گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» - اکرمالسادات هاشمی؛ در این روزها که خیلی ها احساس تکلیف کرده اند و احتمالا وارد عرصه رقابت انتخابات می شوندتشخیص اصلح کاری ست دشوار. آنچه در زیر می آید سیری مختصر و منطقی برنقاط قوت و ضعف دولت احمدی نژاد است، تا کمی شفاف شود که منظور از اینکه گفته می شود آنچه ما برای رئیسجمهور آینده نیاز داریم، عبارت است از امتیازاتی که امروز وجود دارد، منهای ضعفهایی که وجود دارد، چیست. رئیس جمهور کنونی برخلاف نظر اهل افراط یا تفریط، از نقاط قوت و ضعف در کنار یکدیگر برخوردار است و نباید درباره اش غلو کرد و بی عیبش نامید و نباید بی انصافی و سیاه نمایی نمود. گرچه این واقعیت را نمی توان نادیده گرفت که هرچه به پایان عمر دولت احمدی نژاد نزدیک شده ایم از تمجیدها کاسته و به انتقادها افزوده شده است.
احمدی نژاد در حکم تنفیذ سال 84 شخصیتی انقلابی و دانشمند، مدیری شایسته و کارآزموده، دارای سوابق مجاهدت صادقانه در صحنههای گوناگون، دارای سخن صریح، قاطع و صادقانه و متعهد به خدمتگزاری، رفع محرومیت و مبارزه با فساد و دارای لحن افتخارآمیز در پایبندی به اسلام و آرمانهای انقلاب همراه با منش مردمی و سادهزیستی خوانده شد و در حکم تنفیذ سال 88 با اندکی کاهش مردی شجاع، سختکوش و هوشمندلقب گرفت.
کارهاى وسیع عمرانى انجام گرفته بخصوص در مناطق دوردست، پیشرفتهاى چشمگیر در زمینهى علم و فناورى مخصوصا ملی کردن فناوری هسته ای و رسیدن به جایگاه علمی 1404 در 1391، ارتقاء جایگاه کشور در عرصهى سیاست خارجى و مسائل بینالمللى، افتخار به انقلابیگرى و برجسته شدن ارزشهاى انقلاب،سادهزیستى و دور بودن از تجمل، استکبارستیزى (در سال 87 هم از روحیهى تهاجم در مقابلهى با زورگویان بینالمللى تقدیر شده است)، تلاش دولت در جهت ارتباط مستقیم با مردم، پرکارى، پشتکار و خسته نشدن از ویژگی های برجسته دولت احمدی نژاد است. یکی دیگر از امتیازات ذاتی رئیس جمهور کنونی جوانی و پرتحرکی است.این خصیصه در بیان ویژگیهای نامزد اصلح قبل از انتخابات نهم ریاست جمهوری وجود داشت وتا به امروز هم باقی مانده است.
احمدی نژاد با بیان شعار عدالت طلبی فصل جدیدی را در اداره کشور رقم زد. هدفمند کردن با نواقصی که دارد و خود دولت هم به آن واقف است یک امر مهمى بود که از سمت احمدی نژاد اجرا شد. رئیس جمهور بعدی باید دقت داشته باشند که در زمینه عدالت اول باید عدالت را شفاف تعریف کنند. در عدالت، هم عقلانیت بایستى مورد توجه باشد، هم معنویت. اگر معنویت با عدالت همراه نباشد، عدالت میشود یک شعار توخالی، خیلىها حرف عدالت را میزنند، اما چون معنویت و آن نگاه معنوى نیست، بیشتر جنبهى سیاسى و شکلى پیدا میکند. دوم، عقلانیت. اگر عقلانیت در عدالت نباشد، گاهى اوقات عدالت به ضد خودش تبدیل می¬شود.
دولت در سهمیه بندی بنزین شجاعت و قاطعیت تحسین برانگیزی را از خود به نمایش گذاشت. می توان از این روحیه به عنوان یکی دیگر از نقاط قوت این دولت اشاره کرد. ازاین که دولت احمدی نژاد آمد و در جهت اصلاح، بخشهاى مختلف را نگاه کرد و ساختها را بهطور اساسى تغییر داد و دگرگون کرد، می توان فهمید که این دولت نگاهی اصلاح طلب و روحیه تحولگرا و نوآوری خواهی داشته و کاندیداهای آتی هم باید در این راه قدم بردارند.
