گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ جمعیت هلال احمر سه سازمان دارد؛ سازمان امداد و نجات که کاملاً شناخته شده است، سازمان جوانان که ورودی سازمان داوطلبان است و افراد از پیش دبستانی تا 29 سالگی عضو این جمعیت میشوند و سازمان داوطلبان که افراد 29 ساله به بالا به عضویت آن درمیآیند؛ هر دو سازمان جوانان و داوطلبان در زمانی که حادثهای رخ میدهد بهعنوان پشتیبان سازمان امداد و نجات فعالیت می کنند.
جمعیتهای ملی هلال احمر و صلیب سرخ در سراسر جهان وظیفه دارند براساس اصول هفتگانه نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر (انسانیت، بیغرضی، بیطرفی، عدم وابستگی، خدمات داوطلبانه، یگانگی و جهانشمولی) نسبت به ارائه خدمات انسان دوستانه و حمایت از مددجویان اقدام کنند.
داوطلبان جمعیت هلال احمر اشخاصی هستند که به اصول جمعیت احترام گذاشته و در قالب گروههای داوطلبی مهارت، هدایت، حمایت و مشارکت، به صورت سازماندهی شده، خدمات مربوطه را ارائه می کنند.
اعضای این جمعیت اشخاصی هستند که متعهد به اصول بنیادین جمعیت و نشر آن بوده و از اساسنامه پیروی، و نسبت به اجرای مصوبات مجمع عمومی و شورای عالی جمعیت اقدام می کنند.
سازمان داوطلبان به منظور احیا و تحقق اصل خدمات داوطلبانه، با هدف حمایت از اقشار آسیبپذیر از طریق سازماندهی و بهرهگیری از توان و مساعدت افراد و اقشار توانمند، در سال 1338 تشکیل شده است و تا کنون خدمات متنوعی چون کمک به درمان بیماران محروم، حمایت از کودکان آسیبدیده و باقیمانده از حوادث و سوانح، کمک به آسیبدیدگان باقیمانده از زلزله، سیل و سایر بلایای طبیعی، مشارکت در جذب کمک های مردمی برای جبهه های جنگ و ... را ارائه کرده است.
در همین رابطه، پای صحبت فرحناز رافع به عنوان رئیس جمعیت هلال احمر نشستیم. در ادامه مشروح این مصاحبه را می خوانید:
«خبرگزاری دانشجو»- مواقعی که حادثهای رخ نداده و نیاز به کمکهای داوطلبانه نیست، این سازمانها چه اقداماتی انجام میدهد؟
رافع : زمانی که حادثهای در کشور رخ نداده، مأموریت امداد و نجات در حوادث و سوانح برای این سازمان وجود نخواهد داشت و سازمان داوطلبان به انجام اقدامات بشردوستانه، ترویج صلح و تعاون بشردوستانه بخصوص در مناطق محروم و در محلهایی که نیازهایی وجود داشته باشد، به کمک افراد نیازمند میروند و به اجرای پروژههای محرومیتزدایی در قالب کاروانهای سلامت میپردازند.
همچنین کمیتههای پزشکی و پیراپزشکی اقدامات بسیاری برای محرومان کشور انجام دادهاند.
«خبرگزاری دانشجو»- فعالیتهای سازمان دواطلبان به صورت مستمر به محرومان ارائه میشود؟
رافع : با اینکه در حوزههای معیشتی طرحهای خدمترسانی، فعالیتهای بسیار گستردهای را داریم، اما مثل کمیته امداد و یا بهزیستی عمل نمیکنیم و افرادی را به صورت مستمر تحت پوشش قرار نمیدهیم.
فعالیتهای این سازمان به صورت غیرمستمر است، یعنی هر جا که احساس می کنیم نیازی هست، با توجه به توان و مشارکت مردمی، کمکهای مردمی را سازماندهی میکنیم و در قالب پروژههای محرومیتزدا در منطقه به انجام وظیفه می پردازیم.
