به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از پایگاه خبری ژاپن تایمز، تحریم های جدید آمریکا علیه ایران که اخیرا اعلام شده، شامل 8 فرد، 6 کشتی، 5 بانک و 15 شرکت دیگر است. مقامات وزارت خزانه داری آمریکا ادعا می کنند که شرکت هایی در ترکیه، تایلند و امارات به عنوان شرکت های صوری به شرکت ماهان ایر ایران کمک کرده اند تا موتور هواپیما و سایر قطعات را خریداری کند.
تحریم های جدید به دلیل محدود بودن دامنه شان، تاثیر چندانی نخواهند داشت و تنها به چشم انداز دستیابی به توافق با ایران آسیب خواهند زد.
بر اساس توافق موقت ژنو، تهران بخش هایی از برنامه هسته ای خود را محدود می کند و در مقابل بخشی از تحریم های غرب کاهش می یابد و از این طریق، مسیر برای مذاکرات بیشتر برای حل تمام اختلافات هموار می شود.
کیتلین هایدن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا پس از اعمال تحریم های جدید با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: «اقدامات ما، امروز و از زمان شروع مذاکرات مطابق با تعهدات ما در بر اساس اقدام مشترک بوده است.»
اما این بیانیه درست بر خلاف هشدارهای قبلی کاخ سفید است که گفته بود، تحریم های جدید «بر خلاف روح توافق ژنو مبنی بر عدم وضع تحریم های جدید در طول مذاکرات است و ریسک قدرت گرفتن نیروهای مخالف مذاکرات هسته ای در داخل ایران را افزایش می دهد.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز به شدت از تحریم های جدید انتقاد کرده و گفته است که این تحریم ها با روح مذاکرات فعلی «ناسازگارند.»
همچنین اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران گفته که این تحریم ها نشان دهنده آشفتگی واشنگتن در سیاست خارجی و به خصوص رویکرد این کشور در قبال جمهور اسلامی ایران است. وی همچنین از کشورهای «معتدل» اتحادیه اروپا خواسته است تا تبعات منفی تحریم های جدید را به واشنگتن یادآوری کنند.
عرصه سیاست داخلی ایران از اهمیت فراوانی در تلاش برای دستیابی به توافق در زمینه برنامه هسته ای برخوردار است.
برخی گروه های داخلی معتقدند، متوقف کردن برنامه هسته ای اعطای یک امتیاز غیرقابل قبول به غرب است.
اما روحانی و متحدانش معتقدند، منافع ملی ایران با رفع تحریم ها بهتر تامین می شود.
روحانی نگران تاثیر منفی تحریم ها بر اقتصاد ایران و بخش های مالی این کشور است.
هرچند تاثیر تحریم ها بر اقتصاد ایران قابل توجه بوده است، اما این کشور توانسته است با وجود تحریم های شدید امریکا و غرب همچنان سر پا بایستد. بر اساس یک تحقیق بخش خدمات تحقیقاتی کنگره «تحریم ها تا حدی پیشرفته برنامه هسته ای و موشکی ایران را کند کرده است و توان نظامی این کشور را از طریق کاهش دستیابی به تکنولوژی و تسلیحات خارجی کاهش داده است.»
«اما تحریم ها تامین اسلحه حکومت سوریه، دولت عراق و گروه های طرفدار ایران در خاورمیانه توسط تهران را متوقف نکرده اند.»
با توجه به این وضعیت، هر تلاشی باید در راستای دستیابی به توافق هسته ای با ایران تا 24 نوامبر صورت پذیرد. در آن صورت یک منبع عمده تنش در منطقه از میان خواهد رفت.