بحران سه ساله در سوریه که به زعم بسیاری از تحلیلگران عرصه روابط بینالملل میتوانست با یک راه حل سیاسی به نتیجه برسد، چندان برای مقامات غربی خوشایند نبود، ولی غرب در قبال انتخابات مصر، با حمایت از رئیس دولت کودتا، انتخاب«السیسی» را گامی در جهت روند دموکراسی در مصر قلمداد کرد!
گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ دو کشور مصر و سوریه روزهای اخیر انتخابات ریاست جمهوری را تجربه کردند. در مصر «ژنرال السیسی» رئیس دولت کودتا بر مسند ریاست جمهوری تکیه زد و در سوریه، «بشار اسد» برای سومین بار توانست در یک انتخابات پرشور به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود. نکته مهم و متمایز کننده دو انتخابات اخیر، نوع نگاه و موضع گیری مقامات غربی در برابر هر یک از این انتخابات بود. مقامات غربی حتی دبیرکل سازمان ملل در قبال انتخابات ریاست جمهوری سوریه موضع مخالفت اتخاذ کردند حتی تلاش کردند که برگزاری انتخابات در این کشور نامشروع و غیرقانونی جلوه دهند ولی در مقابل با حمایت از انتخابات ریاست جمهوری در مصر، تلاش کردند از «ژنرال السیسی» ـ کسی که بر علیه دولت قانونی مرسی کودتا کرد ـ فردی شایسته ریاست جمهوری بر مردم و کشور مصر نشان دهند. در ذیل ضمن مروری بر آنچه در روند انتخابات ریاست جمهوری سوریه و مصر افتاد، به موضع مقامات غربی اشاره خواهیم کرد.
انتخابات ریاست جمهوری سوریه و مخالفت غرب با آنچه که اتفاق افتاد
انتخابات ریاست جمهوری سوریه در شرایطی که همچنان موج ناامنی و تحرکات تروریستی در این کشور ادامه داشته و جبهه غربی – عربی مخالف نظام اسد نیز هنوز بر فشارهای سیاسی خود بر این نظام و حمایت مالی، تسلیحاتی، اطلاعاتی و رسانهای از گروههای مسلح ادامه میدهد، با شرکت بالغ بر 15 میلیون نفر ـ 73 درصد از واجدین شرایط ـ برگزار شد و سرانجام، «بشار اسد» با کسب بیش از 88 درصد آرا، برای سومین بار توانست رئیس جمهور سوریه شود. شادی مردم سوریه پس از برگزاری پرشور انتخابات ریاست جمهوری حاکی از این بود که مردم تاکید بر روند دموکراتیک و سیاسی برای حل بحران دارند و همچنین نسبت به حضور «بشار اسد» در رأس امور اجرایی کشور نظر کاملا مثبتی دارند این برخلاف جریان سازی محور غربی ـ عربی برای دولت و نظام سوریه در طول 3 سال بحران بود. شکاف بین خواسته های مردم سوریه و زیاده خواهی مقامات غربی ـ عربی باردیگر به جامعه جهانی و افکار عمومی نشان داد که لشکرکشی ها، قتل، غارت و تجاوز به خاک کشورها از سوی برخی دولت های خاص، اگرچه به بهانه هایی همچون حقوق بشر، نهادینه کردن دموکراسی یا هر چیز دیگر صورت می گیرد ولی نه تنها برای ملت آن هیچ عایده ای ندارد بلکه با نشانه گرفتن اقتصاد، سیاست و فرهنگ آن کشور تلاش می کند بنیان نظام موجود در آن کشور را تضعیف کند و سرانجام از آن، یک کشور وابسته بسازد. مشارکت گسترده مردم سوریه در انتخابات ریاست جمهوری سوریه حاوی این پیام مهم به جهانیان بود که تنها آنها هستند که به این انتخابات مشروعیت می بخشند و نه هیچ طرف خارجی دیگر و همه افکار و اظهارات پوچ و واهی غرب در خصوص این انتخابات در مقابل پایداری مردم هیچ محلی از اعراب ندارد. اشتراک نظر سه کاندیدای انتخابات سوریه ـ بشار اسد، حسام النوری، ماهر حجار ـ بر سه مولفه مقاومت، مخالفت با مداخلات خارجی و مقابله با تروریسم نشان داد که صحنه انتخابات ریاست جمهوری این کشور، به یک انتخابات و رفراندوم سراسری تبدیل شده است که در آن نتیجه انتخابات با خواست و اراده مردم مشخص می شد. ولی در مقابل جریان شفاف و سالم در انتخابات ریاست جمهوری سوریه، مقامات غربی روند دموکراتیک در سوریه را بر نتافتند و با اظهارات مختلف، تلاش کردند این انتخابات را نامشروع جلوه دهند. بخوانیم:
*دولت انگلیس برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه را طرح بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه برای «تحکیم دیکتاتوری» در این کشور توصیف کرد و مدعی شد که نتیجه این انتخابات بیارزش و بیاعتبار است.
