محسن رحمانی مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر در گفتگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو» با بیان اینکه در سال تحصیلی گذشته چندین کرسی آزاداندیشی در دانگاه خواجه نصیر برگزار شد، گفت: امسال نسبت به سال های گذشته با شور و هیجان بهتر و بیشتری این کرسی ها برگزار گردید و با توجه به این که تعداد موضوعات بیشتر شده بود؛ متناسب با این موضوعات تعداد کرسی ها و استقبال از آن ها نیز بیشتر شده بود.
وی در ادامه به بررسی موانع برگزاری کرسی آزاداندیشی در دانشگاهها پرداخته و گفت یکی از موانع از سوی دانشجویان و جنبشهای دانشجویی و دیگری از سوی دانشگاه و مسئولین دانشگاه است؛ در زمینه دانشجویان می توان به این امر اشاره کرد که فضای کرسی ها به فضای دور از اندیشه و منطق برده شده.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر گفت: با توجه به این که شور و هیجان موجود در دانشجویان برای شرکت و برگزاری کرسی آزاداندیشی قابل توجه است، برگزار کننده ها باید بتوانند این شور و هیجان را کنترل کنند؛ در برنامه هایی که در سطح دانشگاه ها برگزار می شود عدم آزاد اندیشی و رعایت احترام فردی که قصد بیان اندیشه های خود را دارد، نکته حائز اهمیتی است.
رحمانی با بیان اینکه این برگزاری کرسی آزاداندیشی، فرهنگی را طلب می کند که اکنون به نظر من خیلی در دانشگاه های ما وجود ندارد گفت: بیشتر فرهنگ سوت و کف و هیاهو در کرسی های آزاداندیشی دانشگاه های ما حاکم است در حالی که باید فرهنگ احترام گذاردن و اندیشه محوری وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: این امر آسیب جدی در فرهنگ دانشجویی است، تا زمانی که این موضوع درست نشود خیلی نمی توان به کرسی های آزاد اندیشی و آینده این کرسی ها امید داشت؛ آن چه که سعی شد در این یک سال در دانشگاه خواجه نصیر اجرا شود این بود، تا جایی که می شود به کسانی که اندیشه ای برای مطرح کردن دارند، فرصت داده شود؛ به دور از حاشیه و در فضایی آرام مباحث بحث شود تا سخنی که درست است خود را نشان دهد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر گفت: مسئله دیگر مسئولین دانشگاه ها هستند؛ مسئولین دانشگاه ها باید نگاه خود را به کرسی های آزاد اندیشی از یک امر فرمایشی و دستورالعملی و اداری بیرون بیاورند؛ این که گمان می کنند با یک دستور یا نامه کرسی های آزاد اندیشی بهتر برگزار می شود صحیح نیست؛ این کار باید به عنوان یک کار مطالعاتی و تحقیقاتی برای مسئولین دانشگاه ها محسوب شود.
رحمانی با تاکید بر اینکه مسئولین دانشگاه ها باید پارامترهای فضای مطلوب مطالعه را بشناسند، گفت: هر چیزی را نباید کرسی آزاد اندیشی اطلاق کرد؛ یکی از این پارامترها تلاش برای تحقق کرسیهای آزاد اندیشی است؛ مسئولین دانشگاه ها به آرمان دانشگاه خود توجه دارند، البته باید موضوعات و کرسی های آزاد اندیشی با باور تحصیل علم متناسب باشد و نباید صرفا فضای سیاست زده باشد.
وی مرز فضای سیاست زده با فضای کرسی های آزاد اندیشی را نقطه ای که مسئولین دانشگاه ها هنوز نتوانستند به آن دست یابند خواند و گفت: اولین نگاهی که مسئولین دانشگاه ها با کرسی های آزاد اندیشی دارند بیشتر نگاه امنیتی است در حالی که باید این نگاه فرهنگی و اجتماعی باشد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر گفت: به نظر من نگاه مسئولین یکی از اشکالات برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است؛ باید فضای کرسی های آزاد اندیشی و پارامترهای مربوط به آن را شناسایی کنند و تعادلی بین فضای دانشگاه و فضای کرسی های آزاد اندیشی ایجاد کنند.
رحمانی در ادامه افزود باید پارامترهای فضای کرسی های آزاد اندیشی شناسایی شود؛ اعتماد کردن به دانشجو لازم است چراکه در کرسی های آزاد اندیشی هدف این است که هر کسی اندیشه خود را مطرح کند؛ اما از سویی دیگر، هر تشکلی که مسئول برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است باید مسئولیت نظم جلسه را بر عهده داشته باشد.
وی ادامه داد: مسئولیت مسائل مطرح شده درکرسی آزاداندیشی به مسئول برگزار کننده کرسی آزاد اندیشی باز می گردد؛ اندیشه های گوناگون باید مطرح شود؛ این که مسئولین اعتماد ندارند می تواند دلیل بر این باشد که هنوز در بین دانشجویان ما هیاهو و سوت و کف و احساسات غالب است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر با تاکید بر اینکه دانشجو و فضای دانشگاه سیال است گفت: فضای دانشگاه ها نسبت به سال های گذشته بهتر است؛ از فضای سیاست زده دور شده و به فضای اندیشه محور نزدیک تر شده است؛ لذا بخشی از بی اعتمادی مسئولین به این بر می گردد که در مراسمات و برنامه های گذشته از دانشجویان چه دیدند.
رحمانی با بیان اینکه فرهنگ ناصحیحی که در جنبش دانشجویی وجود داشته است باعث دامن زدن به بی اعتمادی مسئولین شده گفت: بخشی از این بی اعتمادی به مسئولین باز می گردد و باید در کاری که به شخص واگذار می کنند اعتماد لازم را داشته باشند.
وی در خصوص نحوه انتخاب موضوع برای کرسیهای آزاداندیشی گفت: این امر یکی از مسائل مهم در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است و نکته قابل اهمیت این است که برخی از موضوعات انتخابی دور از فضای دانشگاه هستند و مباحث نظری است و با واقعیت مطابقت زیادی ندارد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیر با بیان اینکه بحث هایی هم چون بحث سیاست خارجه و مذاکرات هسته ای از جمله بحث هایی است که در جامعه وجود دارد و مردم و جامعه با این مسئله درگیر است و مسئله روز کشور است گفت: اگر این نوع موضوعات فارغ از جنبه های حاشیه ای آن، که موضوع ملی و واقعیت کشور است و باید بحث و بررسی شود، انتخاب شود مورد استقبال دانشجوها نیز قرار می گیرد؛ اگر موضوعات به گونه ایی انتخاب شود که استقبالی از سوی دانشجویان صورت نگیرد، شاید به روزی برسیم که کرسی آزاداندیشی با موضوعات روز جامعه نیز مورد اقبال واقع نشود.
رحمانی در پایان با تاکید بر اینکه این امر سخت و ناگوار است که دانشجویان نسبت به مسائل روز کشور خود واکنش و عکس العملی نشان ندهد گفت: باید موضوعات به سمتی برود که واقعی تر و از جمله مسائل روز جامعه باشد، حال این که موضوعات نظری نیز جای بحث و گفتگو دارد ولیکن معمولا اقبال دانشجویان به همراه ندارد؛ موضوعات روز جامعه باعث می شود دانشجویان بیشتر در فضای اندیشه ای شرکت کنند و از احساسات به سمت منطق و اندیشه کشیده شوند.