کد خبر:۳۰۵۶۱۸
نوبری در دانشگاه تهران:

تلاش برای عادی سازی توقف فعالیت‌های هسته‌ای در کشور / اظهارات وندی شرمن نا بخشودنی است

سفیر سابق ایران در شوروی گفت: عده ای می خواهند ریشه فعالیت هسته‌ای ایران خشک شود، پس درصدد هستند تا افکار عمومی را برای توقف فعالیت ...
به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو» ناصر نوبری سفیر سابق ایران در شوروی با موضوع بررسی رویکرد سیاست خارجه و راهبرد هسته‌ای دولت یازدهم عصر امروز در دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت.
 
نوبری با اشاره به اینکه من اصولگرا یا اصلاح‌طلب نیستم، گفت: در کشور ما مد شده که اگر کاری را جناح اصولگرا انجام می‌دهند جناح اصلاح‌گرا آن را رد می کنند و برعکس در مورد اصولگرایان نیز همین اتفاق می‌افتد، اما مطالب من جناحی نیست بلکه کارشناسی است.
 
سفیر سابق ایران در شوروی ادامه داد: در ابتدای مذاکرات هسته‌ای من طرفدار آن بودم و حتی دعوا بر سر این بود که وقتی مذاکره می‌کنیم آیا شعار مرگ بر آمریکا بگوییم یا خیر! که من معتقد بودم باید هر دو کار را انجام دهیم زیرا در زمان ارتباط با روسیه نیز همین گونه بود و وقتی روابط گسترش یافت به صورت اتوماتیک شعار مرگ بر شوروی حذف شد. پس باید شعار مرگ بر آمریکا را تا زمانی که در مذاکرات به نتیجه نرسیده‌ایم ادامه دهیم زیرا اهرم فشار خوبی برای  آمریکا است.
 
وی با بیان اینکه من به متن توافق‌نامه به عنوان متنی حقوقی فنی ایراد دارم، خاطر نشان کرد: برای رئیس جمهور نیز ایرادات مدنظرم را نوشتم و این مسئله قبل از آن بود که ما بی‌سواد یا کم‌سواد خوانده شویم. در ابتدا همه فکر می‌کردند مذاکرات عالی است اما با مشکلاتی که ایجاد شد پیش‌بینی‌های من درست از آب درآمد، به عنوان مثال در آن نامه بیان کردم اینکه می‌گویند حق غنی‌سازی را گرفته‌ایم برعکس است حق ما از ام پی تی نیز کمتر شده زیرا در آن محدودیت برای ما گذاشته نشده اما در متن نوشته شده این گونه است که تعریف اندازه حجم و درصد غنی‌سازی باید با توافق آمریکایی‌ها صورت گیرد. حتی درباره محل مذاکرات نیز آنان باید نظر دهند و حتی اگر بخواهیم درباره مکان مذاکره نظر دهیم بندی از توافق‌نامه که من نام آن را بند مته گذاشته‌ام را به کار می‌برند یعنی یا همه یا هیچ.
 
سفیر سابق ایران در شوروی ادامه داد: وقتی تحریم‌های اصلی نفتی و بانکی دست آنان است ما به آنان محتاج هستیم همچنین آنان می‌توانند از این بند استفاده کنند و ما مجبوریم که کوتاه بیاییم، با این روش از ام پی تی پایین‌تر آمده‌ایم و آنان با این روش پیش می‌روند تا ما را به صفر برسانند زیرا در ام پی تی قرار نبود که درباره درصد و نیاز به غنی‌سازی با آمریکا توافق کنیم اما اکنون مجبور به انجام این کار هستیم.
 
نوبری با اشاره به اینکه برخی از دوستان از این توافق‌نامه به عنوان پیروزی یاد کردند و اینکه گمان کردند غنی‌سازی را گرفته‌ایم پس قطعنامه را اجرا نمی‌کنیم، تصریح کرد: اگر قرار بود شما اجرا کنید پس نیازی به صدور قطعنامه نبود و خود به خود تحریم‌ها برداشته می‌شد. تمام تحریم‌ها از زمانی انجام شد که ما قطعنامه را اجرا نکردیم و متاسفانه سخنان من درست از آب درآمد زیرا در این مذاکره آنان سخن از رضایت‌بخش بودن به کار می‌برند به گونه‌ای که پس از پایان مذاکرات؛ جان کری اعلام کرد که کجا ما سخن از غنی‌سازی ایران را بیان نموده‌ایم زیرا همه چیز را باید با ما هماهنگ کنند.
 
سفیر سابق ایران در شوروی در ادامه افزود: بندی از توافق‌نامه بیان‌کننده این است که هر برنامه از سوی ایران متضمن محل و بیان مشترک است و با توجه به این بندها متوجه شدم که آمریکایی‌ها در آینده از این کلمات به نفع خود استفاده می‌کنند و آنان به این نتیجه رسیدند چون نمی‌توانند درخت هسته‌ای ایران را قطع کنند به دنبال خشک کردن آن بودند پس هوشمندانه توافق‌نامه را تنظیم کردند.
 
