به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نشست هم اندیشی اصحاب و تشکلهای نشر با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته با حضور جمعی از مسئولان این وزارتخانه از جمله سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی؛ محمدرضا وصفی، مدیر اداره مجامع و تشکلهای فرهنگی؛ همایون امیرزاده، مشاور فرهنگی؛ محمد اللهیاری، دبیر اداره کتاب و کتابخوانی؛ علی شجاعی صائین، رئیس خانه کتاب؛ نادر قدیانی، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران؛ احمد عطایی، نایب رئیس اتحادیه کتابفروشان تهران و جمعی از اساتید تعاونی چاپ و نشر در تالار آبگینه برگزار شد.
در ادامه مراسم عطایی، نایب رئیس اتحادیه ناشران با بیان اینکه بحث درباره ممیزی کتاب و بایدها و نبایدهای بر سر راه انتشار آن، موضوع تازه ای نیست، گفت: بارها مسئولان و دست اندرکاران حوزه نشر درباره این موضوع سخن گفته اند.
وی با اشاره به صحبت های مطرح شده در حوزه ممیزی کتاب اظهار داشت: طولانی شدن پروسه تولید کتاب که منجر به زیان اقتصادی ناشر می شود، کاهش تولید و در نتیجه کاهش سطح مطالعه در جامعه، تقاضای خریداران کتاب جهت تهیه کتاب های چاپ های قبل که نتیجه بی اعتماد به محتوای کتاب های چاپ جدید است و نامشخص بودن پاره ای از ضوابط و آیین نامه ها و تصمیم گیری های سلیقه ای تا آنجا که به توقف فعالیت بعضی از ناشران منجر شده را می توان از جمله محورهای صحبت های مطرح شده در این زمینه از سوی مسئولان دانست.
نایب رئیس اتحادیه ناشران با بیان اینکه بحث ممیزی کتاب می تواند از دو طریق در دستور کار وزیر ارشاد قرار گیرد، اظهار داشت: یکی از آنها برنامه بلندمدت یعنی بسترسازی برای اجرای مطلوب اصل 44 قانون اساسی و مشخص کردن چارچوپ آن به منظور انتقال نظارت بر این موضوع از قوه مجریه به قوه قضائیه است؛ در واقع باید فرآیند نظارت بر محتوای کتاب ها همانند مطبوعات پس از انتشار اثر صورت پذیرد.
عطایی در همین زمینه افزود: در بخش برنامه کوتاه مدت هم باید بازنگری و اصلاح کارشناسانه مصوبه آیین سیاست و ضوابط نشر کتاب شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گیرد؛ چرا که این مسئله می تواند تا تصویب قوانین جدیدتر به طور موقت راهگشای رفع مشکلات حاکم بر نشر کتاب باشد.
وی با بیان اینکه اصل 44 قانون اساسی بر مشارکت هر چه بیشتر مردم در امور کشور تاکید دارد، گفت: با توجه به فعالیت بخشی از افراد جامعه در حوزه کتاب به عنوان یک فعالیت اقتصادی – فرهنگی، قطعاً لزوم واگذاری بخش هایی از امور مربوط به کتاب از دولت به بخش غیردولتی ضرورت بیشتری می یابد.
نایب رئیس اتحادیه ناشران در همین زمینه اضافه کرد: واگذاری مسئولیت مدیریت برگزاری نمایشگاه های کتاب اعم از داخلی و خارجی به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، مشروط کردن صدور پروانه نشر با نظر مثبت اتحادیه به جهت تعیین صلاحیت های حرفه متقاضیان و حضور نمایندگانی از اتحادیه در جلسات سیاست گذاری های مربوط به حوزه نشر از جمله مواردی است که باید اجرایی شود.
عطایی اظهار داشت: انتظار داریم تا مسئولان وزارت ارشاد تمام تلاش خود را برای تحقق بهره وری صنف نشر کشور از یارانه های تولیدی به کار برند تا بستر ثبات و آرامش در فضای کسب و کار این حوزه فراهم شود.
وی افزود: برگرداندن و بهره گیری مجدد ناشران از بودجه مابه التفاوت خرید کاغذ با ارز دولتی و آزاد که متاسفانه در دولت قبلی به دیگر حوزه ها اختصاص داده شده بود؛ اختصاص وام های کم بهره بانکی و سهولت در پرداخت آن از منابع حمایتی، کوشش در جهت ابلاغ قطعی برخورداری معافیت مالیاتی کتابفروشان، کاهش تعرفه های خدماتی از قبیل پست، انرژی، بیمه و ... و همچنین تجدیدنظر در مصوبه کاربری فرهنگی تصویب شده در شورای اسلامی شهر تهران و تسری آن به دیگر استان ها از جمله مواردی است که می تواند به کاهش رکورد در بازار صنعت نشر کمک کند.
نایب رئیس اتحادیه ناشران افزود: پذیرش معاهدات جهانی حقوق بشر، بسترسازی برای تشکیل آژانس های ادبی، حمایت و تشویق ناشران علاقه مند برای تولید آثار ایرانی به زبان های دیگر و تشویق ناشران و حمایت از آنان برای حضور در نمایشگاه های خارجی از جمله مواردی است که می تواند به ارتباط فرهنگی ما با دیگر کشورها کمک کند.
عطایی با بیان اینکه امروزه آموزش نیروی انسانی و آموزش های قبل و حین کار در سلسله برنامه های مدیریتی از جایگاه ویژه ای برخوردار است، ادامه داد: این در حالی است که نشر کشور ما بیشتر بر پایه استاد شاگردی استوار و در حال آزمون و خطاست؛ از این رو برای دستیابی به یک نشر پویا و مدرن، ایجاد یک نظام پژوهشی و یک سیستم آموزشی کارا از واجبات است و امید می رود این سیستم با حمایت مسئولان جدید وزارت ارشاد ایجاد شود.
وی در پایان با اشاره به فعالیت های صورت گرفته توسط این اتحادیه خاطرنشان کرد: برگزاری 30 دوره آموزشی صنعت نشر، برگزاری سه دوره آموزشی برای مدیران با همکاری آکادمی نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت و برگزاری چندین دوره آموزشی کتاب فروشی و کتاب پردازی از جمله اقدامات صورت گرفته توسط اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران است.