معاون فرهنگی وزارت علوم گفت: بنده و همکارانم با تشکلها و اتحادیههای دانشجویی ارتباط داشتهایم. در این جلسات معمول است که دانشجویان نظرات، پیشنهادها و انتقادات خود را به وزیر علوم میرسانند، البته همه تشکلهای موجود منتقد وزارت علوم هستند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، پیش از ظهر امروز نشست خبری سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزارت علوم و حسین میرزایی، مدیرکل فرهنگی-اجتماعی وزارت علوم برگزار شد.
هاشمی در ابتدای این نشست با اشاره به جنایات اسرائیل، غزه را کربلای عصر حاضر دانست.
وی افزود: دنیای مدرن با سکوتش شاهد جنایات این روزهاست. مردمی در مقابل تقاضای آزادی و حق خود با هواپیما و تانک روبرو میشوند. اینکه عدهای حق خود بدانند که دیگران را تحت تسلط خود بکشند مصداق بارز ظلم است.
هاشمی اضافه کرد: ما از این ناحیه متأسف و متأثر هستیم و به عنوان بخشی از دانشگاهیان جهان این ظلم را محکوم میکنیم و از جامعه جهانی میخواهیم جلوی این زور و خشونت را بگیرند.
معاون فرهنگی وزارت علوم در ادامه گفت: در آستانه یک سالگی دولت هستیم، البته وزارت علوم به دلایل مختلف با تأخیر سامان یافت و تنها 9 ماه از آغاز به کار این وزارتخانه میگذرد، اما با توجه به یک سالگی دولت ما نشست خبری ترتیب دادیم تا فعالیتهای سال گذشته خود را بیان کنیم.
هاشمی ادامه داد: در یک سال گذشته سیاست وزارت علوم ایجاد فضای آرام و پرنشاط در دانشگاه بود و همان طور که میدانید سال 93-92 یکی از آرام ترین سالهای دانشگاهها بود.
وی در ادامه گفت: ما قویاً مخالف قانون شکنی هستیم، بنابراین محور تلاش ما توسعه قانونمندی در دانشگاهها است، البته ما این قانونمندی را از طریق خود دانشگاهها، اساتید و دانشجویان اجرا خواهیم کرد. ما اعتقاد نداریم با رویکرد فردی باید به اجرای قانون برسیم، بنابراین در بخش فرهنگی در طول سال گذشته چند نشست در سطح معاونین فرهنگی مناطق گوناگون برگزار کردیم و دو نشست با معاونین فرهنگی دانشگاه های کشور داشتیم. در این نشستها سیاستهای جدید و همچنین برنامهها و بخشنامههای خود را اعلام کردیم، البته در تدوین این بخشنامهها از خود استادان استفاده کرده ایم.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در این زمینه بیان کرد: ما از دانشجویان و استادان برای تقویت نشاط در دانشگاهها استفاده کردهایم. همایش حرکت که توسط انجمن های علمی برگزار شد نمونهای از این تلاش است برنامههای قرآنی فراوانی نیز در طول سال گذشته داشتیم که آخرین نمونه آن بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن است. ما امسال شاهد شکوفایی برنامه های قرآنی بودیم.
وی ادامه داد: در زمینه تشکل های دانشجویی و اتحادیههای دانشجویی، تلاش ما بر حمایت بوده و سعی کردیم بیش از سالهای گذشته تشکلها را تأمین مالی کنیم، در عین حال هدف ما ایجاد توازن و تعادل در تشکل هاست. همه دانشجویان باید احساس کنند نمایندهای در تشکلها دارند، مسیر ما نیز قانون است، اگر در مسیر قانون، تشکلهای دانشجویی شناسنامهدار حضور داشته باشند نشاط دانشگاه حفظ خواهد شد.
