محمود شریعتی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در گرگان، با بیان اینکه عدم موضع گیری قاطع در قبال رژیم صهیونیستی از دلائل مهم شکست اخوان بود، گفت: موضع گیری صریح و قاطعانه اخوان در قبال رژیم صهیونیستی حمایت افکار عمومی منطقه را در سیاست های خارجی و منطقه ای برای آنان فراهم خواهد کرد.
وی افزود: اخوان به عنوان یک گروه ریشه دار و با نفوذ در جامعه مصر و منطقه باید درک درستی از حوادث به وقوع پیوسته و جنس بازیگران در عرصه داخلی، منطقه ای و بین المللی و نوع مطالبات آنان که در برخی موارد همسو و همگرا و در برخی مسائل واگراست، داشته باشد.
یک تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان کفه ترازوی قدرت را بار دیگر به نفع اخوانی ها سنگین کرد، گفت: جامعه مصر جامعه ای متنوع با حضور جریان های عقیدتی، قومی و سیاسی گوناگون است اخوان باید بتواند به بخشی از انتظارات این گروهها که لزوما تضادی با مبانی دینی و ارزش های مصر ندارد خود را هماهنگ کند.
شریعتی ادامه داد: تجمیع سلفی ها از یک طرف و لیبرال ها از طرف دیگر امری آسان و قابل دسترس نخواهد بود؛ اما به هر روی بازگشت به قانون و پیوند منافع همه گروهها با آن و توافق بر مصادیق منافع ملی که حفظ ارزش های دینی هم، بخشی از آن به شمار خواهد رفت در دراز مدت خواهد توانست نوعی آشتی ملی را در بین گروه های بعضا متضاد فراهم آورد.
وی شرایط لازم الاجرا برای بازگردانی قدرت اخوان را تلاش و تاکید بر سیاست های فرهنگی و اجتماعی خود که بدون تردید منبع قدرت آنان به شمار می رود، ارتباط موثر و سازنده با کشورهای اسلامی در راس آن جمهوری اسلامی، موضع گیری صریح و قاطعانه اخوان در قبال رژیم صهیونیستی و از همه مهم ترسیم سند چشم انداز و توسعه مصر از سوی اخوان با مشارکت دیگر جریان ها خواند.
عضو هیات علمی دانشگاه جامع گلستان بیان کرد: ترسیم سند چشم انداز و توسعه مصر در کمترین زمان ممکن این کشور را از نیازهای مالی آمریکا و دیگر کشورها که عملا حاکمیت آن را با چالش مواجه کرده اند، بهبود می بخشد.
کنار گذاشته شدن مرسی برگ برنده اخوان است!
شریعتی تصریح کرد: برگ برنده اخوان در حال حاضر کنارگذاشته شدن دولت قانونی مرسی است که به نظر می رسد با توجه به مشارکت بخش قابل توجهی از مردم در مخالفت با وی باید تلاش کند آن را تبدیل به فرصت و نه تهدید کند.
رویکرد تاکتیکی اخوان باید «رفع بحران و لو حذف اخوان» باشد
وی در ادامه سخنانش با نگاهی به تحولات کنونی گفت: در مقطع کنونی با توجه به آنچه در عمل به وقوع پیوسته، فارغ از توجیه ناپذیری آن در دموکراتیزه کردن جامعه ( اشاره به کودتای ارتش در برکناری مرسی) ، اخوان باید تاکتیک خود را از مقاومت خیابانی به مقاومت انتخاباتی با تاکید بر «رفع بحران و لو حذف اخوان » دنبال کند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه جامع گلستان افزود: البته مقاومت خیابانی هم آثار خود را دارد؛ اما در دراز مدت امری فرسایشی و منفعلانه خواهد شد و مسئله مهم آن است که اخوان نباید با انعطاف ناپذیری مطالباتش، گروههای همسو و همراه خود را خلع سلاح کرده و از خود دور کند که ظاهرا جدایی حزب النور بیانگر چنین رفتارهایی است.
در تحولات مصر، آمریکا بازیگر پنهانی می باشد که از دهلیز ارتش بیرون زده است
شریعتی بیان داشت: نکته ای که نباید از آن غافل شد آن است که آمریکا به عنوان بازیگر پنهان در پهنه قدرت مصر که از دهلیز ارتش بیرون زده، حاکی از آن است که امکان بازگشت مرسی به قدرت امکان پذیر نیست.
