به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، رستم قاسمی روز یکشنبه در همایش پژوهش صنعت نفت که در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد، با بیان اینکه تحریم ها در شرایط فعلی وقت زیادی را از ما می گیرد، گفت: تحریم های هشدار دهنده در سال های 1383 و 1384 شروع و به تحریم بازدارنده و در نهایت فلج کننده رسید تا حضور ما را در بازار نفت با مشکل روبرو کند.
وی با اشاره به اینکه تحریم باید از دیدگاه داخلی سازی تلقی شود ،افزود: کالاهایی که با هزینه زیاد و بخش عمده ارز صادراتی نفت صرف واردات آن می شد، در حال حاضر با هزینه کمتر در داخل تولید می شود.
قاسمی تصریح کرد: اگر این تحریم ها در خصوص کشور دیگری به جز ایران اعمال می شد، حتما آن کشور را با مشکل جدی مواجه می کرد،اما ایران به خوبی این مشکل را مدیریت کرد.
وزیر نفت با بیان اینکه در بخش گاز فراتر از برنامه پنجم توسعه هستیم ، افزود: در پارس جنوبی با توسعه همه فازها به تولید 750 میلیون متر مکعب گاز و 5/1 میلیون بشکه میعانات گازی دست خواهیم یافت که بیش از برنامه است.
قاسمی با بیان اینکه طرح تحول صنعت نفت تدوین شده و در دستور کار قرار دارد، افزود: این طرح یک برنامه راهبردی است که همه محورهای صنعت نفت در آن مورد توجه قرار گرفته و مهمترین محورهای این طرح شامل تعیین تکلیف توسعه میادین نفت و گاز با اولویت میادین مشترک است که در این طرح مشخص شده این میادین باید در چه مقطع زمانی به بهرهبرداری برسد.
وی افزود: با اولویت توسعه میادین مشترک، اکثر میادین تعیین تکلیف و قراردادها منعقد و وارد فاز اجرایی شده است .
وزیر نفت گفت: هم اکنون 250 میلیارد دلار پروژه در صنعت نفت در حال اجرا داریم و پیش بینی افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز کشور در برنامه پنجم توسعه ، محقق خواهد شد.
وی با بیان اینکه انرژی مایه حیات اقتصاد جهان است، افزود: اگرچه در بخش هایی از جهان مانند آمریکا و اروپا شاهد رشد مطلوب اقتصادی نیستیم، اما کشورهای نوظهور به ویژه اعضای اتحادیه بریکس ( برزیل، چین، روسیه ، هند و آفریقای جنوبی ) چشم انداز مطلوبی دارند .
وی از پژوهش و فناوری به عنوان بخش مهمی از برنامه راهبردی و نقشه راه صنعت نفت نام برد و افزود: ایران به عنوان صاحب ذخایر انرژی باید ذخایر بالقوه را تبدیل به بالفعل کند. شورای داخلی سازی هم به عنوان مکمل پژوهش و فناوری و تبدیل فناوری به محصول ، پیگیری می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه 80 درصد از انرژی دنیا در سالهای آینده هیدرو کربوری خواهد بود، افزود: ما باید نسبت به اجرای برنامه های خودمان در صنعت نفت تعهد داشته بایم. یکی از محورهای توسعه صنعت نفت ، زنجیره پردازش پتروشیمی است و در برنامه پنجم توسعه باید به دو برابر وضع موجود پتروشیمی برسیم که با تکمیل واحدهای در دست اجرا، دور از دسترس نیست.
قاسمی تصریح کرد: پتروشیمی در آینده جایگزین بسیاری از صنایع مانند صنعت ساختمان خواهد شد و این مزیت بزرگی در کشور است که باید محصولات پتروشیمی را از بالادست به پایین دست تبدیل و زنجیره تکمیل و صادر کننده محصولات نهایی شود.
در این همایش محسن خجسته مهر معاون وزیر نفت در برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری با تاکید بر نقش مهم فناوری در پیشرفت اقتصادی کشور گفت: برای عبور از تحریمها و رسیدن به شاخصهای اقتصاد مقاومتی، باید سهم درآمدی خود را در تکنولوژیها افزایش دهیم.
وی افزود: در برنامه پنجم توسعه رشد سالانه هشت درصد برای اقتصاد کشور در نظر گرفته شده است و صنعت نفت ایران با توجه به جایگاهی که دارد، نقش مهمی در رسیدن به این رشد ایفا می کند.
وی تاکید کرد که برای رسیدن صنعت نفت به برنامههای تعریف شده باید به تکنولوژی های روز دست یافت و این صنعت را به دانش های نوین جهانی تجهیز کرد.
خجسته مهر با اشاره به لزوم افزایش بهره وری در میادین نفت و گاز کشور، افزود: ظرفیت تولید میادین نفت کشور طبق برنامه تعریف شده باید بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش یابد و ظرفیت تولید گاز نیز دو و نیم برابر شود ، که با توجه به تحریمها و لزوم بازنگری به منابع درآمدی کشور، باید تلاش کنیم با بومیسازی فناوری ها ، همه مشکلات را مدیریت کنیم .
عبدالحسین بیات معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی نیز در این همایش گفت: ایران نه تنها در فروش نفت بلکه در صادر کردن فنآوری های جدید نیز در منطقه باید یکه تاز باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران افزود: تلاش کردهایم با پیگیری صنایع دانش بنیان و ارتقای سطح علمی پروژهها روند کاری خود را با نظرات مقام معظم رهبری و همچنین پیشرفت کشور هماهنگ کنیم.
بیات ادامه داد: هدف ما دستیابی به رتبه نخست منطقه در به کارگیری و استفاده از تکنولوژی و علوم روز است و این امر با برنامه ریزی در زیرساخت ها، گسترش طرحهای جدید و پژوهش در حوزه های مختلف محقق خواهد شد.