هاشمی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: دیگر فعالیت ما برنامه ریزی برای توسعه کرسی آزاداندیشی بود این کرسیها در سالهای گذشته با وجود تأکیدات مقام معظم رهبری به شکل ضعیفی برگزار میشد. ما در تحلیل های خود یکی از موانع جدی کرسی های آزاداندیشی را آییننامه آن دانستیم. این آبیننامه نه تنها کمکی به ترویج و حمایت از کرسی آزاداندیشی نمیکند، بلکه موانعی را نیز برای آن ایجاد مینماید. در این آییننامه افرادی شمرده شده و به دانشگاهها ابلاغ شده بودند که سویافته بودند، بنابراین تنها افراد طرفدار نظام اجازه حضور در کرسیهای آزاداندیشی داشتند. ما این آیین نامه را تصحیح کردیم و طی آن اعضای هیأت علمی و شخصیت های علمی کشور به جز آن افرادی که قانون مانع حضور آنها میشد، میتوانند در کرسی های آزاداندیشی شرکت کنند. آییننامه گذشته موجب سیاستزدگی امر فرهنگ میشد که خلاف تأکیدات مقام معظم رهبری است.
معاون فرهنگی-دانشجویی وزارت علوم افزود: یکی از کمیتههای ما حمایت از اردوهای راهیان نور است. اعتقاد ما بر این است که هویت ایرانی-اسلامی در دانشگاهها بیش از هر جای دیگر قابلیت شکل گیری دارد، بنابراین هر فعالیتی که به ترویج ایثار و شهادت بینجامد از سوی ما حمایت میشود. اردوهای راهیان نور نیز به همین شکل هستند. ما تلاش داریم هر دانشجوی علاقهمندی که وارد دانشگاه میشود حداقل در مدت دانشجویی خود یک بار به اردوهای راهیان نور برود. محور دیگر ما همکاری با بنیاد امام رضا علیه السلام در ترویج سیره رضوی بود. سال گذشته در 9 دانشگاه این فعالیت صورت گرفت و تلاش داریم در سال آینده تعداد بیشتر دانشگاه ها از این فعالیت بهره گیرند.
هاشمی در پایان صحبتهای مقدماتی خود گفت: همچنین ما ارتباط تنگاتنگی با نمایندگان مجلس داشتهایم. در سال گذشته از تمام نمایندگان مجلس دعوت شد تا با حضور در بخشهای مختلف وزارتخانه از عملکرد ما اطلاع یابند؛ همچنین خود ما در کمیسیونهای گوناگون مجلس حضور یافتهایم.
سپس پرسش و پاسخ خبرنگاران و هاشمی آغاز شد.
هاشمی در پاسخ به این سوال که آیا اردوهای راهیان نور اجباری است یا خیر گفت: ما در هیچ حوزه ای اعتقاد به اجبار نداریم. براساس علاقهمندی که دانشجویان دارند ظرفیت کافی ایجاد میکنیم تا دانشجویان علاقه مند بتوانند در اردوهای راهیان نور حضور یابند. ما از فعالیتهایی که به فرهنگ ایثار و شهادت بپردازد، حمایت میکنیم و در همین زمینه مقدمات برگزاری کنگره شهدای دانشجو برای سال آینده فراهم شده است. در این راستا گروه های مختلف مثل بسیج دانشجویی همکاری میکنند و از همین جا باید از گروههایی که در برگزاری این کنگره فعالیت میکنند تشکر کنم.