* قبل از انتخابات ، جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد: نظام سوریه تحت حکومت اسد به هیچ وجه نمیتواند انتخاباتی شفاف و آزاد را برگزار کند. بلکه نظام دمشق تنها مجموعهای از اقدامات قانونی و اداری را برای تضمین عدم شفافیت این انتخابات اتخاذ کرده است. دعوت به همه پرسی در حقیقت یک دعوت توخالی است به ویژه در شرایطی که نظام سوریه همچنان مرتکب جنایت میشود. و پس از انتخابات، جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز در سخنانی مداخلهجویانه اظهار کرد که این انتخابات «اهانت و تقلب» است.
*بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه تلاشها برای رسیدن به راهکار سیاسی جهت حل بحران موجود در این کشور را به شکست میکشاند.
*وزیر خارجه فرانسه نیز با بیان اینکه رای دهندگان سوری میتوانستند بین بشار و بشار را انتخاب کنند اعلام کرد، هدف کسانی که خواهان دموکراسی در سوریه هستند دستیابی به توافق سیاسی است و این امر بسیار دشوار است.
*احمد عاصی الجربا، رئیس ائتلاف مخالفان سوریه همسو با مقامات غربی مدعی شد اعلام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه در حقیقت طنزی برای جامعه جهانی است و جهان با آن مخالفت خواهد کرد.
*اتحادیه اروپا پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه با صدوربیانیه ای، انتخابات ریاست جمهوری سوریه را که روز سه شنبه (13 خرداد) برگزار شد، غیر مشروع خواند و از دولت سوریه خواست که گفت وگوهای واقعی را در پیش گیرد.
انتخابات ریاست جمهوری مصر و حمایت غرب از آنچه اتفاق افتاد
گمانی زنی های موجود در انتخابات ریاست جمهوری مصر با توجه به آرایش سیاسی انتخابات به ثمر نشست و همانطور که انتظار می رفت و نتایج نهایی و رسمی انتخابات ریاست جمهوری مصر هم نشان داد، «ژنرال عبدالفتاح السیسی» رئیس دولت کودتا ـ که محمد مرسی را از قدرت برکنار کرد ـ، بنا به گفته کمیته عالی انتخابات این کشور، با کسب 23 میلیون رای معادل 96 درصد شرکت کنندگان عنوان دومین رئیس جمهور پس از سقوط مبارک را به خود اختصاص داد، هر چند میزان مشارکت تنها به 47 درصد رسید. ولی آنچه در روند انتخابات ریاست جمهوری مصر روی داد متفاوت از آن چیزی بود که در سوریه اتفاق افتاد. در مصر به دنبال، دخالت نیروهای امنیتی مصری برای پراکنده کردن مردم که در اعتراض به نتایج غیررسمی انتخابات ریاست جمهوری مصر، تظاهرات کرده بودند چندین نفر به ضرب گلوله نیروهای امنیتی کشته و زخمی شدند. گروههای مردمی از جمله حامیان اخوانالمسلمین در اعتراض به پیروزی عبدالفتاح السیسی در انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری این کشور ضمن غیرمشروع و باطل خواندن آن خواستار تظاهرات گسترده یک هفتهای حامیان خود با شعار «پیشروی کنید پیروز میشویم» شدند. علاوه بر اینکه شرکت در انتخابات را تحریم کرده بودند. در همین حال موسس جریان مردمی و نامزد انتخابات ریاست جمهوری