گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ روز گذشته رئیس مجلس نمایندگان امریکا نیز از وجود بن بست در مذاکرات بودجه خبر داد.
رئیس مجلس نمایندگان امریکا از باراک اوباما خواست برای پرهیز از شکست در مذاکرات بودجه، پیشنهادی جدید ارائه کند.
جان بوهنر، رئیس مجلس نمایندگان امریکا روز جمعه اعلام کرد بن بست در مذاکرات بودجه با رئیس جمهوری این کشور همچنان لاینحل باقی مانده است.
لبه پرتگاه مالی
پرتگاه مالی مجموعه ای از تدابیر اجباری برای کاهش هزینه های عمومی است که در صورت عدم توافق مجلس و کاخ سفید بر سر بودجه سال آینده به طور خودکار از اول سال ۲۰۱۳ به اجرا گذاشته خواهد شد.
گفته می شود که مجموعه تدابیر «پرتگاه مالی» ۶۰۰ میلیارد دلار از کسر بودجه خواهد کاست.
کاخ سفید در مذاکرات خود با کنگره آمریکا بر سر بودجه، خواهان افزایش مالیات ثروتمندان است.
معافیت های مالیاتی تصویب شده در دوره ریاست جمهوری جورج بوش حدود سه هفته دیگر منقضی می شود و باراک اوباما می خواهد این معافیت ها را برای همه مردم آمریکا، به جزء ثروتمندان تمدید کند.
جمهوریخواهان که در اصول با هرگونه افزایش مالیات مخالفند، با خواسته باراک اوباما موافق نیستند و می گویند دولت باید برای کاستن از کسری بودجه، هزینه های خود را کاهش دهد.
در صورتی که دو طرف تا پایان سال جاری میلادی بر سر این موضوع به توافق نرسند، مالیات ها در آمریکا افزایش می یاید و به طور خودکار بودجه بسیاری از طرح های دولت قطع می شود.
گفت و گوهای کاخ سفید با جمهوریخواهان کنگره برای پرهیز از پرتگاه مالی بلافاصله پس از پیروزی آقای اوباما در انتخابات شروع شد ولی پافشاری دو طرف بر سر مواضع خود باعث شده موفقیتی به دست نیاید.
بوهنر رئیس مجلس نمایندگان امریکا با اشاره به بن بست موجود در مذاکرات کنونی بودجه میان دولت و نمایندگان دو حزب دموکرات و جمهوری خواه، از باراک اوباما رئیس جمهوری این کشور خواست پیشنهاد جدیدی مطرح کند تا از بن بست قطعی در مذاکرات جلوگیری شود.
وی اوباما را به پیشبرد راهبردی متهم کرد که اقتصاد کشور را به نقطه کاهش خودکار هزینه ها و افزایش مالیات سوق می دهد.
وی با اشاره به گفتگوی تلفنی خود با رئیس جمهوری، خواستار آن شد تا اوباما در حل بحران جدی تر عمل کند.
دین مکی اقتصاددان آمریکایی نیز در این باره می گوید: یکی از چالشهای امروز جامعه آمریکا مسئله بیکاری است. واشنگتن در ماه گذشته توانست فرصتهای شغلی همانند دو ماه گذشته ایجاد کند اما این فرصتهای شغلی برای پاسخگویی به نیازهای بازار کافی نیست.
انتخاب مجدد باراک اوباما،رئیس جمهور آمریکا برای سکانداری کاخ سفید سبب شد برخی از نگرانی ها درباره سیاستهای اقتصادی واشنگتن از بین برود زیرا مشخص شد روند سیاستهای اوباما دنبال خواهد شد. اما این مسئله سبب کاهش نگرانی ها و فضای مبهم درباره آینده مالی آمریکا نشده بطوریکه خطر سقوط از لبه پرتگاه مالی در کمین اقتصاد آمریکا است.