وی در پاسخ به سوالی دیگر درباره نشریات گفت: آمار نشریاتی که مجوز دارند و نشریاتی که فعال هستند متفاوت است یعنی نشریاتی هستند که مجوز دریافت می کنند، اما تا زمانی که موفق به فعالسازی نشریه خود شوند به زمان بیشتری نیاز دارند. در سطح کشور نیز همین گونه است. طبق برآوردی که ما داشتیم حدود 3500 نشریه مجوز داشتند و از میان آنها حدود 2000 نشریه دانشجویی فعال داشتیم. آمار دقیقی از مجوزهای امسال ندارم و در نشستهای آتی آن را به شما اطلاع میدهم، اما این اطمینان را داشته باشید تعداد بیشتر نشریات در سال گذشته مجوز گرفتهاند. سیاست ما حمایت از نشریات است. مجوز تشکلها دانشجویی نیز از طرف خود دانشگاه ها صادر میشود. ما سالی دو بار آمار تشکلها را از سوی دانشگاهها دریافت میکنیم و من هنوز آمار دقیقی از مجوزهای تشکلها در سال گذشته ندارم، اما اطمینان میدهم مجوز ایجاد تشکل در سال گذشته بیش از سالهای قبل ارسال شده است. تشکلهای دانشجویی میتوانند درخواست مجوز کنند و همچنین میتوانند به یکی از اتحادیههای دانشجویی متصل شوند. اگر تشکلی در بیش از 20 دانشگاه کشور نماینده داشته باشد، میتواند به اتحادیه دانشجویی تبدیل شود. برخلاف ادعایی که میشود ما دنبال تشکلهای دولتی نیستیم، به این دلیل که با تشکلهای ساختگی مخالفیم و خواهان شکل گیری تشکل ها از پایین به بالا هستیم. ما تعطیلی هیچ تشکلی را نمی خواهیم؛ چرا که تعطیلی هر تشکل ضربه ای به پیکره فرهنگی دانشگاه است.
وی در خصوص ازدواج دانشجویی گفت: ستاد ازدواج دانشجویی در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری مستقر است و جشنهای مختلفی در طول سال در این زمینه برگزار میشود؛ همچنین دانشجویان به مشهد رفته و از کلاسهای این دوره استفاده میکنند که من امسال به این کلاسها سرکشی کردم. ما به دنبال این هستیم که تفاهمنامههایی با گروهها و دستگاه های مختلف داشته باشیم تا فرهنگ ازدواج آسان را ترویج کنیم.
معاون فرهنگی-دانشجویی وزارت علوم در توضیح افطاری امروز نمایندگان تشکلهای دانشجویی با وزیر علوم گفت: افطاری امروز یک برنامه روتین بود که ما این سنت حسنه را ادامه دادیم، اما پیش از این بنده و همکارانم با تشکلها و اتحادیه های دانشجویی ارتباط داشتیم. در این جلسات معمول است که دانشجویان نظرات، پیشنهادها و انتقادات خود را به وزیر علوم میرسانند، البته همه تشکلهای موجود منتقد وزارت علوم هستند، اما دانشجویان از وزارت علوم راضی اند، البته تشکلها نمایندگان واقعی تمام دانشجویان نیستند، به این ترتیب بستر را برای شکل گیری تشکلهایی که نمایندگان تمام دانشجویان باشند آماده میکنیم. اگر به این هدف برسیم که تمام دانشجویان شاهد ایجاد تشکلهای مناسب باشند که در مسیر تعالی است، به سمت اعتدال میرویم.
هاشمی در پایان در پاسخ به سوال خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» مبنی بر اینکه پنج ماه از تشکیل هیأت نظارت بر نشریات دانشجویی گذشته، اما هنوز جلسه ای برگزار نشده است، گفت: این گونه نیست که هیأت نظارت بر نشریات جلسات ثابت داشته باشد. زمانی که انتخابات برگزار می شود هنوز هیأت قبلی به کار خود ادامه میدهد تا هیأت جدید به طور کامل تشکیل شود. ما تا آن زمان جلسات را ادامه دادیم، اما زمانی که هیأت نظارت بر نشریات جدید تشکیل شد و زمانی که تخلفات و مجوزهای جدید به ما رسید به پایان ترم نزدیک شدیم، پس از امتحانات نیز به ماه رمضان رسیدیم که در این ماه برخی از اعضا نمیتوانستند در تهران حضور یابند، بنابراین پس از ماه رمضان ما جلسات هیأت نظارت بر نشریات را خواهیم داشت.