مصر ـ حمدین صباحی ـ که براساس نتایج غیررسمی به سود«عبدالفتاح السیسی» وزیر دفاع پیشین مصر به پایان رسیده با اعتراض به نتایج غیررسمی انتخابات اعلام کرد که اصول و قواعد انتخابات زیر سوال رفته است. پس در این شرایط انتخابات مصر به ثمر رسید در حالیکه نه تنها مشارکت قابل توجهی را در این انتخابات شاهد نبودیم بلکه، نسبت به آنچه در انتخابات رقم خورده بود نیمی از مردم مصر اعتراض داشتند و از سوی دیگر کسی به عنوان رئیس جمهور مصر انتخاب شد که علیه دولت قانونی مرسی کودتا کرد. سر کارآمدن ژنرال السیسی و نظامیان در سرزمین فراعنه، بار دیگر یادآور حکومت دیکتاتوری 3 دهه «مبارک» است که شاهد این ادعا می تواند ابراز رضایت «مبارک» از رئیس جمهور شدن «السیسی» در مصر باشد. در مقابل مقامات غربی نیز برخلاف موضع مخالف در برابر انتخابات ریاست جمهوری سوریه، از آنچه که در مصر در حال روی دادن بود حمایت کردند. نمونه هایی از این مواضع حمایتی را بخوانیم:
*رئیس جمهوری آمریکا درباره نتیجه رسمی انتخابات ریاست جمهوری مصر که به پیروزی السیسی منجر شد، ابراز امیدواری کرد که روابط مصر و آمریکا در چارچوب مشارکت راهبردی میان آمریکا و مصر در دوران حکومت السیسی با پیشرفت همراه شود.اوباما از تمایل خود برای دیدار با وزیر دفاع سابق مصر که اکنون رئیس جمهور این کشور شده است، خبر داده است.
*مقامات رژیم صهیونیستی ضمن ابراز خرسندی از روی کارآمدن «السیسی»، پایبندی به معاهده صلح کمپ دیوید را گامی مهم در روابط طرفین دانستند، امری که «ژنرال السیسی» نیز بدان تاکید کرده بود.
*ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس با تبریک پیروزی السیسی در انتخابات ابراز امیدواری کرد که مصر در جهت دموکراسی گام بردارد.
*بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز در بیانیهای نوشت که مطمئن است رئیس جمهوری جدید مصر تمام تلاش خود را برای برآورده کردن خواستههای مردم مصر و نیز تامین امنیت و دموکراسی در این کشور به کار خواهد گرفت.
با این وصف می توان گفت، بحران 3 ساله در سوریه که به زعم بسیاری از تحلیلگران عرصه روابط بین الملل می توانست با یک راه حل سیاسی به نتیجه برسد، چندان برای مقامات غربی خوشایند نبود و با نامشروع و بی اعتبار دانستن انتخابات ریاست جمهوری سوریه و احترام نگذاشتن به اراده و خواست مردم، تلاش کردند هم چنان بر تشدید بحران در سوریه بیفزایند ولی در مقابل در مصر، با حمایت از رئیس دولت کودتا که علیه دولت منتخب محمد مرسی، وراد عمل شده بود خواست و اراده بیش از نیمی از مردم مصر را نادیده گرفت و با ارسال پیام های تبریک به «ژنرال السیسی» انتخاب وی را گامی در جهت روند دموکراسی در مصر قلمداد کردند!
آقاي روحاني با اين کار هايش مي خواهد دامنه وظايف و اختيارات رهبري را که تعيين مشي سياست خارجي ايران است ، محدود کند. اين کار ها آنقدر بچه گانه است که تنها بايد به آن خنديد.
من هنوز هضمش نکردم