آخرین اخبار:
کد خبر:۲۳۳۹۱۲
بیستمین مراسم سالگرد شهید آوینی-3

فراستی: «روایت فتح» تنها مستند شخصیت‌پرداز تاریخ سینمای ایران است

منتقد سینما گفت: در «روایت فتح» بچه‌های جنگ جسمشان در زمین است و روحشان در آسمان؛ روایت فتح تنها مستند شخصیت‌پرداز سینمای ایران است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» مسعود فراستی عصر امروز در بیستمین سالگرد شهادت شهید آوینی گفت: یک چیزی به نام جبهه است و اهل جبهه هم می‌روند تا جبهه را پیدا کنند ولی بلد بودن دیدن، شروع فیلم است.


وی افزود: مرتضی به درستی از تکنیک حرف می‌زند و کار او فرم را شامل می‌شود و می‌گوید تکنیک اهمیت بیشتری از محتوا دارد به نظر من در کارهای آوینی این فرم است که به محتوا اجازه ورود می‌دهد و آن را ایجاد می‌کند این فرم هم شامل نگاه و جوشش یک نگاه است سوال این است که لحن یک اثر از کجا می‌آید این فرم اصلا مقوله فنی نیست و این فرم بعد از فن و تکنیک اتفاق می‌افتد در واقع این فرم را تنها می‌شود با زیستن در آن لحظات درک کرد.


فراستی اضافه کرد: آنچه که در این دنیا با آن مواجه هستیم از طریق فرم می‌آید و از این طریق صورت می‌پذیرد و معنا خارج از صورت در هیچ لحظه‌ای اتفاق نمی‌افتد.


این منتقد سینما افزود: حرف‌ها اگر فرم نگیرد حرف نیست فرم می‌تواند موضوع و مفهوم را به محتوا تبدیل کند جنگ ایران و عراق از زاویه دید ما تحمیلی است و مهم این است که ما این جنگ را چگونه بیان کنیم مرتضی این توانایی را داشت و مجموعه روایت فتح آدم‌هایی بودند که اهل جبهه هستند و دوربین را هم می‌فهمند چون اگر دوربین را نفهمند چیزی ضبط و منتقل نمی‌شود و طوری مرتضی با آنها برخورد می‌کرد که دوربین عضوی از اعضای بدن شده بود می‌توانست ببیند و بترسد و ما هم با آن همراه می‌شدیم.


وی با اشاره به اینکه سوال این است که چرا مرتضی کشت و کشتار و کشته‌های دشمن را نمی‌گیرد؟ اضافه کرد: وقتی اسراء عراقی را از جلوی دوربین عبور می‌دهند به‌عنوان انسان نشان داده می‌شوند ولی دیگران آنها را حقیر نشان می‌دهند.


این منتقد سینما افزود: آنچه که واقعیت را منتقل می‌کند این واقعیت نفس‌الامری است که مرتضی انعکاس می‌دهد و واقعیت دفاع از سرزمین است و بخشی از این دفاع مربوط به زمین و بخشی نیز مربوط به آسمان است هم زمین و هم آسمان در روایت فتح دیده می‌شود بچه‌های جنگ جسمشان در زمین است و روحشان در آسمان و مستند روایت فتح تنها مستند شخصیت‌پرداز تاریخ سینمای ایران است.


وی افزود: مستند جنگی که شخصیت‌پردازی می‌کند را در هیچ جا نمی‌توان پیدا کنیم شخصیت‌های که هم فردیت دارند و هم جمعیت دارند این شناخت از فهم واقعیت زمینی و واقعیت آسمانی ناشی می‌شود روایت فتح واقعیت و تبلیغ این جنگ در ظاهر نیست بلکه روایت فتح تبلیغ درون اهالی جنگ است و روی دوربین به سمت درون بچه‌هاست نه بیرون آنها.


فراستی با اشاره به اینکه نحوه نشان دادن ایستای زمان در لحظه مرگ و فیکس شدن پلان در قاب محصول اختصاصی مرتضی است و این حقیقت غیبی است که با تکنیک سینمایی نشان داده می‌شود گفت: روایت فتح مهم‌ترین سند جنگ خاص دفاعی و آدم‌های این جنگ است و ما برای اولین بار در روایت فتح جمعیت با هویت می‌بینیم نه فقط فرد با هویت ما جمعی را می‌بینیم که توده بی‌شکل نیست این جنگی است که همه هم‌نظراند و بدون ادا و اطوار در کنار هم متحد ایستاده‌اند که در عین جمعیت فردیت دارند و مظلومیت و حماسه را در کنار هم می‌بینیم در روایت فتح هم حماسه و هم جمعیت را در کنار هم می‌بینیم. 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار