به گزارش گروه بینالملل «خبرگزاری دانشجو»، پیش بینی و تحلیل آینده سیاسی، امنیتی و اجتماعی عراق با روی کار آمدن نخست وزیر جدید این کشور، مورد توجه رسانه های مختلف قرار گرفته است. مرور واکنشهای غربی-عربی به این رویداد مهم منطقه ای خالی از لطف نخواهد بود. بدین ترتیب در این بخش موضع سی ان ان و العربیه به بحث گذاشته می شود.
شبکه خبری سی ان ان در یادداشتی به قلم چلسی کارتر و تیم لیستر به تحلیل شخصیت نخست وزیر عراق می پردازد.
سی ان ان
عبادی میانه رو و سازگار
در این گزارش می خوانیم: عبادی مانند نوری مالکی عضو حزب دعوت اسلامی بزرگترین بلوک سیاسی شیعی در عراق است. در زمان صدام از این کشور تبعید شد و پس از سقوط دیکتاتوری وی در سال 2003، به این کشور بازگشت.
به گفته رنج الدین، سیاستمدار عراقی دانشگاه کلمبیا، عبادی شخصیتی میانه رو بوده و سازگارتر از مالکی به نظر می رسد. عبادی در سال 1975 پس از دریافت مدرک کارشناسی، برای ادامه تحصیل به خارج سفر کرد اما صدام مانع بازگشت وی شد.
دو برادر وی به جرم عضویت در حزب دعوت در سال 1982 اعدام شدند. عبادی سال های زیادی را در بریتانیا سپری کرد و مدرک دکترای خود را در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه منچستر گرفت.
پدر عبادی از مسئولان سرشناس عراقی بود که به جهت عدم همکاری لازم با رژیم صدام مجبور به استعفا شد. وی عراق را به مقصد انگلستان ترک کرد و تا پایان عمر در آنجا باقی ماند. عبادی در سال 2003 به عراق بازگشت و به عنوان وزیر ارتباطات در دولت موقت مشغول به کار شد.
در سال 2005 توانست با متحد کردن قبایل تلعفر علیه القاعده، این منطقه را از لوث وجود آنان پاک کند. حال که تل عفر به کنترل داعش درآمده، تجربه ارزندهی عبادی میتواند کارساز افتد. وی در هفته های گذشته، بارها بر لزوم اتحاد در برابر این دشمن مشترک تاکید کرده و حضور داعش را سبب تضعیف همه گروه ها در عراق دانسته است.
وی به شدت مخالف تشتت و تفرقه در جامعه عراق بوده و در این راه دست یاری خود را به سمت ایران نیز دراز خواهد کرد.
العربیه:
بازگشت امید به عراق، پس از دیکتاتوری مالکی
عبدالرحمان الراشد، مدیر کل شبکه العربیه، در یادداشتی می نویسد:
به نظر من عبادی فرصتی مناسب برای جامعه عراق است چرا که مورد توافق گروه های مختلف سیاسی و نمایندگان احزاب مختلف از عرب، سنی و کرد قرار گرفته است. علی رغم اطلاعات مغرضانه ای که علیه عبادی در برخی شبکه ها و رسانه های اجتماعی مطرح شده، نخست وزیر جدید عراق رهبر تمامی گروه های عراقی است و امید است عراق را به جایگاه واقعی خود در نظام بین الملل و کشورهای در حال توسعه برساند. عبادی با هیچ یک از جریانات افراطی مرتبط نیست.
وی جایگزین نوری مالکی است که متاسفانه با عملکرد خود شان نخست وزیر در عراق را تنزل داد.!
مالکی به عنوان نماینده تمامی عراقی ها شروع به کار کرد اما به تدریج سعی کرد سلطه شخصی خود را بر تمامی سازمان های این کشور تسری دهد!. در برخی زمینه ها حتی از دیکتاتور معدوم عراق –صدام حسین- نیز بدتر عمل کرد! رهبران شیعه نیز به مدیریت مالکی اعتراض داشته و سوء استفاده وی از دستگاه امنیتی-اطلاعاتی عراق برای ارعاب آنان شکایت می کردند.!
مالکی در مرحله بعدی، در برابر همپیمانان و متحدان سیاسی خود نیز ایستاد به نحوی که همه کناره گیری وی از قدرت را خواستار شدند.! اما عبادی مالکی ثانی نخواهد بود. وی مورد وثوق رهبران محلی، قبیله ای، سیاسی و مذهبی قرار گرفته و تغییر شرایط عراق را بدست وی ممکن می دانند.
عبادی همانقدر خود را در قبال شیعیان متعهد می بیند که در برابر سنی ها، کردها و ترکمن ها. اگر عبادی بخواهد حزبی عمل کند ویا قانون اساسی را در جهت افزایش اختیارات خود تغییر دهد، عراق ضعیق و ضعیف تر خواهد شد و در برابر قدرت های منطقه ای قدرت مانور نخواهد داشت.
انتخاب عبادی و کنار رفتن مالکی موجی از خوشبینی را به جامعه عراق هدیه کرد. من معتقدم اگر مالکی برای سومین دوره در پست نخست وزیری عراق قرار می گرفت، در پایان دوره خود در یکی از میادین بغداد به دار آویخته می شد.
همه امیدواریم که عبادی با متحد کردن گروه های مختلف عراقی، دوره نوینی را در جامعه سیاسی عراق رقم زده و با احیای جایگاه نخست وزیری، اعتماد را به مردم عراق بازگرداند.