مردم آمریکا نمی دانند در این زمینه چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر اقتصاد آمریکا از لبه پرتگاه مالی سقوط کند، وضع کشور بسیار بدتر خواهد شد. در این صورت، احتمالا رشد اقتصادی آمریکا در سه ماهه نخست سال دو هزار و سیزده، حدود دو درصد کاهش خواهد یافت. اگر اقتصاد آمریکا در چنین مسیری قرار بگیرد، سیر نزولی قابل توجهی خواهد داشت.
کریستین لاگارد، رئیس صندوق بین المللی پول نیز به رهبران آمریکا هشدار داد که بحران ایجاد شده در سیاستگذاری مالی این کشور، اقتصاد جهانی را به خطر انداخته است.
لاگارد در گفت و گو با بی بی سی ضمن هشدار درباره نزدیک شدن آمریکا به پرتگاه مالی گفت: رهبران ایالات متحده باید "در اسرع وقت نسبت به برطرف کردن بلاتکلیفی و تردید درباره وضع اقتصادی این کشور تلاش کنند.
پرتگاه مالی اصطلاح جدیدی است که از آن برای اشاره به اختلاف دولت باراک اوباما با جمهوریخواهان کنگره بر سر سیاستگذاری مالی و کاهش کسری بودجه استفاده می شود.
به گفته خانم لاگارد، اگر آمریکا قصد دارد به رهبری اقتصادی خود در جهان ادامه دهد، باید تردیدهای ایجاد شده در قابلیت رهبری خود را برطرف کند.
کریستین لاگارد گفت: آمریکا بخش مهمی از اقتصاد جهانی است و معمولا نیروی پیش برنده رشد در جهان بوده است. حال اگر رشد اقتصادی آمریکا متوقف شود یا بدتر از آن، دچار رکود شود، خبر بدی برای بقیه جهان خواهد بود، چرا که روند بهبود اقتصاد جهانی بسیار شکننده است.
تحلیلگران می گویند این موضوع باعث می شود آمریکا در سال ۲۰۱۳ دچار رکود اقتصادی شود.
جان بینر، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که جمهوریخواه است، روز جمعه گفت: که هیچ پیشرفتی در این گفت و گوها حاصل نشده و باراک اوباما را متهم کرد که در حال هدایت تدریجی آمریکا به سوی پرتگاه مالی است.
این در حالی است که نظرسنجی ها بیانگر افزایش بدبینی به امکان توافق دو حزب برای پایان دادن به این بحران است.
بر اساس تازه ترین نظرسنجی که روز جمعه به وسیله موسسه پیو منتشر شد، نیمی از پاسخ دهندگان از امکان به دست آمدن توافق تا پیش از پایان سال جاری میلادی ابراز بدبینی کرده اند.
پنجاه و سه درصد از پاسخ دهندگان هم جمهوریخواهان را در بروز این بحران مقصر دانسته اند. تنها ۲۷ درصد از آنها انگشت اتهام را به سوی دموکرات ها نشانه گرفته اند.
اما اقتصاددانان درباره تبعات ناشی از این تدابیر هشدار داده اند و گفته اند که ممکن است بار دیگر کشور را با بحران روبرو سازد چرا که می تواند به اقتصاد آمریکا شوک وارد کند.
آقای گایتنر و بینر هر دو روز یکشنبه در مصاحبه هایی با کانال های خبری آمریکا، موضع خود نسبت به مذاکرات مربوط به پرتگاه مالی را تشریح کردند.
آقای گایتنر به یکی از برنامه های تلویزیونی سی ان ان گفت که توافقی نخواهد بود مگر اینکه مالیات ثروتمندان افزایش یابد.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز گفت: فکر می کنید چه اتفاقی می افتد اگر ما ۱.۶ تریلیون دلار به رئیس جمهوری آمریکا دهیم؟ او آن را خرج خواهد کرد.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا گفت که اگر مالیات دو درصد بالای جمعیت از لحاظ میزان ثروت را افزایش دهیم، اقتصاد کشور به خطر می افتد.