وی خاطرنشان کرد: در این میان اخوان نباید بازی را واگذار کند، بلکه باید با اتخاذ سیاست های انعطاف پذیر و البته مطالبه محور بخش معترض مصر را به سمت خود جلب نماید و خود را مهیا مبارزه انتخاباتی کند؛ زیرا تحریم انتخابات در دراز مدت نمی تواند ثمربخش باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه جامع گلستان ادامه داد: در غیر این صورت با توجه به آنکه آرای اخوان در انتخابات گذشته شکننده بود در صورت مشارکت حداکثری واگذاری قدرت دور از انتظار نخواهد بود. اخوان باید با اعتماد به نفس و امید به آینده چه در قدرت بماند و یا کنار رود، حداقل پیگیر استیفای حقوق خود از طریق نهادهای بین المللی و محکوم کردن حوادث به وقوع پیوسته باشد.
شریعتی شکست مرسی را متأثر از عوامل داخلی مانند فقدان برنامه اقتصادی مشخص برای ساماندهی گسترده فقر و بیکاری، وابستگی و اعتماد بیش از اندازه به گروه های سلفی، تنگ کردن حلقه قدرت و بی توجهی به گروههای مرجع رقیب، تدوین پیش نویس قانون اساسی و سهل انگاری در قبال مخالفت های به وجود آمده و عدم پاسخگویی روشن و قانع کننده در این زمینه دانست.
حذف جریان شناسنامه داری چون اخوان دور از تصور است
وی با بیان اینکه در عالم سیاست، ناممکن ها می تواند به ممکن و ممکن ها به ناممکن تبدیل شود، گفت: حذف جریان شناسنامه داری چون اخوان که ریشه در هشتاد سال فعالیت فرهنگی، آموزشی و اجتماعی دارد از عالم سیاست کمی دور از تصور است، آنچه ممکن است اخوان را در معادله قدرت دچار فرسایش کند، نه به خاطر اهداف و یا آرمان های آن، بلکه به دلیل انتخاب روش ها و تاکتیک های آسیب پذیر آن است.
عضو هیات علمی دانشگاه گلستان در پاسخ به اینکه رویکرد مردم چگونه تغییر خواهد کرد، بیان کرد: تغییر رویکرد مردم، از طرفی بستگی به رفتار و روش های اخوان در قبال حوادث به وقوع پیوسته دارد و از طرفی هم به آرایش بندی گروه های مخالف باز خواهد گشت؛ زیرا ائتلاف به وجود آمده از شکنندگی برخوردار است و اخوان با تدبیر می تواند آن را به نفع خویش تغییر دهد.
متأسفانه ساختار بین الملل عرصه تحکیم منافع دولت هاست نه به رسمیت شناختن حقائق آن
شریعتی در رابطه با موجه بودن یا نبودن دولتی که با کودتای نظامی به وجو آید، اظهار داشت: چنین دولتی به لحاظ حقوق بین الملل به رسمیت شناخته نمی شود؛ اما به لحاظ سیاسی آری؛ هرچند ساختار قدرت در عرصه بین المللی به سمت چند قطبی شدن پیش می رود که نهادها و دولتهای مستقل از جمله جنبش غیرمتعهدها در این زمینه قابل ذکر هستند؛ اما واقعیت آن است که بخشی از این دولتها به بلوک غرب وابسته اند و در عمل قدرت تصمیم گیری مستقل ندارند.
وی افزود: بر حسب آنکه غالب دولتها بر اساس رئالیسم سیاسی بر این عقیده اند که منافع ما سیاست های ما را تعیین خواهد کرد؛ لذا در عرصه روابط خارجی دور از انتظار نیست که چنین دولتی به رسمیت شناخته شود همچنانکه دولت های کودتا در دهه های گذشته در ترکیه و الجزایر به رسمیت شناخته شدند.
این تحلیلگر سیاسی همچنین خاطرنشان کرد: البته اخوان می تواند با به کارگیری نیروهای کارآمد خود در عرصه بین المللی به دنبال روشنگری در این زمینه باشد و متاسفانه ساختار بین الملل عرصه تحکیم منافع دولت ها و ملت ها و نه لزوما عرصه حقائق و به رسمیت شناختن آنهاست.