به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» مراسم رونمایی از مستند مصاف ساخته مرکز مستندسازی سفیر عصر امروز با حضور نادر طالبزاده در دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد.
طالبزاده با اشاره به اینکه این مستند بخشی از تاریخ ما را بازنگری میکند تصریح کرد: انتخاب این موضوع حساس شجاعت میخواست و کاش امکانات فرصت بیشتری بود تا این مستند به شکل بهتری تهیه میشد.
وی افزود: این کارها با نیت روشنگری ساخته میشوند و دغدغه پخش تلویزیونی را ندارند.
این مستندساز در ادامه گفت: این توقع وجود دارد که در آینده از این جنس کارها بیشتر تولید شود و از چهرههای بحث برانگیز هم بیشتر استفاده شود و دانشگاهها برای ساختن این مستندها با هم رقابت داشته باشند.
طالبزاده در خصوص مصاحبههای مستند مصاف گفت: اگر فرصت بیشتری وجود داشت مصاحبههای بحث برانگیزی گرفته میشد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما باید به سراغ کسانی برویم که قبلا با نفوذ بودند اما الان در حاشیه هستند.
این کارگردان متعهد کشورمان با اشاره به اینکه اکنون فرهنگی در دانشگاه ایجاد شده که در ده سال گذشته وجود نداشت خاطرنشان کرد: شبیه این مستندهای دانشگاهی در جهان اسلام و حتی امریکا هم وجود ندارد.
در ادامه برنامه توکلی تهیه کننده مستند مصاف در خصوص مراحل ساخت این مستند گفت: برای انجام این کار از بهار سال 90 مراحل تحقیقات خود را آغاز کردیم که این تحقیقات یک سال به طول انجامید.
وی افزود: ما با 20 نفر مصاحبه کردیم و البته افراد دیگری هم بودند که تلاش داشتیم با آنها گفتوگو کنیم اما آنها موافقت نکردند.
تهیهکننده مستند مصاف در مورد قسمت دوم این مستند گفت: قسمت دوم مستند مصاف وقایع سال 78 تا 88 را بازگو میکند و تا یک ماه آینده عرضه خواهد شد.
محمدعلی عبدالوهاب کارگردان مستند مصاف گفت: ما برای تهیه مصاحبهها با مشکلاتی مواجه بودیم مثلا آقای کرباسچی میگفت من از ماجراهای 18 تیر اطلاعی ندارم و اصلا چرا شما برای مصاحبه سراغ من آمدید مصاحبهای دیگر هم بود که بعد از مدتها پیگیری وقتی کار نورپردازی و تهیه تجهیزات تمام شد آن آقا اجازه تصویربرداری را نداد و از ما خواست تا دفتر او را ترک کنیم.
وی افزود: خیلی از آقایان اصولگرا نیز با ما همکاری نکردند در واقع بیشتر اصولگرایان با ما همکاری نکردند تا اصلاحطلبها.
در ادامه نشست تاجدینی نویسند مستند مصاف گفت: در فضای مستندسازی میتوان با راههای مختلفی مصاحبه شونده را جلوی دوربین آورد وقتی ما کار را شروع کردیم پیشنهاداتی میشد که به مصاحبه شوندگان نگویم که میخواهیم چه کار کنیم ولی ما اهل اینکار نبودیم.
نویسنده مصاف افزود: برای مصاحبه به یکی از دوستان اصلاحطلب زنگ زدم که گفت شما با رژیم هستید با بر علیه رژیم که اگر ما میگفتیم علیه رژیم هستیم راحتتر مصاحبه میکرد اما ما این کار را انجام ندادیم.
توکلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هدف ساخت این مستند چیست خاطرنشان کرد: مصاف وقایع ده سال منتهی به 18 تیر 87 را بررسی میکند و به مطالعه عوامل مختلفی میپردازد که سبب شکلگیری این اتفاق شد مثلا سیاستهای اقتصادی دولت سازندگی فرصت شکلگیری یک جریان فرهنگی را به وجود آورد و اقدامات همین جریان فرهنگی منتهی به 18تیر 87 شد.
عبدالوهاب کارگردان مستند مصاف با اشاره به اینکه ما قصد نداشتیم تاریخ ده ساله کشور را روایت کنیم تصریح کرد: ما به واقعه 18 تیر بهعنوان اتفاقی که بسترسازیهای بلندمدتی داشت نگاه کردیم و به همین دلیل وارد جزئیات نشدیم.
توکلی در پاسخ به این سوال که چگونه اسناد محرمانه را فراهم کردید و چگونه میتوان به آرشیو دسترسی داشت گفت: اسناد محرمانهای در این فیلم استفاده نشده و هم چیزهای که می بینید از اینترنت و یوتییوپ دانلود شده است.
وی در خصوص دسترسی به آرشیو گفت: ما در بخشی که به تصاویر رهبر انقلاب و فیلمهای ایشان داشتیم از آرشیو صداوسیما استفاده کردیم یک بخش از آرشیو ما هم از اینترنت و سایتهای خارجی دانلود شده و بخشی دیگر از تشکلهای دانشجویی گرفته شده است.
تاجدینی در پاسخ به این سوال که چند درصد از صحبتهای محمدعلی ابطحی و صادق زیباکلام در این مستند سانسور شده گفت: مصاحبه ما با آقای ابطحی سه ساعته و صادق زیباکلام دو جلسه دو ساعتی بود که میخواهیم بعدا این مصاحبهها را منتشر کنیم.
وی در خاتمه گفت: اگر قرار باشد مصاحبهای را سانسور کنیم باید از مصاحبه اصولگراها این کار را انجام دهیم نه اصلاحطلبها.