به گزارش گروه بینالملل «خبرگزاری دانشجو»، مرور واکنشهای غربی به این رویداد مهم منطقهای و بینالمللی خالی از لطف نخواهد بود. بدین ترتیب در این بخش موضع گاردین و فرانس 24 به بحث گذاشته میشود.
گاردین:
کردها و سنیهای عراق حامی العبادی
به گزارش گاردین، نخست وزیر جدید عراق -حیدر العبادی- چهره شناخته شده ای در میان سیاستمداران عراقی به حساب می آید. وی پس از مدت ها زندگی در انگلستان، با ساقط شدن رژیم صدام به عراق بازگشت.
عبادی در سال 1952 در بغداد دیده به جهان گشود. در 15 سالگی با پیوستن به حزب دعوت اسلامی، وارد جریانات سیاسی شد. در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه بغداد فارغ التحصیل شد و برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت. در آنجا بود که به عنوان منتقد خارج نشین رژیم بعث به فعالیت پرداخت. دو برادر العبادی در سال 1982 اعدام شده و برادر سوم وی نیز به 10 سال زندان محکوم شد.
در سال 1997، شرکت کوچک فناوری و طراحی در لندن راه اندازی کرد، در عین حال با تبعیدی های لندن نشین عراق جلسات مستمر داشت. پس از سقوط صدام، به عنوان مشاور ارشد در دولت اول نوری مالکی ایفای نقش کرد. پس از آن در مناصب کلیدی متعددی مشغول به خدمت بود.
آخرین مسند وی معاونت رئیس مجلس عراق بود. پس از ماه ها بن بست سیاسی در عراق، انتخاب عبادی به عنوان چهره ای معتدل، امید به ثبات سیاسی را به جامعه عراق بازگرداند. فوری ترین وظیفه عبادی جلوگیری از رشد داعش در عراق است که بخش وسیعی از شمال و غرب این کشور را به اشغال خود درآورده است.
وی بارها اعلام کرده وجود داعش نتنها برای عراق بلکه برای منطقه و حتی غرب یک فاجعه به حساب می آید. عبادی معتقد است بغداد قدرت دفاع در برابر داعش را دارد اما در این مسیر به کمک خارجی نیز برای بیرون راندن این گروهک تروریستی نیاز دارد.
به احتمال زیاد، کردها و سنی های عراق که در زمان مالکی از قدرت کنار رفته بودند، عبادی را در یاری خواهند کرد.
فرانس 24:
عبادی، بهترین نخست وزیر پس از سقوط صدام
فرانس 24، در تحلیل شخصیت و رویکرد سیاسی حید العبادی نخست وزیر جدید عراق مینویسد:
در فوریه سال 2010، زمانی که عراق برای انتخابات سراسری آماده می شد، سفارت آمریکا در عراق از اختلاف فاحش گروه های سیاسی مختلف پیرامون رهبری بسته نوری مالکی هشدار داده و کاندیداتوری افراد دیگری را توصیه می کرد. حیدر العابدی از معدود چهره هایی بود که می توانست عراق را در آن برحه یاری کند. وی اقتصاددانی آموزش دیده بود که از اصلاحات اقتصادی گسترده و تلاش برای مبارزه با مفاسد اقتصادی حمایت می کرد.
در هر صورت، نوری مالکی به عنوان نخست وزیر برگزیده شد و دوره ای فاجعه بار برای جامعه عراق رقم خورد.! اما در سال 2014 اتفاقات به نحوی دیگر رقم خورد. رایزنی های 48 ساعته تلفنی سیاستمداران عراقی با واشنگتن و تهران سبب شد تا فواد معصوم –رئیس جمهور عراق- حیدر العبادی را به عنوان نخست وزیر جدید معرفی کند.
عبادی با مشکلاتی عدیده ای روبرو است، از یک سو اختلاف و افتراق گروه های مختلف قومی و مذهبی، و از سوی دیگر کنترل داعش بر نواحی شمالی عراق از عمده ترین این چالش به شمار می آید. در گزارش واشنگتن پست، ریشه این اختلافات به حاشیه راندن گروه های سنی از قدرت توسط نوری مالکی! بیان شده است.
در این راستا تجربه عبادی در متحد کردن قبایل سنی مذهب شهر تل عفر علیه القاعده در سال 2005 از اهمیتی خاص برخوردار است. بر اساس گزارش یکی از دیپلمات های آمریکایی حاضر در عراق، در حالی که شیوخ شیعه و سنی تل عفر تمایل چندانی برای دیدار با یکدیگر نداشتند، میانجی گری عبادی سبب شد تا مصالحه میان این دو گروه، بازسازی زیرساخت های این شهر را محقق کند.
در شرایط فعلی که شهر تل عفر در دست داعش قرار داشته و زنان و کودکان این شهر در شرایط دردناکی به سر می برند، تجربه عبادی مثمر ثمر به نظر میرسد.
سیاستمدار کارکشته انگلیسی، جرارد راسل، می گوید: اگرچه عبادی و مالکی دارای پیشینه ای کم و بیش مشابه هستند اما مشی سیاسی متفاوتی دارند. عبادی سیاستمداری باهوش است که روش سیاسی زیرزمینی مالکی را نخواهد داشت. اما اینکه چه میزان عبادی بتواند از گروه های سنی مذهب در درون دولت استفاده کند، به میزان تمایل ایران! و فراکسیون های شیعه در عراق بستگی دارد.
دستیار سابق 5 سفیر آمریکا در عراق، علی خدری، می گوید: انتخاب عبادی به عنوان بهترین نخست وزیر عراق از زمان سقوط رژیم صدام تا کنون، پنجره ای نوین و امیدبخش را به روی جامعه عراق گشوده است. در این مسیر مقابله با یکی از سرسخت ترین گروهای افراطی جهان (داعش)، تعامل با کردها و پاک کردن زخم های باقی مانده از دوره های پیشین از مهم ترین چالش های پیش روی عبادی است.