به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، عارف شب گذشته در مراسم «سپاس عارف» که به همت اعضای ستاد استان خراسان رضوی وی در مشهد برگزار شد، با اشاره به فضای ناامیدی در میان اصلاح طلبان در قبل از انتخابات گفت: من به اکثر استان ها نرفتم؛ اما سه بار به خراسان رضوی آمد که هر بار انگیزهام بیشتر شد.
فضای ناامیدی اصلاح طلبان قبل از انتخابات
وی با اشاره به ماه های آخر سال 91 و سفری که به یکی از شهرهای مرکزی کشور داشته، بیان داشت: در آن جا قرار شد در جمع کوچکی باشم؛ اما فضای ناامیدی بر اصلاح طلبان حاکم بود، به طوری که وقتی میخواستیم به محل قرار برویم مدام پشت سرمان را نگاه میکردیم که کسی تعقیبمان نکند و نگران این بودیم که بعدا چه اتفاقی میافتد.
نامزد اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: این فضایی بود که ناشی از حاکمیت یک جریان تنگ نظر در کشور بود؛ جریان تنگ نظری که هیچ ارتباطی با انقلاب و جهت گیریهای نظام نداشت.
عارف با بیان اینکه از همان ابتدای ورودم به فضای انتخابات عزیزان توصیه میکردند که وارد این فضا نشوم، افزود: درآن زمان یک توهم جدی شکست بر جریان اصلاح طلب حاکم بود.
انقلاب اسلامی به انقلاب امام زمان(عج) ختم میشود
وی تفکر اصلاح طلبی را تفکر انقلاب دانست و ادامه داد: اگر این مسئله رابپذیریم، ما باور داریم که انقلابمان استمرار خواهد داشت تا به انقلاب امام زمان(عج) ختم شود؛ بنابراین اصلاح طلبان نباید ناامید باشند.
عضو شورای انقلاب فرهنگی با بیان مثالی از یک برنامه که در آن پروژههای مختلفی است، بیان داشت: ممکن است در یکی از این پروژهها شکست بخوریم، مثل این انتخابات که ممکن است برای ما شکست باشد امام مقدمه پیروزیهای آینده است.
عارف با بیان اینکه من در خرداد 91 بر این باور بودم که راهی جز حضور نداریم، ادامه داد: بر این باور بودم که اگر تفکر اصلاح طلبی پیروز نشود، تفکر حاکم که مسیر خلاف انقلاب را دنبال میکرد، پیروزی مجددش را تایید عملکرد هشت ساله خودش میدانست و بر استمرار آن مصممتر میشد.
وی با اشاره به جلساتی که با رقبایش داشته است، گفت: در این جلسات دوستان قبول میکردند که گاف هایی داده اند؛ اما همین ها اگر پیروز میشدند به هیچ وجه کوچکترین خطای خودشان را نمیپذیرفتند.
معاون اول دولت اصلاحات با بیان اینکه در مورد حوادث 88 با اصولگرایان بحث های جدی داشته است، بیان کرد: به آنها میگفتم که شما بپذیرید یک درصد خطا کردهاید و رقیبتان، اصلاح طلبان هم یک درصد ممکن است که حق داشته باشند؛ اما حاضر نبودند این را بپذیرند.
عارف ادامه داد: این غرور کاذب مقدمه شکست یک گروه سیاسی است و ما هم اگر دچار این غرور کاذب بشویم همین مشکل را خواهیم داشت.
روایت عارف از آماده نبودن اصلاح طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری
وی با بیان اینکه این روند ضرورت حضور را در محافل محدود به تایید میرساند، بیان کرد: با این حال هیچ کس از اصلاح طلبان آمادگی حضور نداشتند؛ بنا را با دوستان بر این گذاشتیم که علارغم همه سختیها و بی مهریها با جدیت با نگاه به آینده، این مسیر را ادامه بدهیم و قهر نکنیم.
عضو تشخیص مصلت نظام با بیان اینکه اصلاح طلبان قهر نمیکنند و با توجه به آرمانهای انقلاب جلو میرود و هر اتفاقی هم بیفتد، آن را خیر میدانیم، ادامه داد: ادامه مسیر گذشته را نگران کننده و بن بست میدانستم؛ خوشبختانه امروز پیروز شدیم و خیلیها همین نگاه را دارند.
