گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ سال دو هزار و دوازده سالی بود که در آن دولت های آمریکای لاتین در زمینه های متعدد از بهبود اوضاع اقتصادی گرفته تا کاهش فقر پیشرفت داشتند. دولت های چپ گرای منطقه آمریکای لاتین با کسب محبوبیت بالای داخلی در جهت یکپارچگی و افزایش خودکفایی این منطقه گام برداشتند اما با چالش های متعددی مواجه شدند که عزم سیاسی محکمتری را برای هدایت این منطقه به سوی آینده ای روشنتر می طلبید.
بسیاری از کشورها در این منطقه دهها سال با نابرابری اجتماعی دست و پنجه نرم کرده اند نابرابری که گذران زندگی را برای افراد محروم دشوار ساخته و موجب شده است تا نفوذ و سلطه نخبگان بر قدرت و ثروت همچنان حفظ شود.
شیوه حکومتی تحت حمایت دولت های چپ گرای برزیل ، ونزوئلا و کوبا در میان دیگر کشورها در سراسر منطقه آمریکای لاتین رواج یافته و این در حالی است که تلاش می شود تا با اختلاف طبقاتی و نابرابری اجتماعی در این منطقه مقابله و رشد اقتصادی در بحبوحه بحران مالی که به افزایش محبوبیت چپ گرایان کمک کرده است تقویت شود.
بر اساس اطلاعات کمیسیون اقتصادی کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب ، کشورهای بزرگ این منطقه که با دولت های چپ گرا اداره می شوند به طور کلی رشد اقتصادی چشمگیری داشته اند.
این کمیسیون بخشی از این رشد و توسعه را به افزایش مصرف داخلی نسبت می دهد که نتیجه مستقیم بالارفتن دستمزدها و ارتقاء سطح زندگی طبقه متوسط است ؛ مواردی که در برنامه های دولت های سوسیالیست همچون ونزوئلا و برزیل در اولویت قرار دارد.
دولت های چپ گرا در آمریکای لاتین تمایل فراوانی برای حمایت از متحدان منطقه ای خود در جهت دستیابی به اهداف مشترک نشان داده اند ؛ اقدامی که به تسریع روند اصلاحات و اجرای تغییرات موثر کمک کرده است.
اتحادیه بولیواری موسوم به « البا » سال دو هزار و چهار توسط هوگو چاوز رئیس جمهور ونزوئلا و متحدان وی با هدف افزایش یکپارچگی توسعه این منطقه از طریق تقویت مناسبات تجاری تشکیل شد.
در چارچوب پیمان های این اتحادیه رفاه اجتماعی و منافع دوجانبه کشورهای منطقه مورد توجه قرار خواهد گرفت. به طور مثال ونزوئلا در ازای فعالیت تیم های پزشکی کوبا در این کشور ، نفت مورد نیاز کوبا را تامین خواهد کرد ، شرایطی که کوبا و ونزوئلا هر دو از آن بهره مند خواهند شد.
این پیمان ها به کشورهای منطقه آمریکای لاتین کمک کرده است تا استقلال و خودکفایی خود را به لحاظ سیاسی و اقتصادی افزایش دهند.
سی و سه کشور از قاره آمریکا به جزء آمریکا و کانادا برای مقابله با سازمان کشورهای آمریکایی که تحت نفوذ و سلطه واشنگتن قرار دارد و همچنین تقویت یکپارچگی اقتصادی ، جامعه کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب را تشکیل داده اند.
علاوه بر این ، کشورهای عضو منطقه آمریکای لاتین به دنبال همکاری با کشورهای آسیایی ، غرب آسیا و شمال آفریقا مضاف بر شرکای تجاری قدیمی خود همچون اروپا و آمریکا هستند.
به رغم تلاش این کشورها برای کاهش وابستگی خود به واشنگتن ، تحکیم مناسبات با آسیا و افزایش یکپارچگی منطقه ای ، همچنان بیشتر کشورهای منطقه آمریکای لاتین در زمینه های تجاری به شدت وابسته به آمریکا هستند و با چالشهایی همچون فقر ، نابرابری اجتماعی و رشد اقتصادی پایین دست و پنجه نرم می کنند.
رافائل کورئا رئیس جمهور اکوادور می گوید برای آمریکای لاتین که تمام زمینه ها و امکانات لازم را برای تبدیل شدن به پررونق ترین و شکوفاترین منطقه در جهان دارد ادامه شرایط کنونی نابرابری و به دنبال آن فقر و بدبختی مایه شرمساری مقامات این منطقه است.
وی افزود رشد اقتصادی به تنهایی برای ریشه کردن ساختن فقر کافی نیست و بر لزوم اتخاذ سیاست هایی که توزیع هرچه عادلانه تر ثروت را به دنبال داشته باشد تاکید کرد.