گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ سال 92 بدون در نظر گرفتن دوماه پایانی برای بازار بورس سال خوشایندی بود و این بازار رشد قابل توجهی را در تمامی صنایع تجربه کرد هرچند در دو ماه پایانی سال غالب صنایع با کاهش ارزش سهام مواجه شدند و سهامداران تازه وارد که به دلیل بی تجربه گی دیر وارد این بازار شده بودند پس اندکی ضرر از این بازار خارج شدند.
با این اوصاف به نظر می رسد سال 93 نیز شاهد رونق در بازار سرمایه باشیم هرچند این رونق به دلیل تجربه دو ماه اخیر مانند ده ماه ابتدایی سال گذشته سریع و نوسانی نخواهد بود.
دلیل این مدعا آن است که از میان بازارهایی تامین کننده سرمایه تولیدی بازار پولی فعلا در جذب سرمایه ها ناتوان است و تبعا توان کمی را برای ارائه تسهیلات به این بخش خواهد داشت و لذا نمی تواند رقیبی برای جذب سرمایه های موجود در جامعه و بورس باشد.
از سوی دیگر سرمایه های خارجی نیز کماکان نقش قابل توجهی را ندارند و تقریبا سهم آن ها نزدیک به صفر است و انتظار تغییر این شرایط در سال 93 نیز بی مورد خواهد بود و نباید روی این سرمایه ها نیز حسابی باز کرد. کسری بودجه دولت نیز اجازه مانور به آن نخواهد داد و سهم دولت در یرمایه گذاری بخش تولید محدود خواهد بود.
همه این موارد باعث می شود تا نیاز به بازار سرمایه بیش از گذشته در اقتصاد کشور احساس شود خصوصا اینکه رئیس جمهور و وزیر اقتصاد نیز بر ضرورت حمایت از بازار سرمایه تاکید کرده اند و اگر مسئولان اهتمام جدی به بازار سرمایه داشته باشند این بازار می تواند در سال 93 حدود 40 تا 50 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری جدید را به سمت بنگاههای کشور سوق دهد.
در شرایط کنونی همه اقتصاددانان اذعان دارند که برای خروج از رکود فعلی نمی توان پول جدید در جامعه تزریق کرد. یعنی اگر پایه پولی را رشد دهیم دوباره شاهد افزایش تورم خواهیم بود. لذا باید با حفظ سطح فعلی پایه پولی و حجم نقدینگی موجود در جامعه، چرخه معاملات و حجم خرید و فروش و سرعت گردش پول را بالا ببریم که این وضعیت از طریق بازار سرمایه محقق شدنی است.
بر این اساس اگر بتوانیم با حفظ پایه پولی و حفظ نقدینگی موجود سرعت گردش پول و سرعت خرید فروش کالا و خدمات را بالا ببریم به راحتی اقتصاد ایران از رکود خارج می شود بدون آنکه تورم افزایش پیدا کند و بازار سرمایه بهترین نهاد برای این کار است.
در مجموع به نظر می رسد اگرچه کاهش شدید ارزش برخی سهام در دو ماه گذشته به سلب اعتماد برخی سهامداران ار بازار بورس منتهی شده است دولت ناچار به تکیه بر این بازار است و با آغاز روند جدید صعودی بازار بخش بسیاری از سرمایه هایی که از بازار خارج شده اند مجددا به بورس بازگردند و موجب ایجاد رونق شوند. هرچند این رشد با تجربه سال 92 دیگر رشدی شدید نخواهد شد و احتمالا به مرور و با پیوستگی رخ خواهد داد.