در این مدت به هیچ انتقاد و اتهامی جواب ندادم
عارف در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به هدف حضور در انتخابات برای بیان اینکه گفتمان اصلاح طلبی عین گفتمان انقلاب است، تصریح کرد: باید از شکاف در این گفتمان پرهیز کنیم، برای همین در این مدت به اتهامها و نقدها جوابی ندادهام؛ زمانی که می خواستم نامزدی خودم را اعلام کنم همین منش را در ستادهای استانی داشتم.
نگرانی عارف از تقابل ستادهایش با ستادهای اصلاح طلبان
وی با بیان اینکه میتوانستم در آذر، دی یا بهمن 91 ستاد تشکیل بدهیم، گفت: بااین حال چون میخواستم ستادهایم با محوریت بچه های اصلاح طلب باشد، این کار را نکردم و آنها هم در استانها آمادگی نداشتند.
نامزد اصلاح طلبان در انتخابات گذشته ادامه داد: یک راه این بود که ستاد مستقل تشکیل بدهم و به مرور اصلاح طلبان را وارد ستاد کنم؛ اما نگران بودم بعد از انتخابات با ستاد اصلاح طلبان رودر رو بشوم، اتقاقی که در گذشته شاهدش بودیم.
آستانه تحمل سیاسی اصلاح طلبان پایین است
عارف با بیان اینکه آستانه تحمل سیاسی اصلاح طلبان پایین آمده و پایین نیز هست، تصریح کرد: برای همین این روش را ادامه دادم تا جریان های اصلاح طلبان داخل استانها آمادگی همکاری داشته باشند، بنابراین سیاست تاخیر را دنبال کردم اما ساکن ننشستم.
وی ادامه داد: احساس میکردم که بیشترین مشکلات را با جوانان و دانشجویان داریم که خوشبختانه با راه اندازی ستاد پویش امید، بخوبی در دانشگاهها جواب گرفتیم.
فضای دانشگاهی، فضای لج کردن با حکومت بود
نامزد اصلاح طلبان در انتخابات گذشته با بیان اینکه جوان امروز از ارزشها عبور کرده و اعتقادی به آنها ندارد،اظهار داشت: خیلیها می گفتند که این جوانان را نمیشود برگرداند؛ اما نظرمن این بود که این جوانان لج کردهاند و فضای دانشگاه را هم به عنوان یک معلم که میدیدم؛ فضای لج کردن با حکومت بود.
عارف با اشاره به اولین سفرش به مشهد و اولین جلسهای که با برخی از اصلاح طلبان داشت، گفت: در آن جلسه با سوالهای چالشی روبه رو شدم و تعبیرم این بودم که کاری کنند من از عرصه انتخابات بروم؛ اما تحمل کردم و تندی این جلسه را به فال نیک گرفتم.
وی ادامه داد: در آن روز، به سه دانشگاه رفتم و جلسات خوبی برگزار شد؛ از همه دانشجویان صرف نظر از دیدگاه سیاسیشان تشکر میکنم؛ چرا که همه احترام گذاشتند و با محبت برخورد کردند؛ این همان فضایی بود که دنبالش بودم.
معاون اول دولت اصلاحات افزود: فضای جلساتم در آن روز از صبح تا عصر عوض شد و این نشان میداد که مسیر درستی را طی کرده ام؛ هرچند دیر شده بود اما با توجه به ظرفیت اصلاح طلبی نگرانی نداشتم و میدانستم با این سرمایه پیروز انتخاباتیم.
اصلاح طلبان حاضر به شنیدن حرف هایم نبودند
عارف بیان کرد: واقعا به خراسان رضوی برای تشکیل ستاد نیامده بودم، فقط برای شنیده شدن حرفهایم آمده بودم؛ خیلی از اصلاح طلبان کشور حاضر نبودند که در یک جمع به حرف هایم گوش بدهند؛ اما استان خراسان رضوی سد شکنی کرد.
وی با بیان اینکه بعد از آن روز، استانهایی که بهانه فضای امنیتی را میآوردند، پیگیر حضورم شدند، ادامه داد: این فضا منجر به خلق حماسه سیاسی شد و یک انتخاباتی داشتیم که امنیت ملی ما را بالا برد.
معاون اول دولت اصلاحات افزود: از دو طرف بر نظام فشار بود، یکی فشار خارجی که محسوس بود و دیگری اینکه در داخل شاهد بودیم که در هر خانواده ای درگیری سیاسی با حالت لج کردن نسبت به ارزشها بود.
