گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ لغو بخشی از تحریم های آمریکا علیه ایران در روزهای گذشته علامت سوال های زیادی را در ذهن مردم ایران ایجاد کرده است. دو روز پیش وندی شرمن، معاون وزارت خارجه آمریکا و سرپرست هیئت آمریکایی در گفت و گوهای هسته ای با ایران در گفت و گو با «بی. بی. سی» فارسی اعلام کرد: دولت اوباما از پنجشنبه مجوز رسمی برای لغو تحریم فروش کامپیوتر و موبایل به ایران را صادر خواهد کرد.
این مقام آمریکایی افزود: لغو تحریم ها شامل قطعات سخت افزاری و نرم افزاری می شود.
شرمن دلیل این تصمیم دولت آمریکا را کمک به تسهیل ارتباطات شهروندان ایرانی با یکدیگر و جهان خارج دانست.
وی افزود: دولت اوباما نمی خواهد ارتباط مردم ایران با جهان قطع شود!
لغو تحریم موبایل و کامپیوتر در حالی است که روز گذشته هشت شرکت پتروشیمی ایران به لیست تحریم ها افزوده شد. در هفته های گذشته نیز نام چندین شرکت و شهروند ایرانی به بهانه کمک به دور زدن تحریم ها و کمک به ادامه فعالیت هسته ای ایران، به این لیست اضافه گردید.
با این تناقضات در رفتار آمریکایی ها سوال های فراوانی در ذهن مردم ایران شکل گرفته که مهمترین آن دلایل لغو این تحریم هاست، در حالی که هر روزه شخص و شرکت جدیدی از ایران تحریم می شوند.
آمریکا همواره یکی از ویژگی های تحریم های خود علیه ایران را هوشمند بودن آن می داند و معتقد است برای اجرایی شدن آن بسیار تلاش کرده است تا دیگر کشورها را به همراهی با خود ملزم کند و از سوی دیگر ایران نیز نتواند آن را دور بزند.
نگاهی به تحریم های آمریکا علیه کشورهای دیگر همچون برمه، عراق و لیبی نشان می دهد با اینکه آمریکا خود در برخی از این کشورها با نیروی نظامی حکومت را تغییر داده است و هم اکنون نیز افراد وابسته به غرب و آمریکا در این کشورها روی کار هستند، اما تحریم هایش علیه آنها را لغو نکرده است. بعد از گذشت بیش از 10 سال از حمله به عراق و ساقط شدن حکومت صدام حسین همچنان تحریم های علیه این کشور از سوی آمریکا لغو نشده است.
این موضوع به خوبی نشان می دهد که خارج شدن از لیست تحریم ها برای ایران بسیار زمانبر و قطعاً طولانی مدت خواهد بود آن هم در کشوری که همچنان به مخالفت با آمریکا می پردازد.
بنابراین باید دلیلی بسیار بزرگی برای لغو یکباره تحریم موبایل و کامپیوتر و قطعات وسایل ارتباطی وجود داشته باشد و قطعاً آن دلیلی نیست جز انتخابات ریاست جمهوری ایران.
از دو جنبه می توان این موضوع را بررسی کرد.
یکی اینکه در تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری، برخی کاندیداها به گونه ای علاقه مندی خود به رابطه با آمریکا را اعلام می کنند و قاعدتاً این کشور با لغو تحریم ها به دنبال این است که به نوعی موجب گرایش مردم به سمت نامزدهایی شود که بحث رابطه با آمریکا را مطرح میکنند.
موضوع دوم این است که دولت آمریکا مدتهاست تلاش میکند در حوزه الکترونیک و ارتباطات، نیروهای غربگرا در داخل ایران را توانمند کرده و از توان دولت ایران و برای کنترل فضای مجازی بکاهد. این تلاش در روزهایی که به انتخابات نزیکتر می شویم پر رنگ تر شده است.
همچنین حوادث بعد از انتخابات سال 1388 این فکر را در ذهن آمریکایی ها می پروراند که می توانند با لغو تحریم های موبایل و کامپیوتر و وسایل ارتباطی زمینه های این گونه حوادث را آماده کنند.
در نهایت اینکه مردم ایران می دانند در روزهایی که آمریکا هر روز تحریم های جدیدی علیه کشورمان وضع می کند، لغو تحریم موبایل و کامپیوتر از سر خیر خواهی نبوده است و قطعاً افکار شومی در پشت آن قرار دارد.