به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، وحید جلیلی در جلسه نقد فیلم «یک خانواده محترم» در دانشگاه امام صادق (ع) گفت: اینکه پرسیده میشود چرا فیلمهایی مثل «یک خانواده محترم» ساخته میشود، سوال بیربطی است و مثل این است که بپرسیم چرا دشمن در جنگ علیه ما موشک استفاده کرد؟ چرا شیمیایی زد؟ ما از دشمنان چه انتظاری میتوانیم داشته باشیم؟ اوضاع در سینما نیز به همین گونه است.
وی با طرح این پرسش که در مدیریت فرهنگی جمهوری اسلامی چه میگذرد که از دل آن اینگونه شاهکارها بیرون میآید، تصریح کرد: یک جواب این است که میگویند در هر سیستم استثنا وجود دارد و سازنده فیلم سر ما کلاه گذاشته است، اما ما میپرسیم چرا یک بار حزب اللهی ها و سازندگان فیلم های ارزشی نمیتوانند سر آقایان کلاه بگذارند.
سردبیر نشریه «راه» ادامه داد: آیا فیلم یک خانواده محترم یک استثنا است؟ آیا کارگردان فیلم ناشناخته است؟ وی معاون بین المللی یکی از مراکز صدا و سیماست و فیلم «تهران انار ندارد» را ساخته، پس نمی توانند بگویند که این کارگردان را نمی شناختند.
جلیلی به مقاله انتقادی خود علیه فیلم «تهران انار ندارد» اشاره کرد و گفت: اگر این فیلم را ببینید زیاد تعجب نمیکنید که فیلم یک خانواده محترم ساخته شده است؛ همان موقع که این فیلم ها ساخته می شد، ما از معاونت سینمایی انتقاد کردیم، اما صفارهرندی، وزیر ارشاد وقت، محکم پای این مسئول خود ایستاد.
وی به نمایش فیلم یک خانواده محترم در جشنواره کن اشاره کرد و افزود: تهیه کننده فیلم در مصاحبهای گفته است، «با نمایش این فیلم یاد خرمشهر زنده شد، در نوشتن فیلمنامه یک سال وقت صرف کردیم و از شرکتهای معتبر فیلمنامه نویسی در فرانسه مشاوره گرفتیم و خوشحالیم که این فیلم همزمان با فتح خرمشهر به نمایش درآمده است. اسم این فیلم در ابتدا خرمشهر بوده تا یادآور حماسه فتح خرمشهر باشد.» این در حالی بود که بابک حیدریان، بازیگر نقش اول فیلم در 30 اردیبهشت امسال گفت: «راجع به اسم فیلم سوءتفاهم شده است! اسم خرمشهر ربطی به جنگ ندارد، بلکه خرمشهر به معنای شهر خرم است و کنایه به تهران دارد.»
سردبیر نشریه «راه» ادامه داد: حتی یکی از بازیگران زن که هیچ نسبتی با انقلاب ندارد، پس از پخش فیلم در کن، معترض میشود و میگوید این چه تصویری است که از ایران به نمایش گذاشته شده است.
جلیلی در ادامه به مستنداتی اشاره کرد که همگی از حمایت نهادهای فرهنگی از عوامل تهیه فیلم یک خانواده محترم پرده برمیداشت.
وی یادآور شد: تمامی این حمایتها پس از سر و صداهایی است که به خاطر پخش این فیلم ایجاد شده بود؛ گرفتن پروانه ساخت فیلم 23 نفر به تهیهکنندگی محمد آفریده و کارگردانی مهدی جعفری توسط حوزه هنرِی و تولید 50 فیلم کوتاه در موسسه تصویر شهر زیر نظر شهرداری تهران از جمله حمایتهایی است که از عوامل تولید فیلم یک خانواده محترم صورت گرفته است.
سردبیر نشریه «راه» به مدیریت حوزه هنری در سالهای گذشته اشاره کرد و یادآور شد: در زمان مدیریت خاموشی، فیلم «زمان می ایستد» به سفارش حوزه هنری ساخته شد؛ این فیلم ماجرای دختری است که در اثر دوستی با پسری، نامشروع باردار می شود و قصد فرار از کشور را دارد که نهایتاً در تعقیب و گریز با پلیس مرزی در جنگل یخ میزند و به همراه بچه ای که در شکم دارد، می میرد.
جلیلی افزود: فیلمی دیگر به نام «زمستان است» ساخته شد که کارگردان آن شخصی ایرانی- فرانسوی به نام «رفیع پیتز» است؛ پس از دیدن فیلم نادر طالبزاده گفت، سازندگان فیلم به کجا فرار کردهاند؟ که من جواب دادم، همه آنها به ایران فرار کردهاند؛ فیلم «444 روز» نیز از این قبیل فیلم هاست که سازندگان آن برای ساخت این فیلم به آمریکا سفر کردند و تصویری زشت و خوی وحشی از تسخیرکنندگان سفارت و تصویری آرام و منطقی از اعضای سفارت آمریکا نشان دادند.
وی گفت: تمام امکانات، حمایتهای مادی و معنوی و بودجه در اختیار این گروه قلیل است، در حالی که آنها همیشه مدعی هستند فضا بسته است و در جمهوری اسلامی اختناق وجود دارد.
سردبیر نشریه «راه» ادامه داد: فیلم یک خانواده محترم یک نقطه عطف است که میتواند به تهدید یا فرصت فرهنگ جمهوری اسلامی تبدیل شود؛ به این ترتیب مهمترین اقدامی که باید انجام دهیم کار ایجابی است نه راهپیمایی.
جلیلی در پایان با اشاره به جشنواره عمار گفت: در فراخوان جشنواره امسال، 900 فیلم به دست ما رسیده که اگر 10 درصد تریبون افرادی که 400 ساعت تریبون در صدا و سیما دارند، به ما میدادند، جشنواره عمار خیلی بهتر برگزار میشد.