هشتمین دور انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا، پس از چهار روز رای گیری پایان یافت و در پی آن اعلام افزایش آرای راست افراطی در بریتانیا و فرانسه شگفتی آفرید.
گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ پارلمان اروپا یک نهاد رسمی قانونگذاری در اروپاست که که بطور مشترک با شورای اروپا به قانونگذاری و اتخاذ تصمیمات در اتحادیه میپردازد و به دلیل آنکه نمایندگان آن به طور مستقیم از سوی شهروندان اروپایی انتخاب میشوند، سمبل دموکراسی در اتحادیه اروپا به حساب میآید.پارلمان اروپا بر کمیسیون اروپا نظارت میکند تا جایی که رئیس و اعضاء کمیسیون موظف به اخذ رای اعتماد از پارلمان هستند و پارلمان میتواند آنان را بصورت دسته جمعی استیضاح کند. پارلمان به همراه شورای اروپا مسئولیت تصمیم گیری در مورد بودجه اتحادیه و نظارت بر مصرف آن را دارد. اعضاء پارلمان هر پنج سال یکبار توسط آراء عمومی انتخاب میشوند. همچنین تنها نهاد اتحادیه اروپا است که اعضای آن با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند.
پیروزی مخالفان اتحادیه اروپا در انتخابات
هشتمین دور انتخابات پارلمان اتحادیه اروپا، پس از چهار روز رای گیری پایان یافت و در پی آن اعلام افزایش آرای راست افراطی در بریتانیا و فرانسه شگفتی آفرید. نتایج اعلام شده، نشان میدهد که حزب راست افراطی فرانسه موسوم به جبهه ملی 25 درصد آرای شهروندان این کشور را به خود اختصاص داده و در بریتانیا نیز حزب استقلال پادشاهی توانسته است بیش از 31 درصد آرا را کسب کند. هر دو حزب از مخالفان عضویت کشورهای متبوع خود در اتحادیه اروپا هستند.در ایتالیا نیز اگرچه حزب دموکراتیک دست بالا را در این رقابت داشت اما جنبش 5 ستاره از مخالفان اتحادیه اروپا در فاصله اندکی از حزب حاکم قرار گرفت. حزب استقلال انگلیس نیز به رهبری «نایجل فراژ» توانست پیشتر از احزاب محافظه «کار و کارگر» قرار بگیرد و پیروزی تاریخی برای خود ثبت کند.وی معتقد است سیاست های کمک مالی اروپا موثر نه در کشورهای بحران زده جنوب اروپا و نه در کشورهای شمال کمک کننده نبوده است و نتیجه انتخابات نتیجه پیش بینی شده این سیاست های غیرمسئولانه است.این امر فشار بر «دیوید کامرون» نخست وزیر محافظه کار را برای درخواست اصلاحات بیشتر در اتحادیه اروپا افزایش می دهد.از این گذشته احزاب حاکم در کشورهای ایرلند، دانمارک، بلژیک و یونان نیز نتوانستند در انتخابات نتیجه خوبی به دست آورند. در یونان حزب راست افراطی «سی ریزا» توانست با قوت حاضر شود.
میزان مشارکت در هشتمین دور انتخابات پارلمان اروپا
میزان مشارکت در انتخابات پارلمان اروپا، 43 و یازده دهم درصد اعلام شد. این نرخ در مقایسه با حضور شهروندان در دور قبلی این انتخابات که 5 سال پیش برپا شد ثابت مانده است. با این همه در شماری از اعضای اتحادیه، میتوان افزایش یا کاهش میزان مشارکت را نسبت به دورههای پیشین دید.با نگاهی به نتایج انتخابات پارلمان اروپا، ترکیب جدید این نهاد مشخص می شود. حزب راست میانه «مردم اروپا» توانسته کماکان بیشترین کرسی ها را در اختیار داشته باشد. پس از آنها «اتحاد پیشرو سوسیالیست ها و دموکرات ها» با به دست آوردن چند کرسی بیشتر ار دور قبل در رتبه دوم قرار دارد و لیبرال ها نیز جایگاه سومی خود را حفظ کرده اند.
اعلامیه وحدت از سوی رئیس کمیسیون اروپایی
«خوزه مانوئل باروسو» رییس کمیسیون اروپایی در واکنش به موقعیت چشمگیر و برتر اروپاستیزان در انتخابات پارلمانی، نیروهای طرفدار اروپا را به اتحاد برای اکثریتی متحد فرا خواند.باروسو در بیانیه ای عنوان کرد: بسیار مهم است که نیروهای سیاسی شامل محافظه کاران، سوسیالیست ها و لیبرال ها که در کمیسیون نماینده دارند با اتحاد بار دیگر اکثریت این نهاد را در اختیار گیرند. البته باید گفت نگرانی باروسو بدون علت نیست.
دلیل پیروزی مخالفان اتحادیه اروپا چه بود؟
به عقیده کارشناسان، ریاضتهای اقتصادی و اجتماعی و سطح بالای بیکاری در اتحادیه اروپا موجب شده است تا تشکلهای بدبین اروپایی و راست افراطی با سخنان عامه پسند و ضد یوروی خود، نظر مردم کشورهای مختلف را جلب کرده و همچون اسب تروا وارد پارلمان اروپا شوند. به این ترتیب، اروپایی ها برای نخستین بار در تاریخ تشکیل پارلمان مشترک خود، درهای آن را به سوی ائتلافی گشوده اند که بطور مشخص، هدف خود را تضعیف طرح وحدت اروپا اعلام کرده است.
با برگزاری هشتیمن دور انتخابات پارلمانی اروپا و کسب جایگاه و موقعیت برتر توسط مخافان وحدت در اتحادیه اروپا، می توان گفت چشم انداز وحدت در اتحادیه اروپا با موانع متعددی روبرو خواهد شد و حتی می توان گفت این اتحادیه با برگزاری انتخابات نه تنها جایگاه و مشروعیتش حفظ نشد بلکه اقبال عمومی به سوی مخالفان نشان داد مردم اروپا، دید مثبتی به اتحادیه اروپا ندراند.