اسحاق صلاحی گفت: بیش از دومیلیون سند از مرکز نهاد ریاست جمهوری به آرشیو مرکز اسناد ملی اهدا شد که این امر در تاریخ بینظیر است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، صبح امروز نشست خبری اسحاق صلاحی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در محل این کتابخانه برگزار شد.
صلاحی در ابتدا به مردم و مقام معظم رهبری برای خلق حماسه سیاسی و همچنین به حسن روحانی به سبب انتخاب شدن در انتخابات ریاست جمهوری تبریک گفت، سپس به برنامههای سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نمایشگاه قرآن اشاره کرد.
وی گفت: ما هم امسال همچون سنوات گذشته در نمایشگاه قرآن حضور داریم، نمایشگاه ما از رمضان تا رمضان است یعنی تمام دستاوردهای در زمینه قرآن در این نمایشگاه عرضه میشود، تفاوت امسال با سالهای گذشته این است که ما بخش عترت را نیز به قرآن اضافه کردهایم. همچنین «رمضان و قرآن به روایت اسناد» امسال عرضه میشود. 17 قرآن خطی کامل و بیست نسخه خطی قرآن به صورت جزء یا چندبرگ و همچنین نهجالبلاغه هایی خطی در نمایشگاه حضور خواهند داشت. «رمضان به روایت سند» و «قرآن به روایت سند» مجموعه آثاری است که از مجموعه اسناد ملی امسال ارائه خواهند شد.
صلاحی ادامه داد : آثاری از بیست کشور به مار سیده که در نمایشگاه به صورت دیجیتال عرضه می شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه در خصوص برنامه های این سازمان توضیح داد.
وی گفت: در سه ماه گذشته حدود بیست اثر اهدایی داشته ایم. همچین ویراست چهارم سر عنوان موضوعی فارسی اثر دیگری است که ابزار مهمی برای کتابخانه های عمومی قرار می گیرد. کتابخانه های عمومی می تواننداز این ابزار استفاده کنند و عناوین را به راحتی جست وجو کنند. اصطلاح نامه فرهنگ فارسی اثر دیگری است که ویراست سوم آن امسال ارائه خواهد شد. ویراست های اول و دوم سال هال 80 و 85 ارائه شده بودند.
صلاحی در ادامه افزود: خبر خوبی که داریم این است که طبق توافقات با «ایران داک» از این پس پایان نامه های دانشجویان را به کتابخانه ملی خواهند فرستاد. قبلا دانشجویان ما باید نسخه ای از پایان نامه های خود را برای ما می فرستادند، امسال بنا شد دانشگاه آزاد نیز نسخه ای از پایان نامه های دانشجویان خود را برای ما بفرستد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه بیان کرد: تا پایان سال 92 در سازمان اسناد 136 هزار و 500 منبع اسکن شده و ذخیره سازی شده است. این روند در طول دو سال به دست آمده است. ما در مهر ماه سال گذشته که مصادف با 50 سالگرد شروع نهضت امام خیمنی بود، اسنادی گردآوری کردیم. امسال 14 و 15 خرداد این آثار را در نمایشگاهی به نمایش گذاشتیم و تمامی مهمانان خارجی از این آثار دیدن کردند. برخی از این اسناد هم اکنون درموزه اسناد ملی موجود است و می توانید از آنها دیدن کنید. همایش 28 مرداد به روایت سند در همان روز با حضور صاحب نظران و کارشناسان برگزار خواهد شد.
صلاحی خاطر نشان کرد: در خصوص باغ موزه دفاع مقدس نشستی در این هفته برگزار شد تا راهکارهایی پیدا شود که از این باغ موزه بیشتر بهره ببریم. همچنین بیش از دومیلیون سند از مرکز نهاد ریاست جمهوری به آرشیو مرکز اسناد ملی اهدا شد. این امر در تاریخ بی نظیر است.
صالحی در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: اسنادی که چهل سال از آنها گذشته باید به سازمان اسناد کتابخانه ملی منتقل شوند اما قبل از چهل سال با شرایطی می توانند به مرکز اسناد ملی انتقال داده شوند البته هنوز نمی توانیم اسنادی که از نهاد ریاست جمهوری به ما رسیده افشا کنیم اما کار ضدعفونی شدن این اسناد آغاز شده و سپس محتوای آنها بررسی می شود پس از آن با صلاحدید مسئولین برخی اسناد افشا خواهند شد.
مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: در سه ماه امسال دو هزار نفر از این مرکز دیدن کرده اند که 33 درصد این افراد دانشجو و 22 درصد دانش آموز بوده اند. همچنین دو اثر در «حافظه جهانی» ثبت شد. در یونسکو یک کمیته به نام حافظه حهانی وجود دارد. در سطح ملی کشورها کمیته ملی حافظه جهانی دارند. این کمیته در ایران زیرنظر سازمان اسناد کتابخانه ملی است. «ذخیره خوارزمشاهی» که اولین کتاب سنتی به زبان فارسی است یکی از کتاب هایی است که در حافظه جهانی ثبت شده. آنچه مهم است این ست که یونسکو بپذیرد این اثر در جهان تاثیرگذار بوده است. ما برای این کار مجبور بودیم اثبات کنیم ایران مهد طب سنتی در جهان است. با تلاش های فراوان و رایزنی های گوناگون توانستیم این امر را اثبات کنیم و این اثر را در حافظه جهانی ثبت کنیم.
کتاب «مجموعه 500 نقشه دوران قاجار» دیگر اثری است که به ثبت رسیده. این نقشه ها بیان کننده آثار و جغرافیای فرهنگی ایران است و نام خلیج فارس و جزایر سه گانه در آن ثبت شده است. تا الان 54 اثر از 50 کشور در حافظه جهانی ثبت شده است که ایران از میان کشورهای جهان با ثبت هفت اثر در مجموع رتبه هفتم را دارا است. ما هر سال حداکثر دو اثر می توانیم به مرکز حافظه جهانی ارسال کنیم.
صلاحی در پاسخ به سوال یکی از خنرگاران توضیح داد: جایزه جهانی فردوسی از طرف سازمان اسناد و کتابخانه ملی به نهاد ریاست جمهوری ارسال شد که این نهاد این جایزه را پذیرفت. سپس به یونسکو ارسال شد. اما یونسکو بر سر مسائل اختلافی یا آثار را ثبت نمی کند یا خیلی دیر ثبت می کند. الان بر سر فردوسی اختلاف است و کشور دیگری نیز مدعی فردوسی شده است. ما در حال تلاش هستیم این اختلافات را رفع و رجوع کرده و جایزه جهانی فردوسی را ثبت کنیم.
وی در پایان خبر خوشی برای دانشجویان داشت.
وی گفت:در سال گذشته اگر انتشاراتی کتابی به کتابخانه ملی ارائه می کرد، یک سال طول می کشد تا به مخزن برسد اما با سیستمی که طراحی کردیم طی یک ماه کتاب ها به مخزن خواهند رسید، البته تا نرم افزار کامل شود و کارمندان آموزش ببینند و مقدمات طرح آماده شوند دو ماه طول می کشد، التبه ما تلاش داریم این زمان را به یک ماه کاهش دهیم.