به گزارش خبرنگار"خبرگزاری دانشجو" از مشهد، صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه و سید محسن کوهکن، سخنگوی هیات رئیسه مجلس امروز در همایش "سیاست خارجی دولت احمدی نژاد و روحانی" در دانشگاه سجاد مشهد مناظره کردند.
در این مناظره که زیباکلام با تاخیر بیش از یک ساعت وارد همایش گفت: من به دلیل این تاخیر نمیدانم از طرف هواپیمایی و یا چه کسی عذرخواهی کنم؛ اما گویا باران دلیل دیر آمدن من به این همایش بود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه من معتقدم که سیاست خارجه جمهوری اسلامی ایران دچار تغییرات زیادی شده است گفت: اینکه برخی میگویند حکمت، عزت و سعادت ملت جمهوری اسلامی ایران باید در نظر گرفته شود حرف درستی است؛ اما در رفتار هر چهار رئیس جمهور تا به امروز تغییرات بسیاری در رسیدن به این حکمت و عزت دیده میشود.
وی با بیان اینکه برای هیچ کشوری نه دوستان ثابت میماند نه دشمنان خاطرنشان کرد: عراق روزی دشمن ما بود؛ اما امروز حیدر عبادی اولین مسافرت خارجهاش را به ایران اختصاص میدهد و این احتمال وجود دارد برخی کشورهای دشمن جزو دوستان ما گردند.
زیباکلام به سیاستهای خارجه جمهوری اسلامی ایران از سال 84 تا 92 اشاره کرد و گفت: سیاستهای پس از انتخابات 24 سال 92 حقیقت رسیدن به منافع ملی را نسبت به دوران احمدی نژاد نشان میدهد.
اخیرا شعار مرگ بر این و مرگ بر آن از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران شنیده نمیشود
این تحلیلگر سیاسی با بیان اینکه آیا سیاستهای دهه نخست انقلاب اسلامی بیشتر به نفع منافع ملی ما بود یا دورههای اخیر یادآور شد: اخیرا شعار مرگ بر این و مرگ بر آن از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران شنیده نمیشود و آقای ظریف و روحانی بیشتر به فکر رسیدن به منافع ملت هستند تا بیان شعارات.
زیباکلام با بیان اینکه بزرگترین نقطه ضعف در طول دورههای گذشته در سیاست خارجه احمدی نژاد دیده شده است افزود: ملاک من برای ارزیابی این است که سیاست خارجه کدام دولت به نفع منافع جمهوری اسلامی ایران بوده و کار به این ندارم که در این میان آیا انرژی هستهای به درد مردم میخورد یا خیر؟
وی ادامه داد: در سال 84 که اصولگرایان روی کار آمدند، احمدینژاد به وضوح گفت کسانی که قبل از ما متولی انرژی هستهای بودند خیانت کردهاند و ادامه داد ما برنامه هستهای خود را با تمام سرعت جلو میبریم.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه با بیان اینکه حاصل رفتار دولت احمدی نژاد ضربات جبران ناپذیر بر شرایط اقتصادی کشور بود افزود: آنهایی که میخواستند هستهای را با توان خود جلو ببردند دیدند که با رفتارشان بردن پرونده هستهای کشور از شورای حکام به شورای امنیت در نیویورک شد.
دکتر کوهکن بیخود میگویید که موافق دولت احمدینژاد نیستید
وی با بیان اینکه امروز نمیگویم احمدینژاد بلکه میگویم اصولگرایان در حق مردم ایران اجحاف کردهاند تصریح کرد: مخصوصا امروز میگویم اصولگرایان تا همه بدانند کسانی که از احمدینژاد دفاع کردند و دولت وی را دولت کریمه خواندند امروز باید پاسخگو باشند و شما دکتر کوهکن بیخود میگویید که موافق دولت احمدینژاد نیستید چرا دانشجویان به خوبی میفهمند که در حقیقت رفتار اصولگرایان رفتاری است که شما الان در اصولگرایان با آن موافق هستید.
زیباکلام با انتقاد از تعامل بسته دولت احمدینژاد با دیگر کشورهای جهان گفت: هر کشوری که سری میان سرها داشت از سوی دولت احمدینژاد با قطع ارتباط روبه رو شد و تنها کشورهای دور افتاده جهان مانند اندونزی، ونزوئلا و چند کشور آفریقای دیگر نقطه تعامل ایران شدند.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه با بیان اینکه احمدی نژاد در ادعاهای خود گفت: 250 رشته جدید از انرژی هستهای در دانشگاهها ایجاد خواهد شد به نقل از این مطلب پرداخت و یادآور شد: احمدینژاد از سالهای 84 و 85 به بعد در اوج حمله به سیاستهای خارجی دولتهای قبلی مسئله اقتصادی را پیش گرفت و گفت: فعالیتهای هسته ای 250 رشته صنعتی واقتصادی برای کشور ایجاد خواهد کرد که امروز از احمدی نژاد میپرسم تنها یک رشته ایجاد شده را بیان کند.
وی ادامه داد: مشکل ما با غرب بر سر این موضوع نیست که انرژی هستهای را چه کشوری داشته باشد و چه کشوری نداشته باشد بلکه ما به این دلیل از سوی اروپا و آمریکا محکوم میشویم که ادعای نابودی اسرائیل را داشتهایم.