«خبرگزاری دانشجو»- این سازمان چه تعدادی خانه داوطلب دارد؟
رافع : سازمان داوطلبان چهار هزار خانه داوطلب در سراسر کشور دارد که در برخی از روستاها و در تمامی شهرها، این خانهها فعالیت میکنند؛ حدود 700 هزار نفر در این خانههای داوطلب اقدامات نوع دوستانه و بشر دوستانه را در قالب چهار گروه مشارکت، هدایت، مهارت و فعالیت انجام میدهند و برنامهها را سازماندهی و اجرا میکنند.
«خبرگزاری دانشجو»- در هنگام زلزله، سازمان داوطلبان چه اقداماتی انجام میدهد؟
رافع : در هنگام وقوع زلزله اعضای داوطلب ما وظیفه جمعآوری کمکهای مردمی، بستهبندی، توزیع، ارائه خدمات اجتماعی به آسیب دیدگان و بازتوانی حادثه دیدگان، بخصوص زنان و کودکان را برعهده دارند.
«خبرگزاری دانشجو»- در زمینه فرهنگسازی و بالا بردن کمکهای اجتماعی چه اقداماتی انجام دادهاید؟
رافع : زمانهایی که در کشور حادثهای وجود نداشته باشد برای افزایش مشارکتهای اجتماعی و سطح فرهنگی مردم، تلاشها و اقدامات زیادی انجام دادهایم؛ هر چقدر حضور مردم در فعالیتهای نوع دوستانه بیشتر باشد مشارکت نیز ارتقا مییابد و هم اکنون به دلیل افزایش مشارکتها، به سمت جامعه توسعه یافته در حرکت هستیم.
«خبرگزاری دانشجو»- در جامعههای توسعه یافته و در حال گذر، مشارکتهای مردم چگونه است؟
رافع : جوامعی که توسعه پیدا کردهاند از توان و نیرو و ظرفیت مردم بهره می برند ؛ چرا که هیچ دولتی به تنهایی نمیتواند تمام مشکلات مردم را برطرف کند و حتماً باید ظرفیتسازی شده و از تمام ظرفیتهای مردم استفاده گردد.
سازمان داوطلبان بهعنوان یک سازمان عامالمنفعه بوده و تلاش میکند افزایش مشارکتهای مردم را داشته باشد؛ امیدوارم بتوانیم از توان و کمک های مردم استفاده کنیم، مشارکتها را افزایش دهیم و جامعه را از در حال توسعه و در حال گذر خارج کرده و به جامعه توسعه یافته برسانیم؛ در این راستا تلاش های بسیاری صورت گرفته است، اما انتظار داریم سایر سازمانها و ارگانها نیز در این مسیر به ما کمک کنند.
«خبرگزاری دانشجو»- چه برنامههایی برای سالهای آینده دارید؟
رافع : بیشترین تلاش ما بر روی فرهنگ سازی است؛ یعنی به جای اینکه داوطلب را برای کمک کردن فرابخوانیم، داوطلبان خود پیشرو و پیشقدم باشند. تلاش ما فعالیت داوطلبانه است؛ یعنی بستری را ایجاد کنیم که افراد داوطلب کمک کردن به دیگران شوند و فعالیتهای نوع دوستانه انجام بگیرد.
سازمان داوطلبان به تنهایی نمیتواند به مردم کمک کند و تمام سازمانها و نهادها باید با ما همراه شوند.
«خبرگزاری دانشجو»- انتظار شما از مردم و کمکهای آنها چیست؟
رافع: حضور مردم در این سازمان تنها در کمکهای مالی خلاصه نمیشود و ما نیز چشم انتظار کمکهای ریالی مردم نیستیم، بلکه ما به دنبال فکرها و ایدههای آنها در انجام امور نوع دوستانه ایم، مثل طرح نیابت که برای بازتوانی سالمندان از طرف داوطلبان ارائه شد.
«خبرگزاری دانشجو»- در طرح نیابت چه کمکی به کهنسالان کردید؟
رافع: در این طرح از جوانان خواسته شد که به نیابت از فرزند سالمند، کهنسالی را تحت پوشش قرار دهند؛ در این پروژه جوانان برای پیرمردان یا پیرزنان کتاب میخوانند و آنها را به گردش و تفریح و کانون گرم خانواده خود میبرند، تمام این اقدامات باعث میشود که این سالمند بازتوان شود و از افسردگی خارج شده و امیدش به آینده افزایش یابد.
