بهگزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، مهدی غضنفری درجلسه شورای معاونین این وزارتخانه با اشاره به اینکه انتخابات ریاست جمهوری از جلوههای زیبای جمهوریت نظام اسلامی است، گفت: برای داشتن چنین نظام و رهبر و ملتی باید سپاسگزار خدا باشیم و از جمله روشهای شکرگزاری آن کمک به برگزاری انتخاباتی پرشکوه و باحماسه است.
وی از مدیریت کامل بازار در روزهای قبل و پس از انتخابات بهعنوان یکی از مأموریتهای همکاران خویش برای پشتیبانی از حماسه سیاسی یاد و اظهار امیدواری کرد که سایر دستگاههای مرتبط مثل گذشته همراهی بیشتری برای انجام این مهم داشته باشند.
دادهها و اطلاعات حوزههای تولیدی به دولت خاصی تعلق ندارد
دومین موضوعی که وی از آن بهعنوان یک وظیفه اساسی برای همکاران خود یاد کرد، فراهم کردن امکان دسترسی همه نامزدهای ریاست جمهوری و مشاورین آنها به اطلاعات مختلف حوزههای صنعت، معدن و تجارت بود، به همین منظور وی به معاونت برنامهریزی این وزارتخانه دستور داد با اطلاع رسانی بهموقع، دادههای مورد نیاز برای تحلیل درست نامزدهای ریاست جمهوری از شرایط موجود تولید و بازار را در اختیار آنان قرار دهد.
از نظر غضنفری دادهها و اطلاعات حوزههای تولیدی و اقتصادی مانند ثروت بیننسلی بوده متعلق به این یا آن دولت نیست بلکه باید ضمن گردآوری دقیق، بیطرفانه و ذخیره سازی رایانهای همه آن اطلاعات، امکان دسترسی راحت و عادلانه تمامی تحلیلگران، سرمایهگذاران و متخصصان به آنها را فراهم آورد.
نامزدهای ریاست جمهوری بهجای شعارهای غیراجرایی مدل توسعه اقتصادی ارایه کنند
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود ضمن استقبال از نگاههای جدید به اقتصاد ایران که توسط نامزدهای ریاست جمهوری بیان شده، اعلام کرد: تحلیلها و مدلهایی که تاکنون مطرح شده بهاندازه کافی فرموله شده و همراه با اعداد و ارقام نبوده، بنابراین انتظار میرود مشاوران این عزیزان دادههای مختلف اقتصاد کلان و خرد ایران را جمعآوری و ضمن تبیین یک تحلیل کامل اقتصادی با ذکر آمار و ارقام، یک مدل جامع توسعه اقتصادی طراحی نمایند.
وی تأکید کرد: البته در صورتی که بهجای شعارهای غیراجرایی چنین مدلهایی در نطقهای انتخاباتی بیان شود، شور انتخاباتی مضاعف و متخصصان بیشتری وارد صحنه میشوند.
نگاه سادهانگارانه به اقتصاد از پیچیدگی آن نمیکاهد
غضنفری با ارایه مثالی به تشریح پیچیدگیهای امر تصمیم گیری در حوزه اقتصاد پرداخت و از آن بهعنوان یک حوزه چندینبعدی و نه یکبعدی ویا دوبعدی نام برد و افزود: در حالی که برای ایجاد اشتغال باید سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد اما ممکن است این کار منجر به افزایش نقدینگی و رشد تورم ویا تشدید معوقات بانکی و تضعیف توان وامدهی گردد، یا مثلاً ممکن است برای کنترل تورم لازم باشد نقدینگی بهشدت کنترل شود و چنین وضعیتی ممکن است منجر به کاهش سرمایه گذاری و اعمال سیاستهای انقباضی و کاهش تولید و وابستگی بیشتر به واردات و کاهش اشتغال باشد.
وی افزود: به این پارامترها موضوعات اثرگزار دیگری همچون نرخ سود بانکی، تورم ساختاری ناشی از وجود برخی افزایشهای سنواتی و قانونی، کاهش درآمد ارزی، پایین بودن سرمایه بانکهای دولتی، ناکارآمدی برخی زیرساختهای اقتصادی ویا توطئه تحریمها افزوده میشود. بهایندلیل بهطور حتم نامزدهای محترم میدانند که نگاه سادهانگارانه به اقتصاد نهتنها از پیچیدگیهای آن نمیکاهد بلکه موجب میشود دولت جدید ماهها بهاصطلاح سرگرم اختراع دوباره چرخ گردد.
استقلال ارزی مهمترین برنامه پیشِروی اقتصاد ایران در سال 92
از نظر غضنفری، با توجه به برنامههای دشمنان قسمخورده نظام مقدس اسلامی، تشدید تحریمها و امکان کاهشهای بعدی در فروش نفت و در نتیجه کاهش درآمدهای ارزی، مهمترین برنامهای که باید اقتصاد ایران به آن بپردازد موضوع استقلال ارزی است، شعاری که وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سال ٩٢ و در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری مطرح کرده است.
وی درباره استقلال ارزی توضیح داد: معنای آن این است که در صورت قطع کامل فروش نفت ویا رسیدن به سهم صفردرصدی درآمدهای نفتی در بودجه و اقتصاد جمهوری اسلامی ایران چه راهکارهایی برای پایداری این اقتصاد وجود دارد. نباید فراموش کرد که بخش عمدهای از تورم ٣٠درصدی سال قبل مربوط به این موضوع است و راهی جز استقلال اقتصاد از درآمدهای نفتی وجود ندارد که البته آنهم بدون تحمل فشارها امکانپذیر نمیباشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: این وزارتخانه در سال گذشته بهیاری برنامههای متنوع که بهموقع خود آنها را خواهیم گفت و همکاری همه مردم شریف کشورمان توانست نیمی از این راه صعب اما واجب و راهبردی را بپیماید.
غضنفری افزود: بهبیان دیگر اقتصاد ما در سال ٩١ توانست با نیمی از درآمدهای نفتی به راه خود ادامه دهد، البته سختیها و صعوبتهای فراوان آن موجب فشارهای بسیاری بر معیشت مردم شد که تلاش گردید بخش کوچکی از آن جبران شود.
بهبهانه تغییر در ترکیب دولت به کار مردم بیتوجهی نشود
وی ضمن تأکید بر وجود راهحلهای علمی برای حل مسائل مختلف از همکاران خود خواست در صورت مراجعه مشاوران نامزدها به آنها برای کسب اطلاعات پایه ویا اظهار نظر درباره مدلهای پیشنهادی آنان برای حل مسائل اقتصادی و بهویژه تولیدی با دقت نظر و صرف وقت به آنها پاسخ داده در رفع اشکالات مدلهای پیشنهادی و تکمیل آنها کمک نمایند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: با وجود تفاوت نظر و سلیقه میان دولتهای مختلف ولی همه ما عضو و سرباز یک نظام و کشور هستیم و باید در هر شرایطی تنها دغدغه ما توسعه و آبادانی این مرز و بوم و لاغیر باشد.
غضنفری خطاب به معاونان وزارت صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: باید همه در رفع مشکلات و گرفتاریهای مردم همچنان اهتمام داشته و خدای ناکرده بهبهانه تغییر در ترکیب دولت به کار مردم بیتوجهی نشود، وی از معاونان خود خواست ضمن نظارت بر فعالیت زیرمجموعه خود با هرگونه کمتوجهی به کار ارباب رجوع برخورد کنند.