سیاست خارجی دولت روحانی نتوانسته آن شرایطی را که ما به دنبالش بودهایم ایجاد کند
در ادامه محسن کوهکن بیان داشت: من حامی دولت احمدینژاد نیستم؛ بلکه منتقد به دو دولت هستم و معتقدم اعتدال گفتن محاسن و گوشزد کردن ایرادات است.
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه مردم ما در خصوص شعار مرگ بر آمریکا به ملت آمریکا کاری ندارند و این دولتها هستند که در حکومتهای خود موجب میشوند با سیاستهای انقلاب اسلامی در تعارض قرار بگیرند افزود: چه اتفاقی افتاد که کشورهایی که قبول نداشتند ایران به تعداد انگشتان دستشان سانترفیوژ داشته باشد امروز بر سر چهار هزار سانترفیوژ ایران به موافقت میرسند.
وی ادامه داد: سیاست خارجی دولت روحانی نتوانسته آن شرایطی را که ما به دنبالش بودهایم ایجاد کند و کسی نمی تواند بگوید ما امروز توانستهایم مشکلات خود در ارتباط با کشورهای جهان را از بین ببریم.
نماینده سابق مجلس با بیان اینکه در هر دولتی سیاست خارجی کشور ما بر مبنای عزت و مصلحت است خاطرنشان کرد: اگر دولت احمدینژاد و یا روحانی به هر موفقیتی در خصوص انرژی هستهای برسد تنها براساس منفعت داخلی بوده و ارتباطی به گفتمان آنها ندارد.
وی در ادامه با بیان اینکه قطعنامههای سازمان ملل برای ما جایگاهی ندارد گفت: چرا برخی میگویند انرژی هستهای انرژی بی فایده است در حالی که هشت الی هفت کشور جهان برای حفظ این انرژی برای خود و انحصار خود هستند.
شما دلخوش به قطعنامههای شورای امنیت هستید
نماینده سابق مجلس ادامه داد: شما دلخوش به قطعنامههای شورای امنیت هستید در حالی که اسرائیل به قطعنامههای سازمان ملل هیچ اهمیتی نمیدهد و به دنبال قتل و کشتار مردم جهان است.
نمیتوانیم با کنار گذاشتن خودباوری خود به جایی برسیم
کوهکن به جنگ ایران و عراق اشاره کرد و گفت: آنچه که به ایران در آن زمان و امروز عزت داد و وزارت امور خارجه کشور را پای میز مذاکرات با پنج کشور جهان نشانده است تنها عزت ملی است و ما نمیتوانیم با کنار گذاشتن خودباوری خود به جایی برسیم.
چرا 150 کشور غیر متعهد را در محاسبات خود وارد نمیکنید؟
وی دانشجویان کشور را توانا در نانو، هواوفضا و انرژی هستهای دانست و گفت: زیباکلام در جایگاهی نیست که بگوید آیا انرژی هستهای برای کشور مفید است یا خیر؟ این را متخصصان فن باید بگویند؛ اما از زیباکلام میپرسم اگر انرژی هستهای اصلا به درد نمیخورد باید خاتمی به عنوان رئیس جمهور دولت اصلاح طلب بیاید و بگوید چرا در آن زمان این تلاش را آغاز کردید؟
نماینده سابق مجلس ادامه داد: چرا شما کشورهای غیرمتعهد را که حدود 150 کشور در جهان هستند در محاسبات خود وارد نمیکنید؟ شما هرگز نمیتوانید با نگاه رادیکالی و صفر تا صدی بگویید که دولت احمدینژاد که من نیز به آن نقد دارم دولت فاجعه باری بوده است این نگاه فضای انتقاد را به سوی جهت گیریهای شخصی میبرد.
کوهکن رفتار اخیر نخست وزیر انگلستان را نشان از نداشتن ظرفیت برخی کشورهای غربی در برقراری ارتباط با ایران دانست و بیان کرد: رژیم صهیونیستی با وجود کلاهکهای هستهای که دارد از سوی کشورهای غرب قابل احترام است زیرا منافع آنان را تأمین میکند؛ اما ایران حتی حق صحبت کردن در این خصوص را ندارد.
وی ادامه داد: اگر برخی کشورهای غربی با ایران در گفتمان مشکل نداشتند پس نباید در برابر رفتار محترمانه روحانی در دیدار با نخست وزیر انگلستان ظرف کمتر از 24 ساعت توهین به ملت ایران را شاهد میبودیم.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه با بیان اینکه انتقادهای زیباکلام در بر قراری ارتباط ما با برخی کشورها که از نظر ایشان کشورهای درجه چندم جهان میباشند وارد نیست گفت: چین کشوری است که اجناس با کیفیت پائینش را تنها به کشورهای که این خواسته را از او دارند میدهد و ما در ارتباط با چین اجناس خوبی را نیز وارد میکردیم و البته اندونزی و مالزی نیز دارای نقاط مثبت زیادی برای ما هستند.
کوهکن در پایان با بیان اینکه اختلاف ما با زیباکلام با تعریف وی از اسرائیل و به رسمیت شناختن آن وارد مباحث مبنایی شده است متذکر شد؛ من حاضرم از گرسنگی، تشنگی و نبودامکانات بمیرم؛ اما زیر بار ذلت و از دست دادن استقلال خود نروم و امیدوارم زیباکلام و طرفدارانش به قشر دانشجو احترام بگذارند و بگویند اگر انرژی هستهای هیچ فایدهای ندارد آمریکا و اسرئیل احمقانه به دنبال آن نخواهند بود.