني اسلامي باید به شمول قلمرو اسلام نسبت به مسائل علوم انساني توجه کرد.
به گزارش خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، حجت الاسلام کریمی در نشستی که شب گذشته در بخش تحول علوم انسانی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد به مبحث شمول قلمرو دین نسبت به علوم انسانی پرداخت و بیان کرد: امروزه ضرورت اسلامی کردن علوم با توجه به شکل گیری نظراتی پیرامون بومی کردن علم در جوامع اسلامی و از سویی دیگر با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در زمینه اسلامی سازی علوم انسانی، پررنگ تر شده است.
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی و آموزشی امام خمینی(ره) افزود: وقتی که از علوم انسانی اسلامی صحبت می شود باید علمی تدوین شود که در مبانی و پیش فرض های آن از مبانی و فرضیه های اصیل اسلام گرفته شود.
وی خاطر نشان کرد: برای تدوین علوم انسانی اسلامی ابتدا باید شناخت دقيق علوم انساني موجود به دست بیاید، در گام بعدی به بررسي و نقد صحيح مفاهيم اصيلي و مباني آن پرداخت و پس از طراحي فرايند شکل گيري علوم انساني اسلامي به تبيين مباني علوم انسان اسلامي بپردازیم.
کریمی در ادامه به روش های صحیح قلمرو شناسی دین پرداخت و بیان داشت: روش های برون متنی، روش دورن متنی و روش تلفیقی، سه راه برای شناخت قلمرو دین هستند اما استفاده از روش سوم که هم از منابع عقلی و هم از منابع نقلی استفاده می کند روشی کارآمد براس شناخت صحیح قلمرو دین در علوم است.
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی و آموزشی امام خمینی(ره) گفت: رابطه دین و علوم انسانی را می توان در چهار حوزه بعد بينشي، بعد منشي، بعد انگيزشي و بعد رفتاري انسان برشمرد.
وی تصریح کرد: آموزش، يادآوري امور فراموش شده. بيان دليل روشن بر بينش هاي صحيح و ضروري، بازشناساندن حق از باطل، رفع اختلاف، ايجاد زمينه انديشيدن، آگاهاندن به يگانگي خدا، بيان مسائل مربوط به معاد از اهداف بینشی اسلام می باشند و بر طبق اهداف بینشی اسلام انسان نمیتواند تمام معارف بشری را از طریق مجاری عادی فهم بشری به دست آورد، لذا نیازمند دین است.
حجت الاسلام کریمی همچنین، پند دادن به امور صحیح و نیک، بيمواميددادن و نجات مردم ازتاريكي ها را به عنوان اهداف بعد انگیزشی دین اسلام برشمرد.
استاديار گروه تفسير و علوم قرآني موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) یادآور شد: درمان بيماريهاي روحي و اخلاقي، فراهم سازي زمينه پرهيزگاري، تزکيه مردم، از اهداف منشی اسلام است که با علوم انسانی رابطه دارند.
وی در بخش دیگر صحبت های خود به بررسی بعد رفتاری دین پرداخت و افزود: می توان از برپايي قسط و عدالت اجتماعي و رساندن به امنيت و راه راست به عنوان اهداف بعد رفتاری اسلام اشاره کرد.
کریمی در ادامه سخنان خود به جامعیت دین اسلام بر اساس آیات و روایات پرداخت و تشریح کرد: خداوند در مقاطع مختلف، بنابه مصالح و شرايط زماني و متناسب با استعداد مردم، مرحلهاي از دين خود را به صورت شرايع فرستاده است و شرایع پیامبران به مرور زمان کامل تر می شد، به همین دلیل با وجود اشتراک در اصول در برخی از فرعیات بنا به مقتضیات زمان تفاوت دارند.
عضو موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: بر طبق معنی لغوی دین و همچنین آیات قرآن، منظور از دین راه وروش زندگی است و از آنجایی که دین اسلام آخرین و کامل ترین دین است می توان برنامه زندگی بشر را از منابع اسلامی و وحیانی این دین استخراج کرد.
وی در پایان صحبت های خود خاطر نشان کرد: علوم انساني در صورتي اسلامي خواهد بود که نظريه اسلام در باره مسائل آن از آيات و روايات استخراج شود، زیرا يقيناً مسائل علوم انساني را که موضوعش رفتارهاي انسان است، نيز در منابع وحیانی آورده شده است بنابراین در تدوين علوم انساني اسلامي باید به شمول قلمرو اسلام نسبت به مسائل علوم انساني توجه کرد.