به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، هرچند که از زمان اجرایی شدن تحریمهای نفتی اروپا علیه ایران، مسئولان وزارت نفت همواره تاکید داشتند صادرات نفت تحت تاثیر قرار نگرفته، اما رسانههای غربی براساس ادعای منابع ثانویه گزارشهایی را درباره کاهش صادرات نفت ایران منتشر کرده بودند که اکنون خود این رسانهها به افزایش مجدد صادرات نفت ایران اذعان میکنند.
رویترز به نقل از تحلیلگران و منابع کشتیرانی گزارش کرد: به دلیل افزایش تقاضای نفت چین و توسعه ناوگان نفتکشهای ایران که به دور زدن تحریمها توسط ایران کمک کرده، صادرات نفت ایران در ماه دسامبر به بالاترین سطح از زمان اجرایی شدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران رسیده است.
به گفته منابع صنعت نفت و منابع گمرکی و کشتیرانی، صادرات نفت ایران در ماه دسامبر 2012 به یک میلیون و 400 هزار بشکه در روز رسیده است.
این منابع گفتند: انتظار داشتند صادرات نفت ایران در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر در آستانه تحریمهای جدید آمریکا کاهش پیدا کند. اما تقاضای شدید چین و کشورهایی نظیر هند و ژاپن و خرید نفتکشهای جدید توسط ایران باعث افزایش غیرمنتظره صادرات ایران در اواخر سال گذشته شد.
یک تحلیلگر بازار نفت در موسسه مشاور نفت و گاز(اف جی ای) تخمین زد که ایران در ماه دسامبر بیش از یک میلیون و 400 هزار بشکه نفت خام فروخته و پیشبینی کرد که صادرات ایران در سه ماهه اول سال 2013 بین یک میلیون و 100 هزار بشکه تا یک میلیون و 300 هزار بشکه در روز باشد.
این آمار نشان دهنده افزایش چشمگیر صادرات ایران نسبت به ادعای صادرات 900 هزار بشکهای ماه سپتامبر است و نشان میدهد که درآمد ماهانه ایران تقریبا چهار میلیارد و 700 میلیون دلار بر اساس قیمت نفت برنت در ماه دسامبر بوده است.
وی به خبرگزاری رویترز گفت: ایران تعدادی نفتکش از چین خریداری کرده و میتواند نفت بیشتری را تحویل مشتریان دهد. خرید نفتکش باعث رفع فشار از روی ایران و تسهیل حرکت نفتکشهای ایران شده و ما شاهد صادرات بیشتر به چین هستیم.
یک منبع دیگر صنعت نفت گفت: افزایش صادرات ایران به یک میلیون و 400 هزار بشکه در روز نتیجه این است که خریداران سنتی ایران راههای جدیدی را برای بیمه کردن نفتکشهای حامل نفت ایران پیدا کردهاند.
اطلاعات چین حاکی از این است که این کشور در دسامبر گذشته روزانه 593 هزار و 400 بشکه نفت ایران را خریداری کرده که دومین سطح خرید روزانه این کشور از ایران در سال 2012 است. افزایشی که مقامات چینی آن را ناشی از کاهش تاخیر در تحویل محمولههای نفت ایران میدانند.
پیشتر ناوگان نفتکشهای ایرانی برای عمل به برنامه تحویل محمولههای نفتی به چین مشکل داشتند.
یک منبع ارشد آمریکایی گفت: چین میگوید که میزان واردات را افزایش دهیم زیرا هیچکس در این زمینه کاری انجام نمیدهد و به نظر میرسد که اوباما تصمیم گرفته با ایران وارد جنگ نشود.
النا مک گاورن تحلیلگر نفت و گاز در بیزینس مانیتور گفت: جلوگیری از واردات نفت چین از ایران برای روابط دو جانبه امریکا و چین بسیار مخرب خواهد بود. بسیار متعجب خواهم شد که اگر اوباما چین را به منع واردات از ایران مجبور کند.
واردات هند از ایران در ماه دسامبر با 29 درصد افزایش نسبت به ماه قبل به حدود 275 هزار بشکه در روز رسید.
رهگیری محمولههای نفتی ایران قدری مشکل شده است زیرا شرکتهای خریدار نفت ایران تحرکات نفتکشها را از طریق خاموش کردن سیگنالهای ماهوارهای پنهان میکنند.
پیشتر آژانس بینالمللی انرژی در ماه دسامبر پیشبینی کرده بود که صادرات ایران در اواخر 2012 و اوایل 2013 به یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کند، اما صرف نظر از تعداد تحریم ها علیه ایران، این تحریمها هرگز تاثیر گذار نبوده است.
این گزارش اضافه میکند ایران راههای خلاقانهای برای بازاریابی محصولات خود پیدا کرده و موفق شده تابستان گذشته بیش از یک میلیون و 300 هزار تن از نفت کوره خود را به فروش برساند که درآمدی برابر با یک سوم صادرات نفت خام برای این کشور به همراه داشته است.