در مسکو، یك معلول جنگ جهانی وارد صف شد؛ همه به احترامش کنار رفتند؛ اي مردم آنها اعتقاد دینی ندارند اما بعضی مردم به ایثارگران نیش می زنند ...
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حجت الاسلام ماندگاري شب گذشته در جمع زائران و مچاوران حرم مطهر رضوی به بیان اصول مردمداری از منظر مکتب امام رضا (ع) پرداخت که متن كامل آن به این شرح است:
اولین اصل در اصول مردمداری نگاه حسنظن به مردم است نه سوءظن
یك عالم بزرگواری داشت تو بازار نجف راه می رفت. یه بغچه ای داشت - آن زمان کیف و چمدان نبود- جوانی آمد و گفت: حضرت آقا این بغچه خیلی سنگینه بدید تا من براتون بیارم. از این آدمایی بود که بغچه مردم می گرفت و می دزدید. اون زمان کیف قاب نبود؛ بلکه بغچه قاب بود.
آن عالم گفت: خدا خیرت بده پسر جان. آمدی کمک من پیرمرد کنی. بغچشو داد دست این پسر و پسر رفت. بعضی از اهالی بازار به این پیرمرد گفتند: بغچه شما رو برداشت و دوید و رفت (سوء ظن)؛ اما این آدم می خواست خودش را تقویت کنه. گفت: خجالت نمی کشید به جوون مردم تهمت می زنید؟
این آقا می خواسته به من کمک کنه و تو این شلوغی بازار نجف منو گم کرده. در همه احتمالات می گرده احتمالی که این آقا رو زیر سوال نمی بره رو انتخاب می کنه؛ اما ما در همه احتمالات بدترین احتمال رو انتخاب می کنیم.
در رابطه با کسانی که به خدا و اهل بیت (ع) سوء ظن دارند. این داستان مثنوی را شنیدید که همه مجنون ها با یه ظرف شیر آمدند در خانه لیلی. لیلی سرشو از خونه بیرون کرد و اومد از یکی از آنها که مجنون واقعی بود ظرفش را گرفت و زد به زمین و شکست.
مجنون های قلابی كه سوء ظن دارند نه حسن ظن، شروع کردند به سرزنش کردن مجنون واقعي كه دیدی اگر ظرف شیر مار و نگرفت لااقل اونو نشکست؛ ولی معلوم می شه از تو متنفر بود و ظرف شیر تو رو قبول نکرد که ظرفت تو را شکست.
مجنون واقعی اجازه سوء ظن نسبت به لیلی رو به خودش نداد و یك جواب به همه اون ها داد و گفت: اگر با دیگرانش بود میلی/ چرا ظرف مرا بشکست لیلی.
بعضی ها که ایمانشون ضعیفه میرن سراغ شهیدداده ها و جانبازان و میگن كه شما پای انقلاب بودید اما روز به روز مشکلاتتون داره بیشتر می شه؛ ولی ببینید کشورهای غربی که نه انقلاب کردن نه ولایت دارن و نه خدا رو قبول دارن، وضعشون از ما بهتره. اونا نگاهشون سوء ظنیه.
من و شما باید در مواجه با مشکلات مانند حضرت زینب (س) جواب دهیم «ما رایت الا جمیلا».
در مردمداری باید حسن ظن داشته باشیم. در جایی که می توانید، به رفتار همسرتون حسن ظن داشته باشید. خانم وقتی می بینی همسرت کنار خیابان با زن دیگری صحبت می کنه بگو خدا خیرش بده کار این خانم گیر کرده و همسرم داره کار این خانم راه می اندازه.
وای به حال کسانی که سوء ظن دارند. آن وقت تا یک پیامک مشکوک ببینه یا یه لاخ مو، لااله الا الله اون وقت از هیچی برای خودش یك جهنم درست می کنه.
بیایید حسن ظن داشته باشیم برادر و خواهر و... به خدا بخشی از مشکلات جامعه ما حل می شود.
گاهی مردم به مسئولین ما سوء ظن دارن. نمی گم همه معصوم اند؛ یك درصدی خطا دارن اما بده كه آدم به همه مسئولین سوء ظن داشته باشه و بگه همه اینا مشکل دارن. اگر همه مسئولان مشکل دارن، پس این همه اتفاقات خوب در جامعه و پیشرفت را دشمنان دارند انجام می دهند؟
اگر آسیب سوء ظن در جامعه بیفتد، این سوء ظن از محیط جامعه به خانواده، به اهل بیت (ع) و به خدا می رسد. سوء ظن در وجود انسان می شود وسواس و وضو و نماز خودش را قبول نداره.
داشت نماز می خوند وسواس داشت و هی می گفت: ولض ولض! پشت سریش گفت: مرض نمازتو بخون دیگه پدر ما رو درآوردی. آدمای وسواسی به خودشون سوء ظن دارن.
اصل دوم در ارتباط با مردم این است که چه کسی را دوست داشته باشی و چه مردمی رو دوست نداشته باشیم.
اصل اول در نگاهمون، اصل دوم حب و بغض در ارتباطاتمان؛ چه کسانی را تحویل بگیریم؟ قرآن گفته سه گروه را بیشتر از همه تحویل بگیر. اگر ببینیم تو حب و بغض هامون این سه گروه را دوست داریم، خوش به حالمون وگرنه یه فکری به حال خودمون بکنيم. قرآن و اهل بیت (ع) می گن اهل معرفت و علما.
