به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، دور سوم مذاکرات ساعت 13 به وقت محلی با دو ساعت تاخیر آغاز شد چرا که اعضای گروه 1+5 در حال مشورت با یکدیگر بودند.
طبق توافق شب گذشته قرار بود، دور سوم مذاکرات ساعت 11 به وقت محلی آغاز شود.
در دور اول مذاکرات ایران و گروه 1+5 که صبح روز گذشته (سه شنبه 23) مهر در محل دفتر اروپایی سازمان ملل متحد برگزار شد، جمهوری اسلامی ایران طرح پیشنهادی جدید خود را در قالب یک پاورپوینت به اعضای گروه 1+5 متشکل از کشورهای آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، چین و آلمان ارائه کرد.
عراقچی گرچه درباره چارچوب این طرح پیشنهادی توضیحاتی برای خبرنگاران رسانه های داخلی ارائه کرد اما گفت که این طرح محرمانه است و تا به نتیجه رسیدن مذاکرات، محرمانه باقی می ماند.
طرح پیشنهادی تهران «پایانی بر یک بحران غیر ضروری؛ آغازی برای افق های جدید»closing an unnecessary crisis and opening new horizons نام دارد که شامل یک نقشه راه و هدف مشترک و نیز گام های اول و پایانی است.
در دور دوم مذاکرات به ریاست عراقچی و اشمید نیز طرفین وارد جزئیات شدند که درباره گام های اعتماد ساز جمهوری اسلامی ایران بحث و گفت و گو شده است.
بنا بر این گزارش سطح و میزان غنی سازی و نیز اجرای پروتکل الحاقی از موضوعات مورد بحث در دور دوم مذاکرات بود و به گفته عراقچی، اجرای پروتکل الحاقی و سطح و میزان غنی سازی از گام های پایانی است.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران تصریح کرد که تهران سعی داریم برای همه خطوط قرمز خود راه حل های جدیدی پیشنهاد دهد تا نگرانی های منطقی طرف مقابل رفع شود؛ به عنوان نمونه اگر خروج مواد هسته ای از کشور یکی از خطوط قرمز ماست، سعی می کنیم از طرق دیگر این موضوع را رفع کنیم.
قرار است امروز در سومین دور مذاکرات، درباره گام های متقابل 1+5 یعنی نحوه لغو تحریم ها بحث و گفت و گو شود. نشست سوم طرفین قرار بود ساعت 9 صبح به وقت محلی ژنو برگزار شود اما به درخواست طرف مقابل به منظور داشتن آمادگی بیشتر برای مذاکره با دو ساعت تاخیر یعنی در ساعت 11 به وقت محلی برگزار خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه ایران شب گذشته به خبرنگاران رسانه های داخلی گفت که در روز نخست مذاکرات، شاهد تغییر لحن 1+5 بودیم که امیدواریم امروز (چهارشنبه ) شاهد تغییر رویکرد آنها نیز باشیم.
وی گفت که اکنون درباره اینکه مذاکرات رو به پیشرفت بوده یا نه، سخن نمی گوییم و قضاوت زود هنگام نیز نمی کنیم چرا که منتظریم امروز تغییر رویکرد و رفتار 1+5 را در مذاکرات شاهد باشیم.
مذاکرات ژنو که به زبان انگلیسی بوده، مذاکراتی محتوایی و جدی میان طرفین است تا گام های متقابل یکدیگر و نیز دورنمای مذاکرات خود را بصورت روشن و شفاف تعیین کنند.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و «کاترین اشتون» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکنون دوباره با یکدیگر دیدار و گفت و گو کرده اند که بار اول طرفین درباره کلیات و نیز طرح پیشنهادی ایران و بار دوم به منظور جمع بندی مذاکرات انجام شده درباره جزئیات گفت و گو کرده اند.
ظریف و اشتون فقط در دور نخست مذاکرات حضور داشتند اما از دور دوم مسوولیت مذاکرات را به معاونان خود واگذار کردند و همچنان ریاست هیات ایرانی و نیز طرف مقابل برعهده آنها است.
علاوه بر عراقچی، «مجید تخت روانچی» معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه، «حمید بعیدی نژاد» مدیرکل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه، «داود محمدنیا» مشاور حقوقی وزیر امور خارجه و «محمد امیری» مدیرکل پادمان های سازمان انرژی اتمی ایران در مذاکرات حضور دارند.
«وندی شرمن» به نمایندگی از دولت آمریکا، «سرگئی ریابکوف» به نمایندگی از سوی فدراسیون روسیه، «ژاک اودیبر» به نمایندگی از سوی جمهوری فرانسه، «وانگ مین» به نمایندگی از سوی جمهوری خلق چین، «سایمون گس» به نمایندگی از سوی دولت انگلیس، و «هانس دیتر لوکاس» به نمایندگی از سوی جمهوری فدرال آلمان در این مذاکرات حضور دارند.
علاوه بر دو دور مذاکره از روز گذشته تاکنون، عراقچی دو بار با همتای روسی خود «سرگئی ریابکوف» و نیز با «وندی شرمن» معاون وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا به صورت جداگانه دیدار و گفت و گو کرد.
امروز در حاشیه مذاکرات، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه با «سایمون گس» معاون وزیر خارجه انگلیس دیدار و طرفین درباره روابط دو جانبه و نیز موضوع هسته ای گفت و گو خواهند کرد.
همچنین ظریف با همتای سوئیسی خود که برای چهارمین بار میزبان برگزاری مذاکرات ایران و 1+5 است، دیدار و گفت و گو خواهد کرد.