گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ ارائه راهکار و برنامه برای حل مشکلات اقتصادی در مدت زمان 100 روز؛ این مهمترین وعده حسن روحانی در طول تبلیغات ریاست جمهوری و چند روز بعد از برنده شدن در انتخابات بود. روحانی در برنامه مناظره انتخاباتی خود در شبکه یک گفت: در برنامه مدون من علاوه بر برنامه برای حل مشکلالت اقتصادی اجتماعای سیاست داخلی سیاست خارجی و امور فرهنگی برنامه کوتاه مدت یک ماه و 100 روزه جود دارد.
وی همچنین اعلام کرده بود: ما میتوانیم در زمان کوتاه تحول اقتصادی به وجود آوریم و با ایجاد یک دوره تنفس مشکلات را حل کنیم.
حسن روحانی همچنین در نخستین حضورش در مجلس شورای اسلامی بعد از انتخابات گفت: «یک بار اوضاع کشور را بررسی کردیم و از مسئولان فعلی اجرایی کشور هم استفاده کردیم. گرچه نتیجه این است که نظرات فاصله زیادی با هم داشت، کارگروههای ما اوضاع را با آمار و ارقام به گونه ای بررسی کردند و مسئولان اجرایی به گونهای دیگر. الان در مقام قضاوت نهایی نیستم، قاعدتا دولت در شروع کارش در 100 روز اول، تلاش خواهد کرد واقعیات کشور را به مردم، مقام معظم رهبری و نمایندگان ملت عرضه کند. دولت آینده خواهد گفت چه چیزی را تحویل گرفته و با چه چیزی مواجه است و راه حل را چگونه می بیند.»
همچنین حسن روحانی صبح روز شنبه دوم شهریور ماه در حاشیه تجدید بیعت اعضای هیات دولت با آرمانهای بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی به مناسبت آغاز هفته دولت گفت: در جلسه این هفته هیات دولت در روز یکشنبه، دولت کارگروهی مشخص میکند که ظرف 15 روز تمام موانعی را که در راه رونق اقتصادی، اشتغال، راهاندازی بنگاههای کوچک و بزرگ و تحرک اقتصادی در بخش صنعت، کشاورزی،خدمات وجود دارد شناسایی کند و راهکارهای مناسب برای رفع این موانع را ارائه دهد تا در جلسات بعدی هیات دولت مورد بررسی قرار گیرد.
وی در تشریح شرایط اقتصادی کشور افزود: شرایط کشور از نظر اقتصادی دارای رکود و تورم است و در اصطلاح دچار رکود تورمی است.وی با اضافه کردن این نکته که ظرف 15 روز آینده تمام موانع رونق اقتصادی شناسایی خواهد شد افزود: به مردم وعده میدهیم که طبق وعدههای قبلی، حتما طی 100 روز اول یا کوتاهتر، اقدامات ضروری و فوری در این زمینه انجام دهیم و نتیجه کار را به مردم بگوییم.
همه موارد ذکر شده در بالا به خوبی نشان می دهد که روحانی چندین بار در طول این چند ماه به برنامه 100 روزه ای که دارد اشاره کرده و در این مسیر جدی است. امروز سیزدهم آبان ماه، نود و یکمین روز از مدت زمانی است که رئیس جمهور وعده داده است در آن تحولات چشمگیری در حوزه اقتصاد رخ دهد.
ابتدا نگاهی به جدیدترین آمار بانک مرکزی می اندازیم.
در این گزارش که به صورت هفتگی از سوی بانک مرکزی منتشر می شود قیمت 11 قلم کالای خوراکی و تغییرات آن نسبت به هفته قبل تر و یک ماه قبل تر منتشر می شود.
در گزارش هفته قبل بانک مرکزی از 11 قلم کالای مورد بررسی، نسبت به یک هفته قبل از آن قیمت شش قلم افزایش، سه قلم ثابت و دو قلم کاهش داشته است. همچنین از 11 قلم کالای خوراکی بررسی شده قیمت 9 کالا نسبت به یک ماه قبل تر آن افزایش یافته و یک قلم ثابت و یک قلم دیگر کاهش یافته است.