«هل یستوی الذین یعلمون و الذین لا یعلمون»، الان چه کسانی رو بیشتر تحویل می گیریم؟ پولدارا. به خدا یه آیه قرآن و روایت نداریم که پولدارا رو تحویل بگیریم. ما کیارو تحویل مي گیریم؟ رئیسا. کسانی که شهرت و آوازه دارند. اما این قدر آیه داریم كه کسی که اهل معرفته تحویلش بگیریم. کسی که فهمش بیشتره، بیشتر دوستش داشته باشیم.
گاهی وقت ها پدر و مادر! همسایه و قوم وخویشی که فهمش بیشتره رو بیشتر تحویلش بگیريد و دوستش داشته باشيد.
من رو منبر بودم تو یه مجلس باعظمت. هی به من کاغذ دادن من کاغذارو نگاه می کردم و می ذاشتم تو جیبم. آقای رئیس تشریف آوردن، آقای فرماندار تشریف آوردن، بگید خوش آمدن آقای وزیر، آقای استاندار و معاون تشریف آوردن. یکی اومد و گفت: حاج آقا چرا تشکر نمی کنی؟ گفتم: چون خدا نگفته از اینها تشکر کن اما وقتی یك عالم جلیل القدر وارد مجلس شد گفتم: عظمت علما صلوات.
گفتند: چرا وقتی علما آمدن؛ نکند پارتی بازی کردی؟ گفتم: اینو قرآن گفته. خدا گفته هرکس علم و معرفتش بیشتر باشه بیشتر تحویلش بگیرید. امام رضا (ع) بیشتر تحویلش می گیره و ما هم باید پشت سر امام رضا (ع) بیشتر تحویلش بگیریم. این می شود مردمداری.
امام رضا (ع) به کت و شلوار زائرینش نگاه نمی کنه که چقدر می ارزه. با قطار یا هواپیما آمدنشو نگاه نمی کنه نگاه می کنه کی معرفتش بیشتره.
دومین گروهی که خدا گفته دوسشون داشته باشین و تحویلش بگیرید، کسی است که دیانتش بیشتره، رعایت حلال و حرامش بیشتره «ان اکرمكم الله عندالله اتقاکم» خدا نگفته «ان اکرم الله خوشگلکم، پولدارکم»؟ گفته؟ امام رضا در مردمداری هر کی باتقواتره بیشتر تحویلش می گیره.
سومین گروه ایثارگران هستند، کسانی که پول و جان و دست و پا و چشم دادن.
رفته بودم مسکو، یه معلول جنگ جهانی وارد صف شد؛ همه به احترامش کنار رفتن. صف بانک، قطار و اتوبوس اول بود. همه احترامش می کردن چون ایثار کرده بود. آی مردم اونا اعتقاد دینی ندارن اما بعضی مردم به ایثارگران نیش می زنند؛ معلول شدید كه ماشین بهتون دادن!
بیاین هر کی حاضره من دستشو قطع کنم ماشین بهش بدم، یه چشمتون رو بگیرم یه ذره شیمیایی بدم تنفس کن. 25 ساله داره خون بالا میاره. شما اگر بهش نیش بزنید به خانواده شهید نیش بزنید که بچه شونو دادن پول گرفتن. شما بیاین من بچه تونو بگیرم ماهی یه میلیون تومن بهتون بدم.
از این حرفا خیلی کمه ولی چرا مثل امام رضا (ع) در مردمداریمون براشون احترام قائل نیستیم. امام رضا سه گروه عالمان، متقیان و مجاهدان را بیشتر از همه تحویل گرفتن.
آی مدیر اداره وقتی یه جانباز میاد به احترامش تمام قد بلند شو و بگو اگر من اینجا پشت میز نشستم به برکت جانبازی تو هستش. ای مدیر ای مسئول ای کارخانه دار یه مادر، خواهر و فرزند شهید آمد، جلوش بلند شو.
یه بار تو رسانه گفتم اگر بازاری ها 40 روز به بی حجاب ها چیزی نفروشن، ماشینا کسی رو سوار نکنه، ادارات کارشونو انجام ندن، نه اینکه اذیتشون کنن نه ترجیحشون ندن مشكل بي حجابي حل ميشه؛ اما گاهی اوقات ترجیحشون می دن! امام رضا (ع) این سه گروه را ترجیح به دیگران می دادن.
اصل سوم در کارمون و در رفتارمون احسان و نیکوکاری و گره گشایی داشته باشیم. خدمتگزار مردم باشیم به جایی که رئیس بازی دربیاریم حتی شده با یه لیوان آب، یه لقمه نون. صاحب این قبر گفته هرکس گره مومنی را باز کند خداوند روز قیامت گره آن را باز می کند. بیایید خادم معنوی امام رضا (ع) باشیم.
دیوارهای حرم را بردارید. به زائر امام رضا یه لیوان آب می دن کفششو جفت می کنن یه لیوان آب دست زائر امام رضا (ع) بدیم می شه خادم امام رضا (ع).
پس اولا خدمت کنیم به مردم. خودمونو طلبکار ندونیم.
دوما تشکر کنیم. آقا! خانم وظیفه نداره آشپزی کنه و اگر کرده لطف کرده. بگیم دست شما درد نکنه، خدا اجرت بده خدا قوتت بده. این تو جامعه رواج داشته باشه مشکلی داره؟ وقتی می خوایم تشکر کنیم نگیم مرسی! بابا یه کلمه خدا بیاریم بگیم خدا اجرت بده، خدا عافیت بهتون بده.
سوما عذر خواهی هم بلد باشیم. عذرخواهی پدر از بچه اشکالی نداره. این اصول مردمداری تو مکتب امام رضا(ع) است.