وی در ادامه ابراز داشت: آمریکایی ها با تلاش خود غنی‌سازی ما را کاهش دادند و می گویند که سانتریفیوژهای شما باید به کمتر از 19 هزار تا برسد و به مرور زمان آنان خواهند گفت که شما نیازی به غنی‌سازی ندارید زیرا این مسئله بر سر سوراخ‌هایی است که در توافق‌نامه ایجاد شده ما می‌دانیم که مذاکرات باید برد برد باشد یعنی چیزی را بدهید تا چیزی را بگیرد اما اگر در این مذاکره دقت می‌شد این توافق برای ما برد برد بود.
 
نوبری با اشاره به اینکه ما باید نشانه‌های بیماری در توافق‌نامه هسته‌ای را بیاییم، خاطر نشان کرد: آمریکایی‌ها تاکنون این قدر با پررویی در امور داخلی ما دخالت نداشته‌اند و آنان با نگاه ترکمنچای این توافق‌نامه رانوشته‌اند.
 
عده‌ای در داخل کشور کار آماده سازی افکار عمومی برای توقف فعالیت‌های هسته‌ایرا به عهده دارند
 
سفیر سابق ایران در شوروی در ادامه درباره مناظره‌ای که هفته گذشته در مشهد داشت، گفت: تیتری که برای سخنرانی من انتخاب کرده بودند اینکه «هسته‌ای حق مسلم؟!» این مسئله مطرح می‌شود که آیا هسته‌ای حق مسلم ما است؟ و همچنین اینکه موضوع هسته‌ای چه قدر برای ما هزینه و فایده دارد و هسته‌ ای بودن به چه دردی می خورد. زیرا هزینه‌اش بیش از فایده آن است پس معلوم می شود که برخی از کارشناسان می‌دانند که آمریکا به چه دلیل این پرونده را می‌بندد و فهمیدم عده‌ای نیز در داخل هستند تا افکار عمومی را برای توقف فعالیت هسته‌ای فراهم کنند.
 
وی با بیان اینکه هر کار ملی برای کشور هزینه دارد، اظهار داشت: سیاست‌های دولت گذشته باعث بالا رفتن هزینه‌های هسته ‌ای برای ما شد اما آیا این مسئله باعث می‌شود که کل فعالیت هسته‌ای را کنار بگذاریم؟! در زمان مصدق نیز ملی شدن نفت برای ما هزینه داشت اما باید آن را کنار می گذاشتیم؟
 
آمریکا می‌خواهد ایران مانند عربستان شود
 
نوبری با بیان اینکه برخی در داخل کشور به دنبال تئوریزه کردن استعمار در کشور هستند گفت: برخی می‌گویند مصدق اشتباه کرد که با انگلیسی‌ها کنار نیامد باید نصف نفت ایران را می‌داد تا کودتا نشود زیرا انگلیس نفت را برای ما آورده است. ما نمی‌دانستیم نفت چیست اما آیا پیشرفت ایران هدف همه اصولگرایان اصلاح‌طلبان و همه مردم ایران نیست؟ آیا اگر پیشرفت ایران را هدف قرار دهیم این نوع نگاه ما را به هدف می رساند؟ ایده‌آلی که آمریکا برای ما دارد مانند عربستان شدن است، یعنی نفت را بفروشیم تا به امکانات برسیم.
 
بیماری اصلی دیپلماسی کشور ما افراط و تفریط است
 
سفیر سابق ایران در شوروی در ادامه افزود: اگر عشق به پیشرفت ایران را داریم باید آن را دنبال کنیم. جوانان در دانشگاه ها باید هوشیار شوند بیماری اصلی دیپلماسی کشور ما افراط و تفریط است. وقتی اصل چیزی را که داشتیم دادیم و از صد میلیارد، چهار میلیارد گرفتیم چگونه می‌خواهیم مشکلاتی مانند فقر را حل کنیم؛ اما در این زمینه آمریکایی‌ها ولع را در ما ایجاد می‌کنند و می‌گویند که پول دست ماست و بعد می‌خواهند به صورت قطره چکانی به ما پول بدهند حتی درباره سبد کالا وندی شرمن گفت که ما آن را دادیم.
 
نوبری با اشاره به اینکه افراط و تفریط دو روی یک سکه هستند گفت: توصیه من به دانشجویان این است که از افراط و تفریط بپرهیزند و هر جا هیجانی است بیماری وجود دارد پس باید کشور را به جای هیجان به سمت تخصص ببریم و در سیاست و اقتصاد آن چیزی را که علم می‌گوید پیروی کنیم.
 
سفیر سابق ایران در شوروی درباره شکل گیری جنبش آزادی در ایران اظهار داشت: جنبش آزادی در ایران از زمانی آغاز شد که حکومت قاجار در حال برباد دادن منافع ایران مقابل انگلیس و روس بود، به این دلیل مشروطه راه افتاد اساسا جنبش آزادی در ایران همراه با جریان ضداستعماری است و نه مقابل آن عده‌ای هستند که پرچم ضداستعماری را برای به قدرت رسیدن در دست می‌گیرند که این آزادی متقلبانه مدل عربستانی است و باید بدانیم آزادی اندیشه وقتی واقعی است که حتی اگر به ضرر شما باشد آن را پیروی کنید.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
محسن
-
۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۱
فقط وقتي اينارو ميخونم از ته دل مي سوزم
خدايا ما را يک لحظه به حال خود وا مگذار
1
0
پربازدیدترین آخرین اخبار