تمرکز زدایی و سفرهای استانی جزو شعارهاى این دولت بود. این روحیه او را به بدنه مردمی مخصوصا قشر پایین دست اقتصادی نزدیک میکرد. علاوه بر شعارهای اقتصادی و بحث عدالت، نمایش همین روحیه مردمی بودن او در دولت نهم یکی از مهم ترین عواملی بود که باعث شد در عرصه انتخابات دهم با اختلاف زیاد پیروز میدان شود. کاندیداهای احتمالی آینده باید بدانندکه چگونگی این تمرکز زدایى راشفاف¬تر کنند. مدل مشخصى لازم است. حتماً به خصوصیات اقلیمى و قومى در این تمرکززدایی¬ها و واگذارى مسئولیت به استانها باید توجه کنند.
یکی دیگر از امتیازات این دولت که به کاندیداهای احتمالی انتخابات 92 توصیه می شود به آن دقت کنند این است که در کارها سریع عمل کنند ولی از شتاب زدگی دوری کنند.
برخی کارهاى خوبى که در زمینهى اقتصاد انجام گرفته - مثل سهام عدالت، ادامهى طرحهاى نیمه تمام، نوع عدالت در ارائهى تسهیلات بانکى، صندوق مهر رضا و امثال اینها نیز از نقاط قوت این دولت است و دولت آینده بایدبه این محتوا و فواید این کارهابا شکل صحیح دقت داشته باشد و برای بهتر شدنش تلاش کند.
با روی کار آمدن دولت نهم روند غربباورى و غربزدگى و گرایشهاى مدیران به سکولاریسم که متأسفانه داشت در بدنهى مجموعههاى دولتى قبل از آن نفوذ می¬کرد، متوقف گردید. روحیه خاص رابطه با آمریکا با حفظ استقلال و آزادی ملی در این دولت مورد تحسین بوده و هست. پشت سر گذاشتن تحریم های جهانی و سر پا ماندن را هم باید به طبع این روحیه پذیرفت و به این عزت باید افتخار کرد. کاندیداهای آتی هم باید و لازم ست که در الویت این رویکرد خود را شفاف بیان کنند و طفره نروند.
مشکلات مربوط به معیشت قشرهاى متوسط و ضعیف جامعه، مسئلهى گرانى و کاهش قدرت خرید مردم به علت افزایش نقدینگى ناشی از کارهای عمرانی دیربازده، مسکن مهر، تولید کم کالا در داخل یا واردات به شکل نادرست، عدم مبارزه ی جدی با مفاسد اقتصادی، عدم توجه کافی به تولید ملی خصوصا در واحدهای تولیدی متوسط و کوچک، عدم مدیریت صحیح منابع ارزی به دلیل عدم قطعیت تصمیمات دولت و اتخاذ تصمیمات ناگهانی و بعضا متضاد هم، عدم توجه به مسئلهى وحدت و انسجام ملى ویا تقصیرها را گردن هم دیگر انداختن، کم توجهی به مقوله فرهنگ از یک سو و یا تصویب بودجه های کلان به اسم فرهنگ و هزینه کردن در جای دیگر، عدم تحقق برخی وعده های قطعی که توقعات مردم را بالا می برد (مثل هر نوزاد یک میلیون تومان) از نقاط ضعف دولت احمدی نژاداست که توصیه می شود هفتمین رئیس جمهور در نظر داشته باشد و در آینده از آنها مبرا باشد.
در یکشنبه سیاه مجلس نهم رفتار خلاف شرع، خلاف قانون و خلاف اخلاق آقای احمدی نژاد در طرح اتهامی اثبات نشده با پخش فیلمی مخفیانه بود که به شدت مورد عتاب قرار گرفت. اما ریشه این اتفاق به عدم توجه وی به تذکر قبلی رهبری بود که کشاندن اختلاف به میان مردم برای استفاده از احساسات آنها را خیانت خوانده بودند. نظیر این اتفاق در گذشته هم رخ داده بود؛ تاخیر در لغو معاون اولی مشایی و تاخیر در پذیرش ابقای وزیر اطلاعات؛ تکرار مکرر عبارت انتخابات و انتخاب آزادخصوصا پس از هشدار رهبری، نمونه دیگری از ولایتمداری ناقص رئیس جمهور کنونی است که در رئیس جمهور بعدی باید کامل باشد.
