به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از اصفهان، در اولین همایش بینالمللی بازتوانی قلبی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، که با حضور پزشکان و متخصصان رشتههای مختلف اعم از قلب و عروق، طب ورزشی، تغذیه و روانشناسی حضور دارند، صاحب نظران و متخصصان داخلی و همچنین کشورهای انگلیس، کوبا، هند، لبنان و امارات متحده عربی به ارائه آخرین یافتههای علمی پژوهشی در زمینه بازتوانی قلبی و پیشگیری ثانویه خواهند پرداخت و در خصوص رشتههای مرتبط با بازتوانی قلبی عروقی بحث و تبادل نظر خواهد شد.
در این همایش صانعی، مشاور و قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی سخنانی با تاکید بر اهمیت بازتوانی برای بیماران قلبی و عروقی، گفت: در سالهای گذشته اگر کسی دچار سکته قلبی میشد، زندگی هم برای او و خانواده وی و هم برای جامعه پزشکی بسیار سخت میشد و نه تنها شغل و حرفه وی دچار مشکل میشد؛ بلکه زندگی تعدادی دیگر از افراد را نیز تحت الشعاع قرار میداد که خوشبختانه بعد از شکسته شدن این تابو، افراد متوجه شدند که حتی بعد از انفاکتوس نیز میتوانند بعد از دو ماه به زندگی عادی برگردند.
وی اجرای برنامه بازتوانی را برای کاهش هزینهها، افزایش کیفیت زندگی و اصلاح روانی بیمار بسیار مفید ارزیابی کرد و افزود: این برنامه در سه فاز انجام میشود که فاز اول آن در داخل خود بیمارستان و توسط پرستار مسئول بیمار و طبق وضعیت سلامتی وی آغاز میشود و توسط بیمه هم تحت پوشش قرار میگیرد؛ فاز دوم نیز زمان ورود بیمار به منزل انجام میگیرد، به گونهای که سه جلسه در هفته به مدت سه ماه باید به بیمارستان آمده و تحت مراقبت و بازتوانی قرار گیرد؛ و فاز سوم نیز زمانی است که بیمار خودش میتواند بدون مراقبت دیگران، در منزل و یا پارک به انجام ورزش و بازتوانی بپردازد.
مشاور و قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: اگر مسأله بازتوانی از بیمارستانها آغاز شود و برای هر پنج بیمار در بیمارستان یک پرستار مخصوص بازتوانی و در کلینیکهای سرپایی بازتوانی نیز از هر 10 تا 15 بیمار یک پرستار برای بازتوانی اختصاص یابد مطمئناً به نتایج بسیار مفیدی دست خواهیم یافت.
فریدون نوحی، رئیس انجمن قلب و عروق ایران نیز در ابتدای سخنان خود، بیماریهای قلبی و عروقی را عامل اصلی مرگ و میر در دنیا عنوان کرد و گفت: در سال 2012 در دنیا حدود 5/17 میلیون نفر در اثر بیماریهای قلبی فوت کردند و در ایران نیز طی آمار بدست آمده در سال 2010 ، 48٪ مرگ افراد مربوط به بیماری قلبی عروقی بوده است.
وی ادامه داد: اگر آمار مرگ و میر سال 1990 ایران را با 2010 مقایسه کنیم علیرغم کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای واگیردار از 36 به 14 درصد، مرگ ناشی از بیماری غیرواگیر از 57 درصد به 76 درصد افزایش داشته که این نشان میدهد بیماریهای غیر واگیردار و مهمتر از همه بیماری قلبی و عروقی به شدت رو به افزایش است.
رئیس انجمن قلب و عروق ایران با تاکید بر اینکه افزایش چشمگیر امید به زندگی در ایران، از جمله دستاوردهای بسیار خوب نظام سلامت بوده است، افزود: شرط اصلی برای افزایش سن امید به زندگی تغییر شیوه زندگی شامل ترک سیگار، افزایش تحرک و مصرف غذای سالم میباشد.
نوحی در بخش دیگری از سخنان خود به تعریف بازتوانی پرداخت و گفت: نیرومند کردن بیمار و مشتاق کردن وی به زندگی و برگرداندن او را از حالت بیماری به حالت سلامتی، آموزش و مشاوره وی برای پیشگیری از اتفاقات احتمالی در آینده، قوی تر کردن تواناییهای عملی فرد و نیز طراحی یک برنامه خاص متناسب با خود بیمار و ریکاوری او از جمله تعاریف بازتوانی تلقی میشود و به طور کلی بازتوانی مجموعهای از برنامههای ورزشی، تغذیهای، آموزشی و حمایتهای روانی برای افزایش کیفیت زندگی افراد میاشد.
وی بهترین برنامه برای بازتوانی به بیمار را همکاری پزشک، پرستار، فیزیست، فیزیولوژیست و روانشناس باهم عنوان کرد تا در ارتباط با یکدیگر به فرد خدمت رسانی کنند.
رئیس انجمن قلب و عروق ایران در پایان سخنان خود دانشگاه علوم پزشکی و پژوهشکده قلب و عروق اصفهان را پیشگام در راستای مباحث و مسائل مربوط به بازتوانی عنوان کرد و گفت: امیدوار هستیم با همفکری و همکاریهای همهجانبه در کمک به بیماران قلبی، آنها را به زندگی نرمال و عادی خود باز گردانیم.
لازم به ذکر است، در این سه روز، پانلهایی با موضوعات کلیات و اصول بازتوانی، اصلاح سبک زندگی و مداخلات روانشناختی، تغذیه، بازتوانی و کنترل عوامل خطر، فعالیت فیزیکی و فاز نگهدارنده، خودمراقبتی در بیماران قلبی، بازتوانی پس از مداخلات جراحی و غیر جراحی قلبی و بازتوانی بیماران غیر ایسکمیک توسط اساتید و پژوهشگران برگزار خواهد شد.