به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، این طرح تحقیقاتی را دکتر ابوالقاسم محمددوست، در قالب رساله دکتری و با استاد راهنمایی دکتر مهرداد ایرانشاهی عضو هیات علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اجرا در آورده است.
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه آبلیمو یکی از محصولات و مکمل های پرمصرف در کشور به شمار میرود بیان داشت: بر اساس مذاکراتی که معاونت غذا و داروی استان با دانشکده داروسازی داشت، از ما خواسته شد تا روشی برای شناسایی این موارد ابداع کنیم.
دکتر مهرداد ایرانشاهی استاد راهنمای این پایان نامه با اشاره به برخی استانداردها برای بررسی آبلیموهای تقلبی خاطرنشان کرد: در حال حاضر برخی شاخصها مانند میزان سدیم و pH در بررسی گونههای تقلبی آبلیمو مورد بررسی قرار میگیرد؛ اما باید دانست که این شاخصها دقیق نیست و کسانی که به دنبال تقلب در تولید آبلیمو هستند، از این شاخصها با خبر بوده و میدانند چگونه از موانع عبور کنند.
ایرانشاهی خاطر نشان کرد: در این روش ابداعی بر اساس تعیین مقدار فلاونوئیدهای آبلیمو صحت تولید یا فرایند تقلبی ساخت آبلیمو مورد بررسی قرار گرفت که این روش بسیار مطمئنتر از سایر روشهاست.
ابوالقاسم محمد دوست، محقق این پژوهش نیز با اشاره به اینکه آبلیمو پرمصرفترین محصول گیاهی در ایران به شمار میآید و در جهان نیز پس از آب پرتقال، رتبه دوم مصرف را به خود اختصاص داده است اظهار داشت:این ماده غذایی به تولید آنزیمهای گوارش معده و هضم غذا کمک کرده و خواص آنتیاکسیدان و ضد میکروب دارد؛ همچنین آبلیمو در افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن موثر بوده و در درمان سوختگیها، فشار خون بالا، سرماخوردگی، اختلالات تنفسی، زخمهای دهانی و آب مروارید موثر است.
وی با اشاره به اینکه در کشورهای پیشرفته اروپایی از جمله آلمان و انگلستان ارزیابی فلاونوئیدها از شاخصهای استاندارد آبلیمو به شمار میرود تصریح کرد: به طور کلی از فلاونوئیدها برای شناسایی انواع خانوادههای مرکبات استفاده میشود، اما این روش در ایران کمتر مورد توجه بوده است.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: روش و متد ارزیابی آبلیموهای تقلبی از طریق دستگاه HPLC صورت میگیرد و بر اساس آن نمونههای آبلیمو و سه ترکیب مورد نظر شامل Hesperidin ، Diosmin و Eriocitrin که در آبلیموی طبیعی یافت میشوند، بطور همزمان مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد.
محمد دوست تاکید کرد: این روش بسیار ساده و کم هزینه است و در هر کارخانه و آزمایشگاه غذا و دارویی میتوان از آن استفاده کرد.
این دکتر داروساز با اشاره به مضرات آبلیموهای تقلبی گفت: استفاده از آبلیموی تقلبی باعث میشود مصرف کننده از خواص مفید این ماده غذایی محروم بماند، در حقیقت آبلیموی تقلبی اصلا آبلیمو نیست و این مساله از مصادیق اعمال مجرمانه است، چرا که مردم به دنبال خرید محصولات طبیعی هستند.