متاسفانه یکی از مهمترین اشکالات دولت احمدی نژاد تاکنون عدم اجرای برخی قوانین غیرمنطبق بر خواسته دولت بوده است که چند بار هم شخص رئیس جمهور نسبت به آن تصریح نمود. تعدد موارد عدم اجرای برخی مصوبات مجلس ـ چه در مجلس هفتم و چه بعد از آن ـ کار را به جایی رساند که رهبری ناگزیر از تشکیل هیات رفع اختلاف قوا شدند ولی همچنان هم اخبار زیادی از ابلاغ برخی قوانین مصوب توسط رئیس مجلس به جای رئیس جمهور یا اعلام خلاف قانون بودن برخی مصوبات هیات دولت توسط رئیس مجلس یا دیوان عدالت اداری منتشر می شود.
کم توجهی های متعدد به نظرات علما و مراجع ـ با توجیه کفایت نظرات ولی فقیه ـ و اتفاقاتی نظیر اصرار بر حضور زنان در ورزشگاهها، تعابیر و تعاریف عجیب و غریب در مورد مشایی، طرح مساله رجعت چاوز و ... نشان از کم توجهی به نظرات علما و مراجع و غلیظ کردن ادبیات دینی بدون مابازای عملی است.
متاسفانه باید گفت دولت احمدی نژاد این اواخر در رفتار و گفتار از اصولی که باید می داشت، فاصله گرفته است. تنها نگاهی گذرا به مواضع متعدد روزنامه ایران، ارگان رسمی دولت در این باره، خصوصا یادداشت صفحه2 در تاریخ 19 آذر 91، عمق انحراف را به خوبی نشان می دهد. در این دولت ماجراهای دوستی با مردم اسرائیل، ادغام سازمان حج در گردشگری و ... پیش آمد و کار به جایی رسید که رهبر معظم انقلاب اسلامی در فرمان لغو معاون اولی مشایی شخصا با این موضوع برخورد جدی کردند و در ماجرای برکناری وزیر اطلاعات و خانه نشینی 11 روزه احمدی نژاد هم جمله ای کوتاه اما بسیار تاریخی بیان نمودند:
- تا من زنده هستم، تا من مسئولیت دارم، به حول و قوهى الهى نخواهم گذاشت این حرکت عظیم ملت به سوى آرمانها ذرهاى منحرف شود.
جالب اینجاست که ایشان در اولین دیدار با هیات دولت نهم در شهریور 84 نسبت به خطر انحراف اینگونه هشدار داده بودند:
- خیلى از ماها نیتهایمان خوب است و با نیتِخوب وارد مىشویم؛ اما نمىتوانیم این نیت را نگه داریم؛ این نیت در اثناى راه به موانعى برخورد مىکند؛ سایش پیدا مىکند؛ کمرنگ و ضعیف مىشود؛ یک وقت نگاه مىکنید، مىبینید اصلاً نیت رفت؛ نیت یک چیز دیگر شده؛ آن وقت راه انسان عوض مىشود.
عدم نظارت صحیح بر زیرمجموعه یکی دیگر از مشکلات دولت احمدی نژاد بوده است. متاسفانه آقای رئیس جمهور در این باره دچار افراط و تفریط شد. از یک سو کابینه را خط قرمز و مبرا از نظارت و برخورد با تخلف اعلام کرد، اما از سوی دیگر با هر کس در زیرمجموعه اش از وزیر گرفته (مانند وزاری خارجه، ارشاد، اطلاعات و بهداشت سابق) تا سطوح پائین تر با کمترین انتقاد و اختلاف تندترین برخوردها را صورت داده است.
کلام آخر:
حواسمان باشد انتخاب اصلح کار دشواری است. 84 و 88 به خیر الموجودین رأی دادیم و خدا را شکر می کنم که به وظیفه عمل کرده ایم. اینکه آدمها به مرور عوض می شوند حرف دیگری ست. تکیه به تأکیدات رهبری همیشه برای ما فصل الخطاب همه باب ها بوده و هست. هر کس در راه ولایت گفتمان انقلاب را عمل کند منحرف نمی شد چه رأی دهنده باشد چه رأی گیرنده.
alirafati789@yahoo.com
سپاسگزار
اجرتان با امام عصر
لبيک يا امام خامنه اي