به گزارش خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، برای بررسی و پیگیری روند تحول در علوم انسانی به سراغ علیاکبر متکان، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مسئول بسیج این دانشگاه رفته و به گفتگویی کوتاه داشتیم.
«خبرگزاری دانشجو»- بحث تحول علوم انسانی چند سالی است که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده است و بر آن تاکید می شود؛ متاسفانه در این حوزه اتفاقات خوبی نمی افتد؛ مقام معظم رهبری در صحبت های اخیر خود به اساتید و نقش آن ها تاکید داشتند؛ نظام وزارت علوم و نظام آموزشی را در ایجاد فضای رقابتی بین اساتید برای تولید علم چگونه ارزیابی می کنید؟
متکان: در حوزه تحول در علوم انسانی نیاز به حرکت انقلابی و جهادی داریم؛ نمی توان با سیستم دولتی که با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند این هدف را پیش برد، بلکه باید به عنوان گروه های خود جوش حرکت را آغاز کرد.
بحث علوم انسانی بحثی است که با توجه به اعتقادات دینی ما، در حوزه های جامعه شناسی، روان شناسی و... نیاز به افراد صاحب نظر در حوزه و دانشگاه دارد تا تحول صورت گیرد؛ باید ترکیبی از حوزه و دانشگاه را خارج از برنامه های عادی ایجاد شود و به آن گروه ها ماموریت داده شود، در این صورت می توان این هدف را پیش برد.
بسیج دانشجویی قدم هایی را برداشته است ولیکن کافی نیست؛ باید این حرکت ها در یک راستا سازمان یابد؛ در حال حاضر در بحث تحول علوم انسانی اگر چه شورای انقلاب فرهنگی متولی این عمل است ولیکن اقدام اساسی صورت نگرفته؛ باید کارهای موازی را با یکدیگر هماهنگ کرد تا به صورت هدفمند از حالت موازی خارج شده و به صورت شعبه ها و شاخههای تخصصی فعالیت کنند.
اگر از سازمانی که نقش جهادی و انقلابی دارد و توانایی دارد در کوتاه مدت از فرصت هایی که اساتید دانشگاه در اختیار دارند، استفاده نمود و شوق و علاقه را با برگزاری همایش و... ایجاد کرد میتوان این هدف را پیش برد؛ حوزه و دانشگاه باید در کنار یکدیگر در راستای تحول علوم انسانی قدم بردارند؛ این دو به تنهایی نمی توانند تحول ایجاد کنند چرا که بحث بسیار تخصصی است و نیاز به بومی سازی دارد.
«خبرگزاری دانشجو»- اساتید دغدغه کافی برای تحول علوم انسانی و تولید علم در حوزه علوم انسانی دارند؟
متکان: در اساتید انگیزه وجود دارد اما جهت دهی به این انگیزه اتفاق نیفتاده است؛ به این دلیل که نظام ما نظام فرهنگی بوده است و بر پایه اسلام بنا نهاده شده، نیاز اساسی به بومی سازی در حوزه های علوم انسانی داریم؛ امکان این تحول وجود دارد ولیکن حرکت انقلابی و جهادی صورت نگرفته است حتی با وجود مشکلات بسیاری که در حوزه علوم انسانی وجود دارد.
«خبرگزاری دانشجو»- وزارت علوم در این حوزه به وظایف خود عمل نموده است؟
متکان: وزارت علوم با توجه به ماموریتی که دارد برای تحول علوم انسانی فرصت و امکانات لازم را در اختیار ندارد؛ تحول علوم انسانی با اقدام دستوری و اداری و دولتی قابل حل نیست؛ باید عشق، علاقه و انگیزه وجود داشته باشد.