در کنار این امر، محققان دریافته اند که هر کسی که فعالیت داوطلبانه و خیریه انجام میدهد کمتر افسرده میشود، به امراض قلبی کمتر دچار شده و از احساس آرامش روحی و روانی و امنیت بیشتری برخوردار است، به این ترتیب و با ترویح اقدامات خیرخواهانه، سلامت اجتماعی روحی و روانی جامعه تضمین میشود.
«خبرگزاری دانشجو»- در روز جهانی داوطلبان توصیه یا درخواستی دارید؟
رافع: در این روز از تمام مدیران و مسئولان نظام که عضو این سازمان هستند، درخواست میکنم که کمک کنند تا مشارکت اجتماعی را بالا ببریم و از مردم برای حل مسائل کمک بخواهیم، همان طور که در هشت سال دفاع مقدس، وقتی کمکهای مردمی وارد شد، تمام مشکلات حل گردید.
«خبرگزاری دانشجو»- با چه مشکلاتی هم اکنون مواجهید؟
رافع: بزرگترین مشکلات این سازمان، مشکلاتی است که مردم دارند که شامل معیشت و اقتصاد می شود؛ علاوه بر این از مردم برای حل مشکل سلامت کمک می خواهم، البته دریافت کمکهای مردمی نیز باید برنامهریزی شده باشد.
«خبرگزاری دانشجو»- برای زلزلهزدگان بوشهر چه اقداماتی انجام دادید؟
رافع: چون زلزله بوشهر زلزله بزرگی نبود، داوطلبان استانهای فارس و بوشهر کمکهایی را انجام دادند و پزشکانی را به منطقه اعزام کردند و فعالیتهای چشمگیری صورت گرفت، به نحوی که نمایندگان کمیسیون اجتماعی از رئیس جمعیت هلال احمر به خاطر فعالیتهایی که در بوشهر انجام داد، تقدیر کردند.
«خبرگزاری دانشجو»- کمکهای مردمی در سالهای اخیر کاهش یافته است؟
رافع: نه. در سالهای اخیر کمکهای مردمی افزایش چشمگیری داشته است. سال گذشته با 195 میلیارد تومان کمکهای مردمی (نقدی و غیرنقدی)، خدماتی به نیازمندان ارائه شد، به طوری که به هفت میلیون نفر خدمات ارائه دادیم، اما هم اکنون در شش ماه اول توانستیم به چهار میلیون نفر خدمات ارائه بدهیم و اگر همین روند تا پایان سال ادامه پیدا کند، می توانیم بیش از یک میلیون نفر را تحت پوشش قرار بدهیم.
«خبرگزاری دانشجو»- رویکرد شما در این 100 روز چگونه بود؟
رافع: در حوزه سلامت، سازمان داوطلبان بیشترین اقدامات را انجام داده است، به طوری که در سال گذشته 890 کاروان سلامت داشتیم، اما در این 100 روز 731 کاروان سلامت؛ رویکرد ما به سمت سلامت جامعه و مردم است و بیش از 587 هزار نفر را تحت پوشش خدمات درمانی قرار دادهایم.
2215 چادر سلامت در مناطق شهری برپا کردیم و در اجرای پروژههای محرومیتزدا در این 100 روز 412 پروژه محرومیتزدایی استانی و شهرستانی در سراسر کشور داشتیم که 376 پروژه مربوط به شهرستانها و 36 پروژه با همکاری نهادهای مردمی انجام شده است.
«خبرگزاری دانشجو»- در حمایت از بیماران صعبالعلاج چه اقداماتی انجام دادهاید؟
رافع: سال گذشته 3000 نفر را برای حمایت از بیماران جذب کردیم؛ امسال هم در این 100 روز 571 نیکوکار را جذب کردیم و به بیش از 10هزار نفر خدماتی ارائه نمودیم.
در این 100 روز فرآیند اجرا را اصلاح کردیم و مهندسی مجدد انجام دادیم و برای کاروانهای سلامت آمایش سرزمینی را در نظر گرفتیم (یعنی کدام استانها، استانهای برخوردارند و کدام استانها بیشتر مشکل دارند.)