همانگونه که گزارش بانک مرکزی می گوید قیمت بیشتر کالاهای خوراکی اصلی نه تنها کاهش نداشته بلکه افزایش نیز یافته است.
به سراغ نرخ تورم می رویم. بازهم به گزارش های بانک مرکزی رجوع می کنیم. بانک مرکزی نرخ تورم تیر و مرداد ماه را به ترتیب 37.5 و 39 درصد اعلام کرده است.
این بانک همچنین نرخ تورم شهریور و مهر را به ترتیب 40.1 و 40.4 درصد اعلام کرده است.
بر مبنای گزارش های بانک مرکزی نرخ تورم نیز که معیاری برای وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم است نه تنها کاهش نیافته بلکه روند صعودی داشته است.
در زمینه شفافیت اقتصادی و ارائه آمارها به مردم نیز تا کنون چنین اتفاقی نیفتاده است. در یک نمونه از ارائه آمار و ارقام، برای اعلام موجودی صندوق توسعه ملی مقادیر مختلفی منتشر شد که هر کدام با دیگری چند میلیارد دلار اختلاف دارشتند و در نهایت سازمان بازرسی کل کشور برای شفاف سازی موجودی این صندوق را اعلام کرد.
البته این را نیز نباید فراموش کرد که برای حمایت از تولید ملی در جلسه هیات دولت 35 مصوبه به تصویب رسید. این مصوبه ها راهکارهای حمایت از تولید داخلی را عنوان و مسیر را هموار می کند که طبیعتا در 3 ماه قابل پیگیری نبوده و باید در مدت زمان طولانی تری به دنبال نتیجه گیری آن باشیم در حالی که در این گزارش ما به طرح 100 روزه رئیس جمهور اشاره کرده ایم.
در موضوع خودرو نیز که موضع گیری وزیر صنعت، معدن و تجارت قیمت ها را در مسیر صعودی قرار داده است. قیمت ارز و سکه نیز اگر چه به یک ثبات نسبی رسیده اما دولت از پایین آمدن آن جلوگیری کرد.
حال تنها 9 روز به پایان وعده 100 روزه حسن روحانی برای تغییر شرایط اقتصادی و معیشتی مردم ایران و ارائه راهکار و برنامه باقی مانده است. با دیدن آمارهای 91 روز گذشته براحتی میتوان نتیجه گرفت که تحول شگرفی در این زمینه رخ نداده است. اگر چه از همان ابتدا برخی از کارشناسان این وعده را نشدنی و غیر قابل انجام می دانستند اما تاکید چند باره رئیس جمهور بر آن ذهن ها را به سمتی هدایت کرد که این وعده محقق شدنی است.
حال اگرچه مبرهن است در 9 روز آینده نیز تحولی در معیشت و اقتصاد کشور پدید نمی آید اما باز ما منتظر هستیم تا سخنان رئیس جمهور را در پایان 100 روز بشنویم و هم اکنون نیز یادآوری می کنیم که تنها 9 روز به پایان 100 روز باقی مانده است.
اما تکيه بر اين شعار پوچ به اين دليل است که
يک :
به هر کسي که مي خواد راي بياره بگيم که برا راي گرفتن از مردم رنج کشيده بيخودي وعده نده
دو :
به مردم بگيم که انقدر مغزشونو اک نگه ندارن که بيخودي هر وعده بي اساس و شلي را قبول کنن
تحريم رو کي به ملت تحميل کرد؟ جز احمدي
و الا خرابکاري هاي احمدي نژاد رو هيچ کس به اين زودي ها نميتونه درست کنه.
خدا را شکر که اون دوره تموم شد...
من يه سوال دارم : واقعا مردم چجوري اين حرفو باور کردن...؟