گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ امروز رئیس اتاق بازرگانی تهران از عیدانه 70 هزار تومانی برای 60 میلیون ایرانی و عیدانه 90 هزار تومانی برای افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد صحبت کرد و اشاره کرد در مجموع این مبلغ حدود 6 هزار میلیارد تومان میشود که با توجه به پایه پولی کشور 6 تا 7 در صد تورم ایجاد می کند.
بسیاری از ناظران و تحلیل گران با این اقدام دولت مخالفت کرده اند و آن را عامل تورم و گرانی معرفی کرده اند اما گویا دولت بنا دارد این عیدانه را به صورت نقدی پرداخت کند.
اگرچه پرداخت عیدانه که کمکی برای خانوارها در ایام عید خواهد بود بسیار مناسب است اما بهتر است با توجه به حجم بالای نقدینگی در بازار این عیدانه به صورت غیر نقدی باشد.
به عنوان مثال دولت می تواند یک سبد کالایی برای خانوارها در نظر بگیرد تا از این طریق هم نیازهای شب عید مردم تامین شده باشد و هم به تورم دامن زده نشود.
اگر این عیدانه به صورت نقدی به مردم پرداخت شود تنها یک کمک مقطعی و موقت خواهد بود چرا که خیلی سریع با آثار تورمی که در پی خواهد داشت نه تنها کمک دولت را بی اثر می کند که آثار سوء آن پس از نیز ادامه خواهد داشت.
دولت مدعی است که با پرداخت نقدی کنترل مجددی بر مصرف از طریق مردم رخ می دهد و مردم خودشان این مسئله را مدیریت می کنند و مشکلی به وجود نخواهد آمد. اما چند مشکل وجود دارد.
در بهترین حالت حداقل آثار این عیدانه نقدی افزایش تقاضای برخی کالاهای ضروری عید و در نتیجه افزایش تورم است. در حالی که بسیاری از این پرداخت ها ممکن است هزینه خرید کالای خارجی شود و یا به سمت بازارهای غیر مولد روند.
دولت باید با مدیریت این طرح کاری کند تا این عیدانه به سمت خاصی هدایت شود و آن هم به صورت کنترل شده.