فرمایشات رهبری باعث شد همه احساس پیروزی کنند
عارف با بیان اینکه انتخابات تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد، تصریح کرد: این نتایج را مدیون عزیزانی هستم که در یک فضای ناامیدی سد شکنی کردند؛ البته عنایت خداوند و فرمایشهای رهبری از مشهد تا روز انتخابات را نباید فراموش کنیم که فضا را طوری کرد که همه احساس پیروزی کنند.
وی با اشاره به سرمایه اجتماعی که در این انتخابات نصیب اصلاح طلبان شد، گفت: همین سرمایه اجتماعی را در سال 76 داشتیم؛ اما با این تفاوت که یک جریان احساس پیروزی میکرد و دیگری شکست؛ جریان پیروز هم بچه های استانی را فراموش کرد و نتیجهاش تیرماه 84 شد.
معاون اول دولت اصلاحات با تاکید براینکه این بار هم این سرمایه اجتماعی را خلق کردیم و مبدع آن تفکر اصلاح طلبی است، ادامه داد: خوشحالم که همه احساس برد میکنند حتی کسانی که سهمی در این پیروزی نداشتند؛ صاحب این پیروزی مردم هستند و ما به عنوان مسئول وظیفه حفظ این سرمایه اجتماعی را داریم.
عارف بخشی از وظیفه حفاظت از این سرمایه اجتماعی را متوجه دولت دانست که مطالبات برحق مردم را پیگیری کند و ادامه داد: برای همین چهار محور را مطرح کردم اول مطالبات مردم را گفتم، دوم آنها بویژه جوانان را تشویق به حضور و اصلاح مسیر آینده کردم.
وی در خصوص سایر محورهای سخنانش در انتخابات گذشته گفت: سوم با تبیین شرایط بر ضرورت تغییر در ساختار مدیریت اجرایی کشور بحث کردم و چهارمین نکته هم این بود که اگر موارد قبلی را بپذیریم، هیچ راهی جز اصلاح طلبی نیست.
کنار کشیدن اصولگرایان از دولت، بد اخلاقی بود
معاون اول دولت اصلاحات نتیجه هشت سال اصول گرایی را اخلاق گریزی در میان جوانان و بی اعتقادی به ارزشها دانست و افزود: اصولگرایان در دو سال آخر خودشان را از دولت جدا کردند و این هم بد اخلاقی است؛ چرا که باید مردانه مسئولیت میپذیرفتند.
عارف نتیجه نپذیرفتن مسئولیت را رقم زدن شکست قطعی اصولگرایان توسط خودشان عنوان کرد و گفت: ما هم در انتخابات آینده نباید بد عمل کنیم و غرور پیروزی بگیردمان؛ باید تحلیل کنیم که چرا از خرداد 76 به تیر 84 رسید.
بعضی از مشکلات را نمیشود دوماهه برطرف کرد
وی در خصوص دولت آینده نیز گفت: انتظار هیچ معجزه ای نیست، بعضی ازمشکلات را نمیشود دوماه برطرف کرد، آنچه مهم است کمک به روحانی برای تشکیل یک دولت هماهنگ و منسجم است.
معاون اول دولت اصلاحات ادامه داد: این کمک باید در هر سطحی و روشی و منشی که مورد نظر رئیس دولت است، باشد و نباید به بحثهای حاشیه ای بپردازیم؛ بگذاریم روحانی افراد مورد نظرش را نه تنها در کابینه، بلکه در سطوح مختلف در فضای آرام انتخاب کند.
عارف با بیان اینکه مردم از ما همگرایی و همکاری را میخواهند، گفت: این که دعوا کنیم کدام واژه پیروز شده است، هیچ تفاوتی نمی کند، مردم پیروز بودند.
به دنبال مشارکت 100 درصدی مردم هستیم
وی با بیان اینکه نباید همه مسئولیت ها را متوجه دولت کنیم، بلکه باید به حفظ و ارتقای این سرمایه اجتماعی فکر کنیم و اینکه چرا آن 27 درصد دیگر در انتخابات شرکت نکرده اند، تصریح کرد: بر این باور که به عنوان گفتمان اصلاح طلبی نه تنها مشارکت حداکثری، بلکه مشارکت صد درصدی را میان قرار دهیم و حفظ وضعیت فعلی یعنی حضور مردم در صحنه و مردم سالاری دینی است.
عارف با اشاره به پیروزی گفتمان اصلاح طلبی در انتخابات گفت: حفظ وضعیت یعنی حضور مردم در صحنه، مردم سالاری دینی است که با بها دادن به سازمانهای مردم نهاد همراه است.