او همچنین از طرح کاهش هزینه دولت آمریکا انتقاد کرد و آن را "نامناسب" خواند.
کاخ سفید هم اعلام کرده است که از هیچ طرح دیگری حمایت نمی کند مگر اینکه مالیات ثروتمندان افزایش یابد.
یک از کارشنالسان اقتصادی در همین باره می گوید: باراک اوباما باید با تجربه ای که در انتخابات کنگره در سال 2010 به دست آورد متوجه شده باشد که نمی تواند هرکاری که بخواهد انجام بدهد. شکست دموکراتها در انتخابات کنگره آن سال نشان داد آنها نمی توانند هر طرحی را که مدنظر داشته باشند پیش ببرند. درست است که باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری اخیر به پیروزی رسیده است اما او نمی تواند هرکاری بخواهد انجام دهد. البته باید توجه داشت پیروزی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری اخیر نیز به لطف هزینه های کلانی حاصل شد که برای تخریب شخصیت میت رامنی، نامزد حزب جمهوری خواه صرف شد.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در مقطعی از زمان آمادگی خودش را برای مذاکرات با جمهوری خواهان برای جلوگیری از رسیدن کشور به شرایط لبه پرتگاه مالی اعلام کرد اما پس از تعطیلات عید شکرگزاری به صورت ناگهانی نظر خودش را تغییر داد و اعلام کرد به هیچ وجه حاضر نیست در مواضعش تجدیدنظر کند و کوتاه بیاید. با این اوصاف، به نظر می رسد هم جمهوری خواهان و هم دموکراتهای آمریکا به صورت تعمدی مصمم هستند از فضای بوجود آمده برای منافع خودشان بهره برداری کنند.
فقرا بیشترین آسیب را از شرایط پرتگاه مالی می بینند
یک کارشناس اقتصادی می گوید: در صورتی که آمریکا هر گونه ورشکستگی اقتصادی داشته باشد، در نتیجه نادیده گرفتن وضعیت مالی خود یا کم اهمیت تلقی کردن آن، طبقه فقیر اولین گروهی هستند که آسیب می بینند وشدیدترین آسیب را نیز خواهند دید.
وی در تبیین علت آسیب دیدن طبقه فقیر گفت: علت این امر این است که فرصت های کاری در چنین موقعیت اقتصادی کاهش می یابد. کارهایی با کمترین درآمد وجود خواهد داشت و افراد مجبور هستند به این کارها تن در دهند. در این شرایط اقتصادی دولت مجبور خواهد بود به کاهش مداوم هزینه ها ادامه دهد و این شرایط نیز به زیان طبقه فقیر خواهد بود که از مزایای دولتی کمتری برخوردار می شود. نکته دیگر این است که در این شرایط شکاف رفاهی بین طبقات افزایش می یابد و طبقه فقیر از رفاه اجتماعی بسیار کمتری بهره مند خواهد بود.
این در حالی است که رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا نیز اوضاع مالی آمریکا را بسیار حساس و خطرناک ارزیابی کرده است .
باتمامی این اوصاف، آمریکا به سمت لبه پرتگاه مالی می رود و ظاهرا هیچ تلاشی برای جلوگیری از بوجود آمدن این شرایط صورت نمی پذیرد. ظاهرا اوباما به هیچ وجه حاضر نیست با جمهوری خواهان به تعامل بپردازد تا اینکه مشکل کنونی حل شود. اوباما و دموکراتها خواهان افزایش مالیاتها برای حل مشکلات مالی کشور و جبران بخشی از کسری بودجه آمریکا هستند اما جمهوری خواهان به شدت با این کار مخالف هستند و تاکید دارند به هیچ وجه حاضر نمی شوند با این کار موافقت کنند.
اوباما به جمهوریخواهان هشدار داد که نزاعی جدید را بر سر بدهیهای کشور به راه نیندازند. وی در صحبتهای خود خطاب به سران تجاری آمریکا گفت: که این «بازی نیست که من به آن تن دهم».