انقلاب اسلامی ایران از همان بدو پیروزی شاهد توطئه هایی بسیاری بر علیه خود بوده است .یکی از این توطئه ها که در آن دست های زیادی دخیل بودند کودتای معروف نوژه در سال 1359است.
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»_سیده خدیجه محمدی؛ انقلاب اسلامی ایران از همان بدو پیروزی شاهد توطئه هایی بسیاری بر علیه خود بوده است .یکی از این توطئه ها که در آن دست های زیادی دخیل بودند کودتای معروف نوژه در سال 1359است. این نامگذاری از آن جهت بوده که مرکز ثقل این کودتا ،پایگاه نیروی هوایی شهید نوژه ی همدان است.
برنامه ریزی این کودتا توسط امریکا،انگلستان،عراق،عربستان وکشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس وتعدادی از مخالفان جمهوری اسلامی چه درداخل وچه خارج از کشور صورت گرفته بود چرا که این کشورها ازادامه ی این انقلاب احساس خطر می کردند.
هرچند این کودتا سرانجام کشف وخنثی شد اما به جهت اینکه یکی از مهم ترین اهداف آن از بین بردن قلب این انقلاب یعنی امام خمینی وهدف قرار دادن بیت ایشان بود بسیار حائز اهمیت است.در این کودتا دشمنان جمهوری اسلامی قصد داشتند با از بین بردن امام خمینی، درخت این انقلاب را از ریشه بخشکانند به طوری که سروان حمید نعمتی که خود یکی از کودتاچیان بود در توجیه یکی از خلبانان می گوید:ماموریت تو بمباران بیت امام خمینی است.
اما آنچه برای آمریکا وایادی استکباریش مانند روز روشن بود این است که انقلاب ایران یک انقلاب مردمی واسلامی است از این رو به خوبی پی برده بودند که جایگزینی هر قدرتی به جای آن حداقل درمراحل اولیه باید در کسوت روحانیت باشد و باآگاهی از نقش مذهب ومشروعیت حاصل از آن در نزد مردم ایران به جلب نظر روحانیان پرداخته واز همان ابتدا جایگزینی برا ی امام خمینی تدارک دیده بودند وآن کسی نبود جز آیت الله شریعتمداری.
در این زمان شریعتمداری وحزب جمهوری خلق مسلمان( که از درون بیت ایشان سر برآورده بود) با سنگ اندازی و کارشکنی مخالفت خود را به طور علنی با انقلاب ابراز کرده بودند.برای مثال در تاریخ 15آذر 58 عده ای افراد مسلح حزب خلق مسلمان به رادیو و تلوزیون تبریز حمله و آنجا را تصرف میکنند،ومتصرفین درخواست هایی رامطرح می کننداز جمله:
اصلاح ماده110قانون اساسی[اختیارات ولی فقیه] و موارد دیگری که از نظر آیت الله شریعتمداری ناقص است
تعیین امام جماعت٬استاندار٬شهردار و مقامات دولتی با تأیید آیت الله شریعتمداری
مصاحبه مستقیم آیت الله شریعتمداری از رادیو و تلویزیون درباره قانون اساسی و سایر امور
......امام جمعه باید از طرف آیت الله شریعتمداری تعیین شود و
شریعتمداری تا آخرین ماه های رژیم سلطنتی راضی به تغییر این رژیم نبود ورایزنی هایی برا ی ابقای آن انجام داده بود،علاوه بر این برخی از روحانیون مثل سید حسن قومی و سید رضا زنجانی مستقیم یا غیر مستقیم به کودتا کمک می کردند.
سروان نعمتی برای اقناع یکی از خلبانان کودتا به وی می گوید:خیلی ها از جمله شریعتمداری این کودتا را تایید کرده اند
ایرج درخشنده ار ساواکی های جذب شده به کودتا می گوید بنی عامری - مسئول شاخه ی نظامی کودتای نوژه- می گفت :با علما و روحانیونی که طرفدار شریعتمداری می باشند دست به دست هم داده ایم تا یک اسلام نوین در ایران پیاده کنیم.آنها از فتوای برخی از روحانیون مثل شریعتمداری استفاده می کردند تا افرادی که قرار بود کودتا را انجام دهند با قاطعیت واطمینان به درستی کارشان دست به عملیات وکشتارها بزنند.
نقشه ی آنها این بود که باحذف امام خمینی، شریعتمداری را به جای ایشان جایگزین کنند .وی نیز پس از اتمام کودتا از طریق رادیو وتلویزیون این عملیات را از نظر شرعی تاییدکند.
با تمام تدابیری که سازمان سیا وهمه ی کودتاچیان با نقشه های از پیش تنظیم شده انجام دادند،اما سرانجام کودتا به نتیجه نرسید.آیت الله ری شهری مسئول رسیدگی به پرونده کودتا در خاطرات خود می گوید:نخستین نقطه روشن کشف کودتا اطلاعاتی بود که توسط یک خلبان نیروی هوایی به توصیه ی مادرش در اختیار آیت الله خامنه ای قرار می گیرد.
افشاشدن نفشه ی این کودتا توسط دو نفر از عوامل آن دال براین است که مردمی که خود انقلاب کرده اند خود نیز آن راحفظ خواهند کرد.
تاریخ پرفراز ونشیب انقلاب ایران به ما نشان می دهد که هرچند آمریکا وتمام ابر قدرت ها ی جهان با انواع دسیسه ها کوشیدند این انقلاب را از مسیر اصلی اش منحرف کنند اما همیشه عاجز ماندند.کودتای نوژه با وجود اینکه عامل اصلی آن ابرقدرت ها وزخم خوردگان این انقلاب بودند اما آنچه جای بسی تاسف وتاثردارد همراه شدن عده ای در لباس روحانیت با این کودتا است.افرادی که هرچند امام خمینی سعی کرد دوباره به دامن انقلاب برگردند اما بی فایده بود وسرانجام به خاطر پافشاری بر مخالفت با انقلاب و امام از چشم ملت افتادند.