وی با بیان اینکه سازمانهای مردم نهاد صنفی یا سیاسی را باید با محوریت قانون اساسی دنبال کرد، گفت: قانون اساسی ظرفیت زیادی دارد که ما استفاده نکردهایم؛ یکی از جهت گیریهای اصلی در حفظ سرمایه اجتماعی که در انتخابات کسب کردیم همین تشکل های مردم نهاد است.
تشکل های مردم نهاد، ناظرین صدیق و نقادان منصفاند
عضو شورای انقلاب فرهنگی ادامه داد: تشکل های مردم نهاد به دنبال قدرت سیاسی نیستند و در بخشهای فرهنگی، اجتماعی و علمی میتوانند ناظرین صدیق و ناقدان منصفی باشند.
عارف با اشاره به شرایط جامعه گفت: یک نویسنده نباید دستش بلرزد یا یک استاد سر کلاس وقتی میخواهد درس بدهد زبانش بترسد، بااین ها رشد علمی و خلاقیت رخ نمیدهد.
وی با بیان اینکه با تقویت تشکلهای مردم نهاد، میتوان بخشی از مسئولیت اجتماعی دولت را، آنها انجام بدهند، تصریح کرد: در کنار بنیادهای مرم نهاد باید احزاب را هم تقویت کنیم، یا اینکه یک حزب جدید ایجاد کنیم؛ در بنیاد امید ایرانیان که بحث اولیه انتخاباتی من در آن جا بود، سه جهت گیری جدید در قالب NGO ها داریم.
جهت گیری های بنیاد امیدایرانیان
نامزد اصلاح طلبان در انتخابات گذشته در خصوص جهت گیریهای بنیاد امید ایرانیان بیان داشت: اولین جهت گیریمان حفظ و تقویت انسجام استانی است، دوستان حتی اگر برنامهای هم ندارند، وعده باهم بگذارند و چایی باهم بخورند.
عارف ادامه داد: در واحد های استانی و شعبات بنیاد امید ایرانیان باید رقیب اصلاح طلبان نباشیم، بلکه رفیق آنها باشیم و گفتمان اصلاح طلبی را تقویت کنیم.
وی با تاکید بر لزوم حمایت از سازمانهای مردم نهاد بیان داشت: اگر این سازمانهای مردم نهاد درست نهادینه شود، با تغییر دولت زیرآبشان زده نمیشود.
عضو تشخیص مصلحت نظام با اشاره به فعالیت بنیاد امید ایرانیان که توسط خود او راه اندازی شده است، گفت: از این طریق به عنوان بخش غیر دولتی مطالبات مردم را پیگیری میکنیم و اگر در داخل دولت باشیم ناچاریم مشکلات را توجیه کنیم.
تحزب یک ضرورت برای نظام است
عارف در خصوص فعالیت های سیاسی بنیاد امید ایرانیان بیان داشت: یکی از دستاوردهای انتخابات گذشته این بود که تحزب یک ضرورت برای نظام ماست و این در حالی است که نه حاکمیت و نه مردم به دنبال تحزب بودند.
وی افزود: اگر بخواهیم قانون اساسی پیاده شود، هیچ راهی جزء تحزب نداریم، انتخابات 88 و 92 را از دید خارجیها مقایسه کنید؛ یکی باعث تضعیف امنیت ملی و دیگری باعث تقویت و ارتقای امنیت ملی شد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به انتخابات های آینده گفت: برای برگزاری انتخاباتی مثل 92 هیچ راهی جزء داشتن احزاب قوی نداریم؛ احزاب قوی که دولتها نتوانند سرشان شیره بمالند، کنار این احزاب باید تشکلهای صنفی هم داشته باشیم.
اصلاح طلبان مطالبه یک حزب فراگیر دارند
عارف در پایان گفت: همه گروه هایی که خدمتشان رسیدیم چه اصلاح طلب چه مردمی، مطالبشان یک حزب فراگیر است؛ دوستان روی این مسئله که یک حزب فراگیر داشته باشیم یا احزاب را تقویت کنیم در حال بحثاند؛ اما هنوز به هیچ نتیجهای نرسیدیم، اگر به جمع بندی برسیم حتما با تعامل استانها خواهد بود.
لازم به ذکر است، اولین شعبه استانی بنیاد امید ایرانیان بزودی در استان خراسان رضوی راه اندازی خواهد شد.