به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، با شروع معاملات سال 93 در روز سهشنبه، شاخص کل بورس تهران در اولین روز سال 93 در عدد 79013.5 واحد ثابت مانده است. 93 درصد از ارزش معاملات کاسته شده و 51 درصد از شرکتها رشد یافتند.
در بین صنایع مختلف، شرکت های گروه سیمان بیشترین رشد روزانه را داشته و در طرف دیگر گروه فرآوردههای نفتی بیشترین کاهش را داشتند. پالایشگاه بندرعباس با افت 2.7 درصدی بیشترین کاهش را در بین 10 شرکت بزرگ بورسی داشت. از گروه پتروشیمی، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و از گروه فلزات اساسی دو شرکت ملی صنایع مس ایران و معدنی و صنعتی گل گهر بدون تغییر ماندند.
دو گروه فلزات اساسی و شیمیایی بزرگترین صنایع بورس به حساب آمده و در مجموع 36 در صد از سهم بازار را در اختیار گرفتند. بدین ترتیب پالایشگاهها و سایر شرکتهای گروه فرآوردههای نفتی در محدوده منفی بسته شدند. بیشتر شرکتهای سیمانی روند افزایشی داشتند. سیمان فارس و خوزستان و سیمان شرق با صف خرید بسته شدند.
در پایان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل بورس تهران کاهش یافت. به این ترتیب شاخص کل با افت 394 واحد معادل 0.5 درصد، به 78619.4 واحد رسیده است. 66 درصد از شرکتها کاهش ارزش را تجربه کردند. حجم و ارزش معاملات نسبت به روز قبل به ترتیب 37 و 31 درصد کاهش یافت و اکثر صنایع بزرگ از جمله محصولات شیمیایی، فرآوردههای نفتی و خودروسازی افت را تجربه کردند. گروه فرآوردههای نفتی بیشترین کاهش را در بین گروهها ثبت کرده است و پالایشگاه بندر عباس بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل گذاشت.
بانکهای پاسارگاد و صادرات بیشترین ارزش معاملات را داشتند، به طوریکه جمعا 14 درصد از ارزش کل معاملات را به خود اختصاص دادند. تمامی تولیدکنندگان محصولات نفتی به غیر از نفت بهران کاهش قیمت داشتند. پالایش نفت بندر عباس با 4 درصد کاهش در آخرین معامله در 12814 ریال با صف فروش بسته شده است. ابهام درباره نحوه قیمتگذاری محصولات پالایشگاهها و عدم انتشار صورتهای مالی بر اساس اعلامیههای شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از دلایل کاهش ارزش این شرکتها بود.
در روز شنبه، شاخص کل بورس تهران برای دومین روز متوالی کاهش یافته و با افت 0.5 درصدی معادل 379 واحد، در 78239.70 قرار گرفته است. 63 درصد از شرکتها و همه صنایع بزرگ(بجز خودرویی) کاهش ارزش را تجربه کردند. در میان شرکتهای بزرگ، تنها شرکت ارتباطات سیار ایران با رشد ارزش مواجه بوده است.
ارزش معاملات با افزایش نزدیک به 110 درصدی به بیش از دو برابر ارزش معاملات روز قبل رسیده است. این در حالی است که حجم معاملات افت 4.5 درصدی نسبت به روز قبل داشت. نزدیک به 30 درصد از افزایش ارزش معاملات، مربوط به معامله بلوکی شرکت تجارت الکترونیک پارسیان(رتاپ) میباشد. پس از آن شرکت ارتباطات سیار ایران بیشترین ارزش معاملات را داشت به گونهای که این دو شرکت بیش از نصف ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. پالایش نفت بندرعباس بیشترین تاثیر منفی را در افت شاخص داشت. این شرکت برای پنجمین روز متوالی با افت مواجه شد و نزدیک به 4 درصد کاهش یافت. در همین گروه شرکت نفت بهران با رشد 4 درصدی بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص داشته است.
تقریبا همگی خودروسازان با افزایش قیمت به کار خود پایان دادند. این در حالی است که صنعت خودرو تنها صنعت بزرگی است که تاثیر مثبت بر روی شاخص داشته است. همچنین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، از راهاندازی بازار داراییهای فکری و صندوقهای مخاطره پذیر در اوایل سال 93 در شرکت فرابورس خبر داد. در این صورت اختراعات، اکتشافات و طرحهای صنعتی در بازار داراییهای فکری فرابورس قابل معامله خواهند بود. صندوقهای مخاطره پذیر نیز منابع مالی لازم برای طرحهای کارآفرینی را تامین خواهند کرد.
یکشنبه بود که شاخص کل بورس تهران پس از دو روز متوالی افت، با 0.3 درصد رشد به 78469.2 واحد رسید. 73 درصد از شرکتها رشد داشتند. ارزش معاملات بیش از 45 درصد کاهش یافت اما تعداد معاملات 10 درصد بیشتر از روز قبل بود. بانکها، خودروسازان، تولیدکنندگان محصولات شیمیایی و فرآوردههای نفتی عمدتا رشد ارزش را تجربه کردند. اکثر بانکها نیز در معاملات روز جاری شاهد رشد بودند.
در روز دوشنبه، شاخص کل بورس تهران برای دومین روز پیاپی افزایش یافت و با رشد 0.4 درصد به 78741.3 واحد رسیده است. پالایش نفت بندر عباس بیشترین تاثیر مثبت و گروه مپنا بیشترین تاثیر منفی را در رشد 272 واحدی شاخص کل بر جای گذاشتند. ارزش معاملات نیز نسبت به روز قبل بیش از 40 درصد افزایش یافته و به 140 میلیارد تومان رسید.
قیمت سهام اکثر پالایشگاهها برای دومین روز متوالی افزایش یافت. پالایشگاه بندرعباس معاملات را با صف خرید به پایان رساند و بیشترین تاثیر را در رشد شاخص کل داشت. در غیاب پالایش نفت اصفهان، سایر شرکتها از جمله پالایش نفت لاوان، تهران و شیراز معاملات را در آستانههای بالایی قیمت روزانه به پایان بردند. حجم تقاضا برای شرکتهای فعال در صنعت خودروسازی قابل توجه بود. ساپیا در غیاب ایران خودرو معاملات این روز را نیز با صف خرید دنبال کرد تا برای دهمین روز متوالی با افزایش قیمت روبرو شود.
در گروه فلزات اساسی، ملی صنایع مس ایران (فملی) ضمن افزایش حجم معاملات با صف خرید به کار خود پایان داد. با توجه به پیشبینی شرکت در مورد افزایش صادرات از 28 درصد در سال 92 به 46 درصد در سال جاری، تغییرات قیمت جهانی مس در ماههای آتی از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.