علیرضا عاشوری در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در خصوص برنامه های پژوهشی دانشگاه فردوسی در سال تحصیلی جدید تصریح کرد: این دانشگاه دارای سند چشمانداز 10 ساله ای است که براساس این سند اهداف کلانی در نظر دارد، در برنامه پنجساله اول شامل سالهای 90-94 بهبود نظام جامع پژوهشی دانشگاه، طراحی و استقرار نظام جامع مدیریت منابع انسانی (اعضای هیئت علمی) دانشگاه، بسترسازی برای افزایش تولیدات علمی دانشگاه، بهبود و توسعه همکاریها و تعاملات بینالمللی دانشگاه، ایجاد شرایط مطلوب برای تجاریسازی نتایج پژوهشی، توسعه علوم انسانی مبتنی بر مبانی و ارزشهای اسلامی – ایرانی، حمایت و توانمندسازی علمی رشتههای دارای قابلیت تبدیل شدن به قطب علمی در دانشگاه، توسعه نظام مدیریت و برنامهریزی دانشگاه و تجهیز دانشگاه به امکانات زیرساختی و فناوریهای نوین راهبردهای کلان نائل شدن مدنظر است.
وی با اشاره به 263 مورد اقدام اجرایی پیش بینی شده درسال دوم برنامه پنج ساله اول در سال جاری و نیز با توجه به نامگذاری سال 91 از سوی مقام معظم رهبری گفت: هدایت پایاننامههای ارشد و دکترا به سمت پژوهشهای تقاضا محور و نیاز محور، حمایت از ثبت و تجاریسازی طرحهای فناوری، گسترش مراکز رشد دانشگاه، توسعه مرکز نوآوری دانشگاه، رفع موانع ساختاری، تشکیلاتی، منابع انسانی در حوزه فناوری دانشگاه و تأمین نیروی انسانی مورد نیاز از برنامه های دانشگاه در این راستاست.
رئیس دانشگاه فردوسی در ادامه به تدوین دستورالعملهای تشویقی و حمایتی ذیل آییننامه ارتقای اعضای هیئت علمی در جهت حفظ حقوق اعضای هیئت علمی فناوری، معرفی فناوریهای ایجاد شده قابل تجاریسازی در دانشگاه از طریق رسانههای دیداری و شنیداری و جراید و تأسیس دفتر فروش فناوری یا تجاریسازی دانش اشاره کرد.
عاشوری گفت: هیئت رئیسه دانشگاه مقرر کرد تا حمایت همه جانبه از اقدامات در مسیر رهنمودهای معظم له صورت گیرد.
وی در رابطه با بحث اقتصاد مقاومتی، از تشکیل کمیته ای در حوزه معاونت پژوهش و فناوری خبر داد گفت: این کمیته با مهندسی مجدد دستورالعملهای حمایت از فعالیتهای پژوهش و فناوری دانشگاه راهکارهای ممکن برای رشد و تعالی امور پژوهش و فناوری در حین حداکثر صرفهجویی و کاهش هزینههای غیرضروری تدوین کرده است.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با توجه به گسترش حوزه نقد در دایره علوم انسانی متناسب با نیازهای واقعی بومی جامعه، ایجاد ساز و کار مناسب تعامل علمی دانشگاه با حوزههای علمی، ایجاد کرسیهای نظریهپردازی در علوم انسانی و نیز تاسیس مرکز رشد فناوری های نرم با تأکید بر علوم انسانی را از جمله اقدامات دانشگاه در تحقق بومی سازی علوم انسانی برشمرد.
عاشوری ضمن تاکید به صنعتی شدن پژوهش به عنوان نیاز روز کشور و نیز توسعه فرهنگ کارآفرینی دانشگاه بیان کرد: باید مراکز رشد دانشگاه توسعه و تقویت پیدا کند و طرح های پژوهش و فناوری دانشگاه با نیاز های جامعه هم راستا شود و در نهایت مراکز نوآوری برای افزایش ابداعات و اختراعات در دانشگاه گسترش یابد.
وی در خصوص برنامه های کرسی آزاد اندیشی خاطرنشان کرد: این برنامه طی دو سال گذشته پس از برگزاری یک همایش مقدماتی با پنج برنامه در سال 90-89 و 10 برنامه ( کرسی ) در سال 91-90 فعال بود و با این وجود در سال جاری پس از برآیند فعالیت های برگزاری این کرسی ها و بازنگری در آیین نامه قبلی و القای روحی علمی و آکادمیک به آن، برخی نقائص در آیین نامه جدید رفع شده و در شورای فرهنگی دانشگاه به تصویب رسید.
رئیس دانشگاه فردوسی اسلامی شدن دانشگاه ها را به عنوان هدفی مقدس و زیربنایی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تلقی کرد و افزود: بی شک تصور متخصصانی متعهد و متدین در خروجی این ایده بسیار دست یافتنی خواهد بود و این همان چیزی است که دنیای غرب علیرغم تمامی پیشرفت های علمی خود از آن بی بهره است.
عاشوری بررسی ضعف های اخلاقی و زیربنایی دانشگاه های غرب و برنامه ریزی و هدف گذاری برای طراحی دانشگاهای اسلامی بر اساس ارزش ها و مبانی اسلامی را از ابتدایی ترین اصول که هر یک راهبردهای مهمی را برای دستیبابی به آن عرضه می کنند، دانست.
وی در ادامه بیان کرد: اگر یکی از این اهداف را تغییر در نظام فرهنگی و تربیتی حاکم بر جامعه دانشگاهی فرض کنیم، یکی از راهبردهای اساسی آن مدیریت روابط متکامل دختر و پسر به منظور کاهش اختلاط و نهادینه کردن فرهنگ عفاف و حجاب خواهد بود.